Για να γελάσουμε... - Βιβλίο Μαθητή - Γλώσσα Β' Δημοτικού - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στην εικοστή τρίτη ενότητα, του βιβλίου της Γλώσσας της Β' Δημοτικού, με τίτλο "Για να γελάσουμε...", θα μάθουμε ποια κείμενα μας κάνουν να γελούμε, και πως να φτιάχνουμε κι εμείς. Θα μάθουμε επίσης να διαβάζουμε και να φτιάχνουμε πίνακες περιεχομένων, τα επίθετα που τελειώνουν σε -ινος, -ικος -ιμος και πως να παίζουμε με τις λέξεις.

Πάμε να δούμε ποιες εργασίες και ασκήσεις έχει το βιβλίο μας, και πώς θα τις λύσουμε.

Τι κοινό έχουν το ποίημα και το κείμενο;
Το ποίημα και το κείμενο είναι και τα δύο αστεία.

Σε κάνουν να γελάς; Γιατί;
Το ποίημα και το κείμενο μας κάνουν να γελάμε γιατί περιγράφουν αστείες σκηνές και καταστάσεις. Όπως πχ τον πατέρα που προσπαθεί να κοιμηθεί και τον γιο που παίζει τύμπανα.

Τι σου φαίνεται αστείο στο ποίημα;
Στο ποίημα είναι αστεία τα εξής σημεία:
O λαιμός απ’ το μπουκάλι με πονόλαιμο είναι πάλι.
Της κουζίνας μας τα μάτια δε φορούν ποτέ γυαλιά.
Τρέμουν τα βιβλία μου μήπως το φθινόπωρο τους πέσουνε τα φύλλα.

Τι είναι το δεύτερο κείμενο; Ξέρεις άλλα τέτοια;
Το δεύτερο κείμενο είναι ένα ανέκδοτο, δηλαδή μία μικρή και αστεία ιστορία. Μερικά ανέκδοτα είναι τα εξής:

Μια μέρα ρωτάει η δασκάλα τον Τοτό:
– Λοιπόν Τοτό, σε τι καταλήγει ο ακουστικός πόρος;
– Στο τύμπανο κυρία
– Και μετά το τύμπανο τι υπάρχει;
– Το μέσον κυρία
– Και μετά το μέσον;
– Ο λαβύρινθος κυρία
– Ωραία και τι υπάρχει μέσα στο λαβύρινθο;
– Ο Μινώταυρος κυρία

Βγαίνουν δύο τσιμπούρια από το σινεμά και λέει το ένα:

– Πώς θα πάμε σπίτι;
– Με τα πόδια ή θα πάρουμε κάνα σκύλο;

Πώς λέγεται αυτή που είναι από την Πάτρα και κλαίει;
Κλεοπάτρα

1. Φτάνοντας στο σχολείο, ο Λουκάς βρήκε τη Γαλήνη να διαβάζει ένα βιβλίο και να γελά. Γιατί άραγε γελά; Διάβασε το παρακάτω κείμενο και θα καταλάβεις.
Ποιο παραμύθι σού θύμισε το κείμενο που διάβασες;
Το κείμενο μου θύμισε την Κοκκινοσκουφίτσα.

Τι σου φάνηκε αστείο σε αυτό το κείμενο;
Μου φάνηκαν αστεία τα λάθη που έκανε ο παππούς, καθώς διηγείται το παραμύθι. Για παράδειγμα μου άρεσε εκεί που μπέρδευε το όνομα της Κοκκινοσκουφίτσας και την έλεγε «Κιτρινοσκουφίτσα».

Βρες όλα τα λάθη που έκανε ο παππούς. Πόσες φορές είπε λάθος το όνομα της Κοκκινοσκουφίτσας;
Τα λάθη που έκανε ο παππούς είναι τα εξής:
Λ: Η μαμά της Κοκκινοσκουφίτσας της ζήτησε να πάει στη θεία της Διομίρα και να της δώσει μία φλούδα πατάτας.
Σ: Η μαμά της Κοκκινοσκουφίτσας της ζήτησε να πάει στη γιαγιά της και να της δώσει μία πίτα.

Λ: Η Κοκκινοσκουφίτσα συνάντησε μία καμηλοπάρδαλη στο δάσος.
Σ: Η Κοκκινοσκουφίτσα συνάντησε ένα λύκο στο δάσος.

Λ: Ο λύκος τη ρώτησε πόσο κάνει έξι επί οχτώ.
Σ: Ο λύκος τη ρώτησε που πηγαίνει.

