Θρησκευτική
☛ γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στη Μαρία. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική Θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης.
Εθνική
☛ γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.
Στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ενάντια στα 400 χρόνια σκλαβιάς!
Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου, καθώς εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένα ισχυρό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.
Καθ' όλη την διάρκεια του Μαρτίου του 1821 είχαν γίνει σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις:
☛ στις 21 στα Καλάβρυτα
☛ στις 22 στη Μάνη
☛ στις 23 στην Καλαμάτα
☛ στις 24/25 στην Πάτρα και σ’ όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λιβαδειά, Αταλάντη).
Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε:
☛ στις Σπέτσες
☛ στα Ψαρά
☛ στην Ύδρα
☛ στην Κάσο
☛ στην Αττική και σε άλλες περιοχές.
Μέσα στους επόμενους μήνες η επανάσταση είχε απλωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές.
Η 25η Μαρτίου αναγνωρίζεται επίσημα ως η ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως. Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα ένα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός τους ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα.
Συγκεκριμένα, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και βροντούσαν τα καριοφίλια.
Από τότε, η 25 Μαρτίου γιορτάζεται από όλους τους Έλληνες, σε ανάμνηση της λαμπρής εκείνης ημέρας που οι σκλαβωμένοι Έλληνες έπαψαν να είναι ραγιάδες (ραγιάς = ο μη μουσουλμάνος υπόδουλος υπήκοος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).
Πότε όμως καθιερώθηκε να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου;
Στις 15 Μαρτίου 1838 ο βασιλιάς Όθωνας όρισε να εορτάζεται η εθνική επέτειος στις 25 Μαρτίου, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν άλλωστε και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης, με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή, ούτως ώστε να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.
Ήρωες του 1821
Τίποτα από όσα είπαμε παραπάνω, δεν θα είχαν συμβεί, εάν δεν υπήρχαν μερικοί άνθρωποι, που «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», όπως κατέγραψε ο Σαμιώτης λόγιος Γεώργιος Κλεάνθης, θυσίασαν την άνεση, την ασφάλεια και στις περισσότερες περιπτώσεις την ίδια τους την ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι γνωστοί Ήρωες του '21, που με αυταπάρνηση πολέμησαν τους Τούρκους για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μοριά». Ήταν αρχιστράτηγος και οπλαρχηγός, πληρεξούσιος, της Επικρατείας και μετά θάνατον τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με τον βαθμό του Στρατάρχη.
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε κυρίως στη Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα). Γεννήθηκε το 1780 στο Μαυρομάτι Καρδίτσας. Αρχικά υπήρξε κλέφτης και μετέπειτα σπουδαίος αρματολός και στρατάρχης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Οδυσσέας Ανδρούτσος
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, γνωστός και ως καπετάν Ανδρούτσος, ήταν από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του ‘21. Πολέμησε μέχρι το 1820 για λογαριασμό του Αλή Πασά και στη συνέχεια αγωνίστηκε για την ελευθερία της Ελλάδας. Δυστυχώς, έπεσε θύμα των εμφύλιων διαμαχών κατά τη διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι ελληνικό.
Παπαφλέσσας
Ο Γρηγόριος Δικαίος από την Πολιανή Μεσσηνίας, περισσότερο γνωστός ως Παπαφλέσσας, ήταν Έλληνας κληρικός, πολιτικός και οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Στη Μάχη στο Μανιάκι στις 20 Μαΐου, βρήκε τον θάνατο προβάλλοντας ηρωική αντίσταση μαζί με τους λίγους άνδρες που του είχαν μείνει.
Αθανάσιος Διάκος
Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν ένας από τους Έλληνες πρωταγωνιστές ήρωες - οπλαρχηγούς του πρώτου έτους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο οποίος έδρασε στη Στερεά Ελλάδα. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818 και το 1820 έγινε αρματολός στη Λιβαδειά. Συνελήφθη στις 23 Απριλίου 1821, σε μάχη που έδωσε με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Αφού μεταφέρθηκε στη Λαμία δολοφονήθηκε με ανασκολοπισμό (λογοτεχνικά αναφέρεται ότι "σουβλίστηκε") από τους Τούρκους στις 24 Απριλίου 1821.
Μπουμπουλίνα
Η Λασκαρίνα "Μπουμπουλίνα" Πινότση ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πιθανότατα, υπήρξε η πιο σπουδαία γυναίκα που έλαβε μέρος στην επανάσταση. Μετά θάνατον, έλαβε τιμητικά από την Ελληνική Πολιτεία το βαθμό της Υποναυάρχου.
Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια». Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της όπως έκανε και με τα πλοία της και τα πληρώματά τους, κάτι που συνεχίστηκε επί σειρά ετών και την έκανε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταφέρει να περικυκλώσει τα τουρκικά οχυρά, το Ναύπλιο και την Τρίπολη. Έτσι τα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία.
Μαντώ Μαυρογένους
Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν Ελληνίδα αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με καταγωγή από τη Μύκονο. Για την συνολική της προσφορά στον αγώνα, τιμήθηκε από τον Ι.Καποδίστρια με τον βαθμό της Αντιστρατήγου.
Μετά από διώξεις εξορίστηκε και τελικά πέθανε πάμφτωχη στην Πάρο καθώς είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία για τον αγώνα.
0 Σχόλια