Ετοιμασίες για το ταξίδι - Βιβλίο Μαθητή - Γλώσσα Β' Δημοτικού - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στην τέταρτη ενότητα, του βιβλίου της Γλώσσας της Β' Δημοτικού, με τίτλο "Ετοιμασίες για το ταξίδι", θα μάθουμε γιατί ένας κατάλογος είναι χρήσιμος, πώς να φτιάχνουμε καταλόγους, πώς να βάζουμε τις λέξεις στη σειρά με βάση το πρώτο τους γράμμα και τέλος, πώς να ξεχωρίζουμε μεταξύ τους τους ήχους που μοιάζουν.

Πάμε να δούμε ποιες εργασίες και ασκήσεις έχει το βιβλίο μας, και πώς θα τις λύσουμε.

2. Σκέψου και απάντησε.
Ποιες από αυτές τις λίστες έφτιαξαν οι ήρωες του κόμικς;
Οι ήρωες των κόμικς έφτιαξαν τις λίστες 1,2,3

Πώς το κατάλαβες;
Η Χαρά, η Γαλήνη, ο Λουκάς και ο Αρμπέν, προετοιμάζονται για το ταξίδι τους στη Χωχαρούπα. Αν διαβάσουμε τις λίστες, θα διαπιστώσουμε ότι η 1 η 2 και η 3 περιέχουν πράγματα που χρειάζεται κάποιος σε ένα ταξίδι, όπως πχ τρόφιμα, ρούχα, διάφορα εργαλεία, νερό κτλ, ενώ η 4 περιέχει διάφορα σχολικά είδη. Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε εύκολα πως οι λίστες που έφτιαξαν τα παιδιά είναι οι τρεις πρώτες.

Μπορείς να μαντέψεις τι λένε οι μισοσβησμένες λέξεις;
Φακός, Γάλα, Γόμα

Εσύ έχεις φτιάξει ποτέ λίστα;
Σίγουρα όλοι μας έχει χρειαστεί να φτιάξουμε κάποια λίστα, πχ με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή με τις εργασίες που έχουμε για το σχολείο.

Για ποιο λόγo;
Φτιάχνουμε λίστες για τους εξής λόγους:
☛ Για τα πράγματα που θέλουμε να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ
☛ Για τα σχολικά αντικείμενα που χρειαζόμαστε από το βιβλιοπωλείο
☛ Για τα βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε
☛ Για διάφορους στόχους που έχουμε θέσει στην ζωή μας
☛ Για να μετρήσουμε τα άτομα που θα προσκαλέσουμε σε μία εκδήλωση

3. Μπορείς να διηθηθείς την ιστορία του ποιήματος με δικά σου λόγια;
Μια μέρα που η μαμά του Γιάννη ήθελε να φτιάξει κουλουράκια, ζήτησε από τον γιο της να πάει στον μπακάλη για να της φέρει τα υλικά. Ο Γιάννης πρόθυμος να βοηθήσει την μαμά του, έφυγε γρήγορα για τον μπακάλη.
Μόλις έφτασε όμως, συνειδητοποίησε πως δεν θυμότανε τα υλικά που του ζήτησε η μαμά του κι έτσι, δίχως να χάσει καιρό, έτρεξε πίσω στο σπίτι του. Ζήτησε από την μητέρα του να του φτιάξει μία λίστα, ώστε να την δώσει στον μπακάλη και εκείνη πρόθυμα έκανε το θέλημά του.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, ο Γιάννης ήταν στον δρόμο κατευθυνόμενος προς το μαγαζί. Στα μισά της διαδρομής όμως, συνειδητοποιεί πως δεν έχει πάρει μαζί του λεφτά! Γυρίζει ξανά λοιπόν στο σπίτι, παίρνει χρήματα και πηγαίνει για τελευταία φορά στον μπακάλη.

Γιατί δε θυμόταν ο Γιάννης τι έπρεπε να αγοράσει;
Ο Γιάννης δεν μπορούσε να θυμηθεί τι έπρεπε να αγοράσει, γιατί τα υλικά ήταν πάρα πολλά και δεν τα είχε σημειώσει.

Τι σημαίνουν οι δύο τελευταίοι στίχοι;
 Στους δύο τελευταίους στίχους βλέπουμε την σοφή λαϊκή παροιμία «Όποιος μυαλό δεν έχει έχει πόδια, για να τρέχει!» ή αλλιώς «Όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια».
Η σημασία / το δίδαγμα αυτής της παροιμίας είναι ότι οι απερισκεψίες, οι ανοησίες και η αφηρημάδα, πολλές φορές μας οδηγούν σε ταλαιπωρίες, με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε χωρίς λόγο. Πρέπει λοιπόν να σκεφτόμαστε πριν κάνουμε κάτι, ώστε να αποφύγουμε τυχών αναποδιές!

5. Η Χαρά διαλέγει τα ρούχα που θα πάρει μαζί της στο ταξίδι και  φτιάχνει τον κατάλογο 1. Όμως στη Βάγια αρέσει να είναι όλα τακτοποιημένα! Γι’ αυτό άλλαξε τον κατάλογο της Χαράς και έγραψε τον κατάλογο 2. Τι νομίζεις πως άλλαξε στον κατάλογο που έφτιαξε η Βάγια;
Η Βάγια στον κατάλογό της έβαλε τα ρούχα με αλφαβητική σειρά.