O παππούς είπε το όνομα τις Κοκκινοσκουφίτσας λάθος 3 φορές. Την αποκάλεσε Κιτρινοσκουφίτσα, Πρασινοσκουφίτσα και Μαυροσκουφίτσα.

Χωριστείτε σε ομάδες. Η κάθε ομάδα θα διαλέξει ένα παραμύθι και θα προσπαθήσει να το αλλάξει, για να το κάνει αστείο. Αφού συζητήσετε τις ιδέες σας, γράψτε το παραμύθι. Μπορείτε ακόμη να το ηχογραφήσετε. Αν θέλετε, βάλτε αυτά τα αστεία παραμύθια στην εφημερίδα της τάξης σας.

Ο παρεξηγημένος λύκος και τα τρία γουρουνάκια


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο καλός ο λύκος και έκανε βόλτες μες το δάσος. Εκεί που περπατούσε αμέριμνος είδε τα γουρουνάκια που προσπαθούσαν να φτιάξουν τα σπίτια τους κι αποφάσισε να πάει να τα βοηθήσει. Τα γουρουνάκια όμως που τον είδαν να έρχεται από μακριά, έτρεξαν να κρυφτούν γρήγορα, γιατί νόμιζαν πως θα τα φάει!
Ο λύκος πλησίασε το πρώτο σπιτάκι και με μεγάλη του έκπληξη συνειδητοποίησε πως ήταν φτιαγμένο από άχυρα.
- Μα καλά... Είναι τα άχυρα κατάλληλα για ένα σπίτι;! σκέφτηκε και πλησίασε για να παρατηρήσει την κατασκευή.

Για κακή του τύχη όμως, έτσι όπως είχε πλησιάσει την μουσούδα του κοντά στα άχυρα για να δει καλύτερα, εισέπνευσε λίγη σκόνη και άρχισε να φταρνίζεται δυνατά! Από τα πολλά φτερνίσματα το σπιτάκι γκρεμίστηκε και το γουρουνάκι τρομαγμένο, έτρεξε να κρυφτεί στο σπίτι του αδερφού του.
Όταν ηρέμησε λίγο ο λύκος και κατάλαβε τι είχε κάνει ένιωσε πολύ άσχημα. Αποφάσισε πως θα αναλάμβανε ο ίδιος να φτιάξει ένα ολοκαίνουργιο και γερό σπιτάκι για το γουρουνάκι. Έτσι, ξεκίνησε να πάει να το βρει, για να του ανακοινώσει τα καλά νέα.

Στο μεταξύ, το γουρουνάκι είχε φτάσει στο σπιτάκι του αδερφού του.
- Αδελφούλη βοήθεια!!! Ο κακός ο λύκος θέλει να με φάει!!! Μου γκρέμισε το σπίτι!
- Και στο λεγα εγώ πως τα άχυρα δεν είναι γερά! Έλα να κρυφτούμε στο σπίτι μου που είναι φτιαγμένο από ξύλα!

Έτσι κι έγινε. Τα γουρουνάκια κρύφτηκαν γρήγορα μέσα στο σπίτι και περίμεναν να δουν εάν θα έρθει ο λύκος. Ο καημένος ο λύκος περπατούσε σκεπτικός. Προσπαθούσε να βρει τον καλύτερο τρόπο για να απολογηθεί στο γουρουνάκι. Έτσι όπως ήταν απορροφημένος, δεν παρατήρησε πως του είχαν λυθεί τα κορδόνια των παπουτσιών...!
Όταν τελικά βρήκε το ξύλινο σπιτάκι και είδε πως το γουρουνάκι ήταν μέσα, έτρεξε χαρούμενος προς την πόρτα! Λίγο πριν φτάσει όμως, πάτησε κατά λάθος το κορδόνι του και έπεσε με τα μούτρα πάνω στο σπιτάκι, σπάζοντας κατά λάθος τον ξύλινο τοίχο! Τα γουρουνάκια έφυγαν τρέχοντας τρομαγμένα!
Έφτασαν στο σπιτάκι του μεγάλου τους αδερφού κλαίγοντας!  
- Αδελφούλη σώσε μας, ο κακός ο λύκος θέλει να μας φάει και γκρεμίζει τα σπίτια μας!!!
- Σοβαρά;! Γρήγορα κρυφτείτε στο σπίτι μου που είναι φτιαγμένο από τούβλα! Όσο και να προσπαθήσει, αποκλείεται να καταφέρει να το γκρεμίσει!

