Εισαγωγή στην μουσική - από το https://idaskalos.blogspot.com
Σε αυτό το μάθημα παιδιά μου, θα μιλήσουμε για έναν υπέροχο κόσμο, αυτόν των ήχων και της μουσικής. Όλοι, από την στιγμή που γεννιόμαστε, περιτριγυριζόμαστε από ήχους και ακούμε μουσική. Άλλοι ακούν μουσική για να χαλαρώσουν, άλλοι για να ξεκουραστούν, άλλοι για να χορέψουν, ενώ για άλλους είναι τρόπος έκφρασης ή ακόμα και ζωής. Όποια θέση κι αν έχει η μουσική στην δική σου ζωή, αξίζει να μάθεις κάποια πράγματα για αυτήν και που ξέρεις; Ίσως στην πορεία του ταξιδιού την αγαπήσεις αρκετά, ώστε να θελήσεις να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά της. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα απολαύσεις αυτό το ταξίδι εκμάθησης και θα βγεις μόνο κερδισμένος. Τι λες; Ξεκινάμε;


Τι είναι η μουσική;

Η μουσική είναι παντού γύρω μας. Στο κελάηδισμα ενός πουλιού, στον τρόπο που μιλάμε, στον ήχο του αέρα που περνάει ανάμεσα στις καλαμιές. Είναι μία τέχνη ή αλλιώς ένα παιχνίδι μεταξύ των ήχων της φύσης, του ρυθμού και των ανθρώπων. Αναπτύχθηκε από τα πρώτα χρόνια της ανθρώπινης ύπαρξης, γιατί ο άνθρωπος, χρειαζόταν έναν τρόπο να εξωτερικεύσει κάποια συναισθήματα, που δεν μπορούσε να τα περιγράψει απλά με λέξεις. Για να κατανοήσουμε την σπουδαιότητα αυτής της τέχνης, φτάνει να ανατρέξουμε στην θρησκευτική μας παράδοση, όπου θα δούμε πως η μουσική είναι η τέχνη των αγγέλων, ενώ για τους αρχαίους Έλληνες, είναι ταυτισμένη με την παιδεία και την καλλιέργεια του ανθρώπου.


Από τι αποτελείται η μουσική;

Η μουσική αποτελείται από τα εξής:
Ρυθμό/τέμπο: Είναι η σταθερή ταχύτητα κάθε μουσικού έργου.
Ήχο: Στα μουσικά έργα οι ήχοι που ακούμε παράγονται συνήθως από μουσικά όργανα και την φωνή μας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως δεν μπορούμε να παράγουμε μουσική, χρησιμοποιώντας μόνο ήχους από την φύση.
Συναισθήματα, σκέψεις και ιδέες: Κάθε μουσικός είτε δημιουργεί, είτε αναπαράγει μουσική κάποιου άλλου, βάζει στοιχεία από την ψυχή του μέσα σε αυτήν. Ο άνθρωπος από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, χρησιμοποιούσε την μουσική για να εκφράσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις ιδέες του.


Πώς φτιάχνουμε μουσική;

Αν και η μουσική είναι κάτι ελεύθερο και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί με όποιον τρόπο θέλει, υπάρχουν κάποιοι κανόνες και κάποια μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε, για να γράψουμε και να παράγουμε μουσική. Αυτά είναι: οι νότες, οι αξίες, το τέμπο/ρυθμός, το πεντάγραμμο, οι κλίμακες, τα σημεία αλλοίωσης, τα μέτρα κ.α.


Τι χρειάζεται για να μάθουμε μουσική;

Τα μόνα πράγματα που χρειάζονται είναι όρεξη, περιέργεια, θέληση και το βασικότερο, υπομονή και επιμονή.

Όλα όσα αναφέραμε σε αυτό το μάθημα και πολλά άλλα ακόμη, θα τα αναλύσουμε σε επόμενα μαθήματα. Μέχρι τότε, συνεχίστε να ακούτε μουσική, διαφόρων ειδών και καλλιτεχνών, για να την γνωρίσετε καλύτερα.

Δείτε επίσης: Νότες - Ποιες είναι και πως γράφονται

Εισαγωγή στην μουσική - από το https://idaskalos.blogspot.com