Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια - Ελληνιστικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 36ο (τριακοστό έκτο) κεφάλαιο, στην Δ.1 ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της Δ' Δημοτικού, με τίτλο "Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια", θα μάθουμε για τις συνέπειες που είχε η
δημιουργία νέων πόλεων την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και των διαδόχων του. Για την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας εκείνη την εποχή καθώς και για τα έργα, τη θρησκεία και γενικότερα για το πως ήταν η ζωή στις πόλεις.

Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερώτηση που πρέπει να απαντήσουμε:

1. Γιατί νομίζεις ότι πολλοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν σε πόλεις της Ανατολής;
Η δημιουργία πολλών νέων πόλεων στην ανατολή και η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που γνώρισαν, είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Εκτός απ'αυτό, εκείνη την εποχή αναπτύχθηκαν οι τέχνες και τα γράμματα. Όλα αυτά μαζί, οδήγησαν πολλούς Έλληνες, που δεν έβρισκαν δουλειά στον τόπο τους, να αναζητήσουν δουλειά εκεί, προκειμένου να βελτιώσουν την ζωή τους.

2. Πώς συνήθιζαν να περνούν οι άνθρωποι τον ελεύθερο χρόνο τους στην ελληνιστική εποχή;
Ο απλός λαός, στον ελεύθερο χρόνο του, έπαιρνε μέρος σε διάφορες θρησκευτικές γιορτές, αγώνες και πανηγύρια. Λάτρευε αυτού του είδους τις διασκεδάσεις, ενώ οι πιο μορφωμένοι, προτιμούσαν να πηγαίνουν στις βιβλιοθήκες, στα συμπόσια ή στο θέατρο, για να παρακολουθήσουν τραγωδίες ή κωμωδίες.

Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια - Τετράδιο Εργασιών (Βιβλίο)



Στο Τετράδιο Εργασιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις σχετικές με το μάθημά μας:

1. Η ακροστιχίδα της γλώσσας που μιλιέται αυτήν την εποχή:
Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια - Ελληνιστικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

2. Να βάλεις την κάθε φράση της παρένθεσης στη στήλη που ταιριάζει:
Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια - Ελληνιστικά χρόνια - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»

3. Στην εικόνα βλέπεις τη σύγχρονη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Να διαβάσεις το παράθεμα 3 από το κεφάλαιο 34 και να δικαιολογήσεις την απόφαση του αιγυπτιακού κράτους να δημιουργήσει μια μια καινούρια βιβλιοθήκη.
Όπως αναφέρεται στο παράθεμα 2 (και όχι 3) του κεφαλαίου 34, η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν η μεγαλύτερη του τότε γνωστού κόσμου, αφού είχε πάνω από 700.000 βιβλία. Αποτελούσε τμήμα του μουσείου και εκεί έμεναν ποιητές, φιλόσοφοι και επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν μελέτες και έρευνες. Ουσιαστικά, υπήρξε ίσως ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου. Η απόφαση που πήρε το αιγυπτιακό κράτος το 2002 να χτίσει μια νέα βιβλιοθήκη σχεδόν στην ίδια θέση με την παλιά, 1.361 χρόνια μετά την καταστροφή της από τους Άραβες, δείχνει την διάθεσή τους να συνεχιστεί η παράδοση και η ιστορία της πόλης. Η καινούρια βιβλιοθήκη υπάρχει για να λειτουργεί σαν γέφυρα που ενώνει τον αρχαίο με τον νέο αιγυπτιακό πολιτισμό.