Ο λύκος στο μεταξύ ήταν απαρηγόρητος!
- Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη και σε αυτό το γουρουνάκι τώρα!!! Θα φτιάξω και το δικό του σπιτάκι!
Σκέφτηκε και άρχισε να ψάχνει τα γουρουνάκια! Ύστερα από λίγη ώρα βρήκε το σπιτάκι του μεγάλου αδερφού και είδε τα γουρουνάκια να τον κοιτάνε από το παράθυρο. Αυτήν την φορά κοντοστάθηκε, έδεσε τα παπούτσια του και πήγε σιγά σιγά προς το σπίτι. Τα γουρουνάκια τρομαγμένα είχαν κλειδώσει την πόρτα και δεν απάντησαν όταν τους χτύπησε το κουδούνι ο λύκος.
Εκείνος απογοητευμένος πίστεψε πως τα γουρουνάκια είναι πολύ θυμωμένα μαζί του και δεν θέλουν να του μιλήσουν! Αποφάσισε λοιπόν να χαράξει την λέξη συγγνώμη σε μία πέτρα και να την περάσει κάτω από την πόρτα. Σύντομα όμως διαπίστωσε πως η πέτρα δεν χωρούσε! Δοκίμασε να την δώσει στα γουρουνάκια απ' τα παράθυρα όμως ήταν όλα κλειδωμένα.
- Απ' την καμινάδα!!! σκέφτηκε και ξεκίνησε να σκαρφαλώνει στην ταράτσα του σπιτιού.
Πλησίασε την καμινάδα και έσκυψε να δει εάν τα γουρουνάκια είχαν ανάψει φωτιά. Για κακή του τύχη όμως ζαλίστηκε και έπεσε μέσα στην καμινάδα και σφήνωσε!
- Βοήθεια, βοήθεια!!! Κόλλησα!!! Άρχισε να φωνάζει.

Τα γουρουνάκια βρήκαν ευκαιρία και πήγαν να φωνάξουν το τσοπανόσκυλο, που έκανε περιπολία στην περιοχή. Με το που το είδαν, του εξήγησαν πως ο λύκος έχει βαλθεί να τα φάει και προσπάθησε να κάνει διάρρηξη στο σπίτι τους απ' την καμινάδα!

Το τσοπανόσκυλο έτρεξε προς το σπίτι και βρήκε τον λύκο κολλημένο να ζητάει βοήθεια! Αφού τον τράβηξε έξω, του ζήτησε εξηγήσεις!
- Τι συμβαίνει εδώ λύκε; Τι είναι αυτά που μου λένε τα γουρουνάκια; ρώτησε αυστηρά ο σκύλος.
- Έχεις δίκιο σκύλε, είμαι αδικαιολόγητος!!! Έφταιξα, για αυτό και προσπαθώ να τα διορθώσω! είπε απολογητικά ο λύκο.
- Πώς ακριβώς προσπαθείς να το διορθώσεις; Κάνοντας διάρρηξη στο σπίτι ή τρώγοντας τα γουρουνάκια; ρώτησε θυμωμένα ο σκύλος.
- Τι πράγμα;! Όχι όχι, πρόκειται για παρεξήγηση!!! είπε έκπληκτος ο λύκος βγάζοντας την πέτρα συγγνώμης από την τσέπη του.
- Τι είναι αυτό; αποκρίθηκε το μεγάλο γουρουνάκι παραξενεμένο.
- Να... Εγώ βλέπετε είμαι αρχιτέκτονας. Όταν είδα το πρωί το μικρό γουρουνάκι να φτιάχνει το σπίτι του, σκέφτηκα πως θα ήταν μια καλή ιδέα να πάω να το βοηθήσω. Πλησίασα για να εξετάσω την κατασκευή του σπιτιού, όμως η σκόνη από τα άχυρα μου έφερε φτάρνισμα! Έτσι κατά λάθος φύσηξα τα άχυρα, καταστρέφοντας το σπίτι! Συγγνώμη μικρό γουρουνάκι!
- Ναι ήρθες μετά τρέχοντας και γκρέμισες και το δικό μου σπίτι! είπε θυμωμένο το μεσαίο γουρουνάκι!
- Και αυτό ήταν παρεξήγηση!!! Αφού γκρέμισα το σπιτάκι σκέφτηκα πως θα έπρεπε να απολογηθώ! Αποφάσισα λοιπόν να βρω το γουρουνάκι και να του πω ότι λυπάμαι και πως θα αναλάβω εγώ να του ξανά χτίσω το σπίτι! Όταν το βρήκα στο σπίτι σου χάρηκα και άρχισα να τρέχω, δεν πρόσεξα όμως το λυμένο κορδόνι μου και... έπεσα με τα μούτρα πάνω στον τοίχο σου! Συγγνώμη! είπε ο λύκος δείχνοντας ένα μικρό καρούμπαλο στο κεφάλι του.
- Ναι αλλά γιατί πήγες να μπεις από την καμινάδα μου; ρώτησε το μεγάλο γουρουνάκι.
- Άσε με να μαντέψω... Είναι και αυτό μία παρεξήγηση! είπε γελώντας ο σκύλος.
- Ακριβώς! Όταν ήρθα στο σπίτι και σας χτύπησα την πόρτα, νόμιζα ότι ήσασταν πολύ θυμωμένα μαζί μου κι έτσι αποφάσισα να σας γράψω την συγγνώμη μου σε μία πέτρα και να σας την δώσω! Δεν χώραγε όμως κάτω από την πόρτα, τα παράθυρα ήτανε κλειστά, έτσι σκέφτηκα να σας την ρίξω μέσα απ' την καμινάδα! Όταν ανέβηκα όμως και κοίταξα κάτω ζαλίστηκα και έπεσα! Έχετε δίκιο ήτανε λάθος μου!

