Ισχυρά και ασθενή μέρη του μέτρου, Συγκοπή και Αντιχρονισμός - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο σημερινό μάθημα, θα δούμε ποια είναι τα ισχυρά και ασθενή μέρη του μέτρου, τι είναι η συγκοπή και τι ο αντιχρονισμός.

Ρυθμός

Όπως είχαμε μάθει στο τρίτο μάθημα με τίτλο: Ρυθμός, τέμπο και μέτρο, ρυθμός στην μουσική, είναι η οργανωμένη, σε διακριτά τμήματα, διαδοχή ήχων και σιωπών, δηλαδή η εναλλαγή των τονισμών των ήχων και των παύσεων στο χρόνο, με επιμέρους στοιχεία του, το μέτρο, τη ροή και το τέμπο.
Ένα ακόμη στοιχείο που δίνει την αίσθηση του ρυθμού, είναι η διαδοχή (σε ίσα χρονικά διαστήματα) τονισμένων και ατόνιστων ήχων, και η διαδοχή ήχων διαφορετικής διάρκειας, που επαναλαμβάνονται με ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Ισχυρά και ασθενή μέρη του μέτρου

Ο πρώτος παλμός ή χτύπος κάθε μέτρου είναι ισχυρότερος, πιο τονισμένος από τους υπόλοιπους.
Παραδείγματος χάριν, εάν ο ρυθμός μας είναι 2/4, τότε το πρώτο τέταρτο του μέτρου θα είναι δυνατότερο (δυνατό ή ισχυρό) από το δεύτερο (αδύνατο ή ασθενές).

Εάν ο ρυθμός μας είναι 3/4, τότε ισχυρός είναι ο πρώτος ή ο πρώτος και ο δεύτερος χρόνος του μέτρου.

Εάν ο ρυθμός μας είναι 4/4, έχουμε: ισχυρό τον πρώτο, ασθενή τον δεύτερο, λιγότερο ισχυρό τον τρίτο και ασθενή τον τέταρτο.

Συγκοπή

Συγκοπή έχουμε όταν το ασθενές μέρος ενός μέτρου ενώνεται (με σύνδεση διαρκείας) με το ισχυρό. Οι συγκοπές δημιουργούν “τονισμούς” σε μέρη του μέτρου που θα ήταν ατόνιστα.

Έχουμε δύο είδη συγκοπής, την ομαλή και την ανώμαλη.
Ομαλή: Όταν συζευγνύονται φθόγγοι ίδιας αξίας
Ανώμαλη: Όταν συζευγνύονται φθόγγοι διαφορετικής αξίας

Αντιχρονισμός

Αντιχρονισμό έχουμε όταν στο ισχυρό μέρος του μέτρου έχουμε παύση, ενώ στο ασθενές υπάρχει φθόγγος.