Στην εικοστή τέταρτη ενότητα, του βιβλίου της Γλώσσας της Β' Δημοτικού, με τίτλο "Να σου πω τι έμαθα;", θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε την εγκυκλοπαίδεια, να διαβάζουμε κείμενα που μας δίνουν πληροφορίες και να φτιάχνουμε ομάδες λέξεων.
Πάμε να δούμε ποιες εργασίες και ασκήσεις έχει το βιβλίο μας, και πώς θα τις λύσουμε.
Στις φωτογραφίες βλέπεις το ουράνιο τόξο.
• Πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο;
Το ουράνιο τόξο είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μετά από βροχή. Δημιουργείται όταν το φως του ηλίου περνάει μέσα από τις σταγόνες της βροχής και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση.
• Πόσα και ποια χρώματα έχει το ουράνιο τόξο;
Τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ποικιλία χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το ιώδες, το πράσινο, το βιολετί και το πορτοκαλί και το ροζ
1. Είναι πιθανό να μην ξέρεις να απαντήσεις στις προηγούμενες
ερωτήσεις. Δεν πειράζει. Δεν τα ξέρουμε όλα! Υπάρχουν βιβλία που γράφουν γι’ αυτά που δεν ξέρουμε, για όλα αυτά που θέλουμε να μάθουμε. Διάβασε το παρακάτω κείμενο.
• Πού νομίζεις ότι μπορούμε να βρούμε το παραπάνω κείμενο;
Σε μία εγκυκλοπαίδεια.
• Έχεις δει ή χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοια βιβλία;
Έχω δει πολλά τέτοια βιβλία στην βιβλιοθήκη του μπαμπά μου αλλά και του σχολείου. Δεν έχω διαβάσει κάτι από κει, τα έχω ξεφυλλίσει όμως για να δω τις εικόνες.
• Σε τι σειρά μπαίνουν συνήθως οι λέξεις σε τέτοια βιβλία;
Οι λέξεις στις εγκυκλοπαίδειες μπαίνουν σε αλφαβητική σειρά.
• Έχετε εγκυκλοπαίδεια στην τάξη σας ή στη βιβλιοθήκη του σχολείου σας; Χωριστείτε σε ομάδες. Η κάθε ομάδα ας πάρει έναν τόμο της εγκυκλοπαίδειας, για να τον ξεφυλλίσει. Σας θυμίζει κάποιο από τα βιβλία που ήδη ξέρετε;
Ξεφυλλίζοντας την εγκυκλοπαίδεια, παρατηρούμε ότι μας θυμίζει λίγο το σχολικό βιβλίο «Το λεξικό μας».
• Διάβασε τώρα το παρακάτω ποίημα και προσπάθησε να βρεις σε τι μοιάζει και σε τι διαφέρει από το εγκυκλοπαιδικό άρθρο για το ουράνιο τόξο.
Το παρακάτω ποίημα και το εγκυκλοπαιδικό άρθρο μοιάζουν:
☛ στον τίτλο
☛ στο περιεχόμενο
Διαφέρουν όμως:
☛ στη μορφή, γιατί το ποίημα έχει στροφές, ενώ το κείμενο έχει παραγράφους
☛ στο ύφος, γιατί το ποίημα είναι γεμάτο με συναίσθημα και είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, ενώ το άρθρο περιγράφει με σοβαρό ύφος το φαινόμενο του ουράνιου τόξου.
2. Στην εγκυκλοπαίδεια μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για διάσημους ανθρώπους, για ζώα, φυτά, μηχανές, τόπους... Διάβασε τις πληροφορίες που βρήκε ο Αρμπέν για τους λύκους.
• Με τι μοιάζει ο λύκος;
Μοιάζει με μεγάλο σκύλο.
• Πόσα χρόνια ζει;
Ζει περίπου 16 χρόνια.
• Πώς μεγαλώνει ο λύκος τα λυκάκια;
Oι λύκοι ζουν σε αγέλη, δηλαδή σε μία ομάδα από 8 έως 15 λύκους. Τα παιδιά τους τα αγαπούν πολύ και τα κρατάνε μαζί τους για έναν χρόνο για μαθαίνουν πώς να επιβιώνουν. Τα λυκάκια τα φροντίζει όλη η αγέλη.
• Ξέρετε παραμύθια με καλούς λύκους; Ζητήστε από τον δάσκαλο ή τη δασκάλα σας να σας βοηθήσει να βρείτε τέτοια παραμύθια και διαβάστε τα μαζί στην τάξη. Αν θέλετε, γράψτε ένα ομαδικό παραμύθι με ήρωα έναν καλό λύκο.
Δείτε το παραμύθι που γράψαμε στο προηγούμενο μάθημα με τίτλο «Ο παρεξηγημένος λύκος και τα τρία γουρουνάκια», κάνοντας κλικ ΕΔΩ
3. Διάβασε ξανά το εγκυκλοπαιδικό άρθρο για το ουράνιο τόξο. Πόσα είναι τα χρώματα της ίριδας;
Τα χρώματα της ίριδας είναι 7.
Βρες και άλλα χρώματα και γράψε τα κάτω από την ομπρέλα τους. Έπειτα γράψε λουλούδια που ξέρεις κάτω από τη δική τους ομπρέλα.
Χρώματα:
☛ Γκρι
☛ Καφέ
☛ Λιλά
☛ Ροζ
☛ Φούξια
Λουλούδια:
☛ Χρυσάνθεμο
☛ Τουλίπα
☛ Μαργαρίτα
☛ Τριαντάφυλλο
☛ Κρίνος
☛ Παπαρούνα
4. Υπάρχουν επίσης πολλά ζώα με διάφορα χρώματα, άλλα είναι ψάρια και άλλα είναι πτηνά. Γράψε τα κάτω από τη σωστή ομπρέλα: σπουργίτι, χρυσόψαρο, τσιπούρα, χελιδόνι, πελαργός, μπακαλιάρος, περιστέρι, μαρίδα, κοτσύφι, μπαρμπούνι.
Ψάρια
☛ Χρυσόψαρο
☛ Τσιπούρα
☛ Μπακαλιάρος
☛ Μαρίδα
☛ Μπαρμπούνι
Πτηνά
☛ Σπουργίτι
☛ Χελιδόνι
☛ Πελαργός
☛ Περιστέρι
☛ Κοτσύφι
5. Πριν χωριστείτε για το καλοκαίρι, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ουράνιο τόξο. Με τα χρώματα της ίριδας γράψτε πάνω στα τόξα αποχαιρετιστήριες φράσεις και ευχές για το καλοκαίρι.
Καλές διακοπές!
Καλά μπάνια!
Ραντεβού το Σεπτέμβρη!
Ώρα για βουτιές!
Ώρα για ξεκούραση!
Να φάτε πολλά παγωτά!
Ώρα για παιχνίδι!
0 Σχόλια