Οι πεδιάδες της Ελλάδας - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 14ο κεφάλαιο, της Β' ενότητας του βιβλίου της Γεωγραφίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Οι πεδιάδες της Ελλάδας", θα μάθουμε να εντοπίζουμε στον γεωμορφολογικό χάρτη της Ελλάδας τις πεδιάδες, να τις ονομάζουμε και να γνωρίζουμε σε ποιο γεωγραφικό διαμέρισμα βρίσκεται η κάθε μία από αυτές.

Εντοπίστε στον γεωμορφολογικό χάρτη της Ελλάδας (εικόνα 14.1) πού βρίσκονται οι παραπάνω πεδιάδες και σημειώστε ποιες φθάνουν μέχρι τη θάλασσα και ποιες περιβάλλονται από βουνά.Οι πεδιάδες της Ελλάδας - από το https://idaskalos.blogspot.com
Οι πεδιάδες που φθάνουν μέχρι την θάλασσα είναι οι: Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών, Ξάνθης - Κομοτηνής, Σερρών και Ηλείας.
Οι πεδιάδες που περιβάλλονται από βουνά είναι οι: Έβρου, Θεσσαλίας, Δράμας και Κωπαΐδας.

Ας συζητήσουμε τα χαρακτηριστικά στοιχεία που πρέπει να έχει μια πεδιάδα, για να χαρακτηριστεί ως παράλια ή ηπειρωτική (εσωτερική).
Παράλια ονομάζεται η πεδιάδα που καταλήγει σε θάλασσα. Ηπειρωτική ονομάζεται η πεδιάδα που περιβάλλεται από βουνά και δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα.

Προσπάθησε να ταξινομήσεις στις δύο αυτές κατηγορίες τις πεδιάδες που γνωρίσαμε.
Παράλιες πεδιάδες: Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών, Ξάνθης - Κομοτηνής, Σερρών και Ηλείας.
Ηπειρωτικές ή εσωτερικές πεδιάδες: Έβρου, Θεσσαλίας, Δράμας και Κωπαΐδας.

Με τις ομάδες μας επιλέγουμε μια πεδιάδα της χώρας μας και συλλέγουμε πληροφορίες για τα είδη που καλλιεργούν εκεί οι αγρότες και τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων. Εντοπίζουμε διαφορές και ομοιότητες ανάμεσα στις παράλιες και στις ηπειρωτικές πεδιάδες.
Στη πεδιάδα της Θεσσαλίας (γνωστή και ως θεσσαλικός κάμπος), παράγονται, κατά κύριο λόγο  κτηνοτροφικά -αμνοερίφια, πουλερικά, βοοειδή- και γεωργικά -βαμβάκι, δημητριακά, ζαχαρότευτλα, εσπεριδοειδή, κηπευτικά προϊόντα, λάδι, ελιές- προϊόντα. Επειδή η πεδιάδα είναι εσωτερική, οι μεταφορές των προϊόντων γίνονται μέσω των δρόμων, με φορτηγά ή με το τραίνο. Πολλά από τα προϊόντα που μεταφέρονται σε νησιά ή στο εξωτερικό, διακινούνται μέσω από το επίνειο της Θεσσαλίας, που είναι το λιμάνι του Βόλου.
Η βασικότερη διαφορά ανάμεσα στις παράλιες και στις ηπειρωτικές πεδιάδες είναι η γεωγραφική τους θέση (η μία δίπλα στην θάλασσα ή άλλη όχι). Επιπλέον, στην παράλια πεδιάδα, οι μεταφορές είναι πολύ πιο εύκολες. Από την άλλη μεριά και στις δύο πεδιάδες καλλιεργούνται προϊόντα και καθώς βρίσκονται στην Ελλάδα, έχουν καλό κλίμα, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα.
(Για να λύσουμε αυτήν την άσκηση διαλέγουμε μία πεδιάδα και αναζητούμε στο ίντερνετ, ποια προϊόντα καλλιεργούνται εκεί.)

Κεφ. 14: Οι πεδιάδες της Ελλάδας - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1. Βρες τις λέξεις που λείπουν από το παρακάτω κείμενο:
Η παραλία πεδιάδα είναι ανοιχτή προς τη θάλασσα, ενώ αντίθετα η ηπειρωτική πεδιάδα περιβάλλεται από βουνά. Η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης είναι μια παράλια πεδιάδα και οι αγρότες μας εκεί έχουν αναπτύξει αγροτικές δραστηριότητα. Η κοιλάδα είναι στενό κομμάτι πεδινού εδάφους ανάμεσα σε δυο βουνά, που συνήθως το διασχίζει ένα ποτάμι. Η κοιλάδα των Τεμπών αρδεύεται από τον Πηνειό ποταμό. Γνωστές κοιλάδες είναι του Αλφειού και του Ευρώτα στην Πελοπόννησο, των Τεμπών στη Θεσσαλία και του Καλαμά στην Ήπειρο.

2. Συμπλήρωσε την ακροστιχίδα της λέξης «ΠΕΔΙΑΔΑ»:
Πεδινου - Δεν είναι το έδαφος της χώρας μας
Εβρου - Η πεδιάδα του βρίσκεται στη Θράκη
Δραμας - Η πεδιάδα της βρίσκεται στη Μακεδονία
Ιωαννινα - Μεγάλη ορεινή πόλη της Ηπείρου
Αλφειος - Ποταμός που διασχίζει κοιλάδα της Πελοποννήσου
Δυτικα - Η πεδιάδα της Ηλείας βρίσκεται στα … της Πελοποννήσου (σημείο του ορίζοντα)
Ανοιχτη - Παράλια χαρακτηρίζεται η πεδιάδα που είναι … στη θάλασσα

3. Σχηματίστε μικρές ομάδες, συζητήστε τα πλεονεκτήματα των πεδινών περιοχών και κατόπιν γράψτε ένα μικρό κείμενο, στο οποίο θα αναφέρετε μερικούς από τους λόγους που οι πεδινές περιοχές αναπτύσσονται ευκολότερα σε σύγκριση με τις ορεινές περιοχές.
Οι πεδινές περιοχές προσφέρουν στους κατοίκους πολλά πλεονεκτήματα και αναπτύσσονται ευκολότερα από τις ορεινές. Οι λόγοι αυτής της ανάπτυξης είναι οι εξής:
• Οι μεγάλες γόνιμες εκτάσεις των πεδιάδων, επιτρέπουν στους αγρότες να καλλιεργούν μεγάλη ποικιλία προϊόντων.
• Το ομαλό έδαφος διευκολύνει τις μετακινήσεις των ανθρώπων και των εμπορευμάτων.
• Οι κάτοικοι μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από την μία πόλη στην άλλη, εξασφαλίζοντας έτσι ιατρική περίθαλψη.
• Ο καιρός είναι καλός, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα.
• Υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας, καθώς εκεί υπάρχει βιομηχανική και εμπορική ανάπτυξη.

Γεωγραφικό γλωσσάριο

Ηπειρωτική πεδιάδα: η πεδιάδα που περιβάλλεται από βουνά
Κοιλάδα: στενό κομμάτι πεδινού εδάφους ανάμεσα σε δυο βουνά, που συνήθως το διασχίζει ένα ποτάμι
Οροπέδιο: πεδινή έκταση πάνω σε βουνό
Παράλια πεδιάδα: η πεδιάδα που είναι ανοιχτή στη θάλασσα