Για δύο λεπτά επικράτησε σιωπή στο δωμάτιο. Τα γουρουνάκια κοιτάζονταν σκεπτικά, ενώ ο λύκος έψαχνε απεγνωσμένα ένα σημάδι που να δείχνει ότι τον συγχώρεσαν. Ξαφνικά, τα γουρουνάκια και ο σκύλος ξέσπασαν σε γέλια! Ο λύκος παραξενεύτηκε!
- Καλά, αυτή είναι η πιο αστεία παρεξήγηση που έχω ακούσει ποτέ μου!!! είπε γελώντας το μεγάλο γουρουνάκι.
- Εμείς να νομίζουμε ότι θες να μας φας και συ να μας κυνηγάς για να ζητήσεις συγγνώμη!!! συμπλήρωσε το μεσαίο γουρουνάκι.
- Είσαι πραγματικά ο πιο παρεξηγημένος λύκος! τελείωσε το μικρό.
- Δη..δηλαδή με συγχωρείτε;! Ρώτησε ο λύκος.
- Ναι! Σε συγχωρούμε! είπανε και τα τρία γουρουνάκια!
- ΤΈΛΕΙΑ!!! Αναφώνησε ο λύκος. Και μην σας νοιάζει για τα σπίτια! Θα τα αναλάβουμε εγώ και η αγέλη μου! Θα έχετε δύο εκπληκτικά σπιτάκια, ώσπου να πείτε "παρεξήγηση"
- Χε χε! Εμένα δεν με χρειάζεστε άλλο, οπότε να πηγαίνω! Αν χρειαστείς λύκε βοήθεια για τα σπίτια, ξέρεις που να με βρεις!
- Σε ευχαριστώ και σένα σκύλε! Καλή συνέχεια!

Έτσι, όλοι μαζί συμφιλιωμένοι, έκατσαν να φάνε συζητώντας για το σχέδιο των καινούριων σπιτιών. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

3. Διάβασε το παρακάτω κείμενο από το έργο «O Καραγκιόζης δικηγόρος» του καραγκιοζοπαίχτη Ντίνου Θεοδωρόπουλου.
Σου φαίνεται αστείο αυτό το κείμενο; Γιατί;
Μου φάνηκε πολύ αστείο γιατί ο Καραγκιόζης προσπαθεί να ντυθεί καλά για να κάνει το δικηγόρο, όμως τα επίσημα ρούχα του τα φοράνε τα ζώα!!!

Έχεις δει ποτέ παράσταση Καραγκιόζη; Πού;
Έχω δει πριν από μερικά χρόνια στην πλατεία του χωριού μου.

Ξέρεις τι είναι το θέατρο σκιών;
Το θέατρο σκιών είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη θεάτρου και παίζεται κυρίως με ημιδιαφανείς ζωγραφισμένες εικόνες, τις λεγόμενες φιγούρες.
Ο καραγκιοζοπαίκτης χειρίζεται τις φιγούρες μπροστά από μία άσπρη οθόνη, συνήθως ένα τεντωμένο άσπρο σεντόνι (τον μπερντέ), που φωτίζεται από πίσω. Έτσι ο θεατής ξεχωρίζει εύκολα τα περιγράμματα των εικόνων ή ανάλογα την κατασκευή τους ξεχωρίζει και τα χρώματα.
Χρησιμοποιεί ειδικές λαβίδες που είναι επάνω σε καίρια σημεία της φιγούρας για να την κινεί, προσφέροντας έτσι την αίσθηση της ευλυγισίας και της ζωντάνιας. Πολλές φορές η παράσταση συνοδεύεται από μουσικά από ζωντανή ορχήστρα για να γίνει πιο ωραία.

4. Ο Μηνάς έστειλε το περιοδικό που εκδίδει η τάξη του στην ξαδέλφη του, τη Χαρά.  Η Χαρά, ο Λουκάς, ο Αρμπέν και η Γαλήνη το ξεφυλλίζουν, για να πάρουν ιδέες για τη δική τους εφημερίδα. Στην πρώτη σελίδα του περιοδικού διαβάζουν:
Tι πληροφορίες βρήκαν οι τέσσερις φίλοι στην πρώτη σελίδα του περιοδικού;
Στην πρώτη σελίδα του περιοδικού τα παιδιά βρήκαν τα περιεχόμενα. Μια λίστα από τα κεφάλαια του περιοδικού, οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μας βοηθάει να βρούμε την ακριβή σελίδα όπου βρίσκονται.

Αν είχες το περιοδικό της τάξης του Μηνά στα χέρια σου, τι θα ήθελες να διαβάσεις;
(το κάθε παιδί απαντάει για τον εαυτό του)
Εγώ θα ήθελα να διαβάσω τις σπαζοκεφαλιές και τα ανέκδοτα.

Σε ποια σελίδα του περιοδικού πιστεύεις ότι θα βρεις πληροφορίες για αγάλματα και αρχαία αντικείμενα;
Θα τα βρω στην έκτη σελίδα του περιοδικού.

Έχεις δει άλλη φορά πίνακες περιεχομένων; Πού;
Έχω δει πολλές φορές πίνακες περιεχομένων στα σχολικά μου βιβλία, στα περιοδικά, στις συλλογές με τα παραμύθια μου, στα βιβλία μαγειρικής της μαμάς μου, στα φυλλάδια με τις οδηγίες χρήσεις κτλ.

Oι πίνακες περιεχομένων είναι πάντα πολύ χρήσιμοι! Μας βοηθούν να βρίσκουμε γρήγορα τι μπορούμε να διαβάσουμε σε ένα έντυπο ή σε ένα βιβλίο. Δες το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου. Έχει πίνακα περιεχομένων;
Ναι, στην σελίδα 5.

6. Διάβασε το παρακάτω ποίημα, για να δεις τι αποφάσισαν να κάνουν τα μακαρόνια, και υπογράμμισε τις αστείες λέξεις.
Οι αστείες λέξεις είναι οι εξής:
☛ μακαρονοπολιτεία
☛ μακαρονοτρένο
☛ μακαρονόσπιτα
☛ μακαρονοκυπάρισσα
☛ ιτιά μακανονίσια
☛ μακαρονολούλουδα

Τι είναι ίδιο στις αστείες λέξεις;
Όλες οι αστείες λέξεις είναι σύνθετες κι έχουν ως πρώτο συνθετικό την λέξη μακαρόνι.

Πώς θα λεγόταν η πολιτεία και τα σπίτια, αν ζούσαν εκεί πατάτες αντί για μακαρόνια;
Θα λέγονταν πατατοπολιτεία και πατατόσπιτα.

7. Πρόσεξε τις εικόνες
Τι σου φαίνεται αστείο σε αυτή τη γελοιογραφία;
Το αστείο σε αυτή τη γελοιογραφία είναι ότι ο κύριος είναι απορροφημένος από το τηλεφώνημά του και δεν προσέχει την πινακίδα που προειδοποιεί για τα έργα, με αποτέλεσμα να πέσει μέσα!

8. Διάβασε το παρακάτω κείμενο. Σημείωσε τι σημαίνει καθεμιά από τις παρακάτω εκφράσεις.
Ψήνεται στον πυρετό ☛ Έχει πολύ πυρετό.
Έχει τις μαύρες του ☛ Είναι στενοχωρημένος.
Του έταξε τον ουρανό με τ’ άστρα ☛ Του έταξε πολλά πράγματα.
Δε χαρίζει κάστανα ☛ Δεν κάνει εύκολα χάρες, είναι αυστηρή.
Δεν έβγαζα τα γράμματά σου ☛ Δεν μπορούσα να διαβάσω τα γράμματά σου.