Στο 30ο κεφάλαιο, στην Δ' ενότητα του βιβλίου της Γεωγραφίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Πολιτιστικά χαρακτηριστικά των λαών της Ευρώπης", θα μάθουμε για τα κυριότερα πολιτιστικά στοιχεία των κατοίκων της Ευρώπης.
Ας κάνουμε ένα υποθετικό ταξίδι διασχίζοντας τον Δούναβη από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ας καταγράψουμε τα πολιτιστικά στοιχεία των λαών που θα συναντήσουμε (γλώσσα, θρησκεία, ιστορικά στοιχεία κ.λπ.).
Γερμανία
Πρωτεύουσα - Βερολίνο
Επίσημη γλώσσα - Γερμανική
Θρησκεία - Χριστιανισμός (διαμαρτυρόμενοι και καθολικοί)
Πολίτευμα - Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η Γερμανία, επίσημα Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπης, και πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθως και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Μετά από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Γερμανική Επανάσταση του 1918-1919, η Αυτοκρατορία αντικαταστάθηκε με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το 1933, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, ιδρύθηκε η Ναζιστική Γερμανία, μία δικτατορία που γρήγορα οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες της ιστορίας, το Ολοκαύτωμα.
Αυστρία
Πρωτεύουσα - Βιέννη
Επίσημη γλώσσα - Γερμανική
Θρησκεία - Χριστιανισμός (καθολικοί)
Πολίτευμα - Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η Αυστρία , επισήμως σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Αυστρίας, είναι μεσόγειο κράτος της Κεντρικής Ευρώπης και αποτελεί ομοσπονδία 9 κρατιδίων. Κατά την πιο πρόσφατη επίσημη εκτίμηση ο πληθυσμός της ανήλθε σε 8.902.600 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2020.
Η Αυστρία κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου ανά κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα υψηλό βιοτικό επίπεδο και το 2018 κατέλαβε την 20ή θέση στον κόσμο στη σχετική λίστα για τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.
Σλοβακία
Πρωτεύουσα - Μπρατισλάβα
Επίσημη γλώσσα - Σλοβακικά
Θρησκεία - Χριστιανισμός (καθολικοί)
Πολίτευμα - Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η Σλοβακία είναι δημοκρατία στην κεντρική Ευρώπη. Η χώρα έχει σύνορα με την Τσεχία και την Αυστρία στα δυτικά, την Πολωνία βόρεια, την Ουκρανία στα ανατολικά και την Ουγγαρία στα νότια. Ο πληθυσμός της είναι 5.452.257 κάτοικοι, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2019. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Μπρατισλάβα και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Κόσιτσε στην ανατολική πλευρά της χώρας. Εθνική εορτή είναι η 1η Σεπτεμβρίου (του 1992, η Ημέρα του Συντάγματος).
Μετά τη Συμφωνία του Μονάχου και την Απονομή της Βιέννης, η Ναζιστική Γερμανία απειλούσε να προσαρτήσει μέρος της Σλοβακίας και να επιτρέψει στις υπόλοιπες περιοχές να χωριστούν από την Ουγγαρία ή την Πολωνία, εκτός αν δηλώσουν ανεξαρτησία. Έτσι, η Σλοβακία αποχώρησε από την Τσεχοσλοβακία το Μάρτιο του 1939 και συμμάχησε, όπως ζήτησε η Γερμανία, με τη συμμαχία του Χίτλερ. Η απόσχιση είχε δημιουργήσει το πρώτο σλοβακικό κράτος στην ιστορία. Η κυβέρνηση της Πρώτης Σλοβακικής Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Γιόζεφ Τίσο και του Βόιτεχ Τούκα, επηρεάστηκε έντονα από τη Γερμανία.
Ουγγαρία
Πρωτεύουσα - Βουδαπέστη
Επίσημη γλώσσα - Ουγγρική
Θρησκεία - Χριστιανισμός (καθολικοί και διαμαρτυρόμενοι)
Πολίτευμα - Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η Ουγγαρία είναι παλιά χώρα, που ιδρύθηκε ως βασίλειο το 1000 από τον Στέφανο Α' της Ουγγαρίας της οποίας η κυριαρχία, που χάθηκε στη διάρκεια της Μάχης του Μοχάτς το 1526 στην πραγματικότητα θα ξαναβρεθεί το 1920 ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Τριανόν. Αυτή η ανεξαρτησία έχει ως κυριότερη επίπτωση την απώλεια των δύο-τρίτων των κομητειών του παλιού Βασιλείου της Ουγγαρίας, τη δημιουργία της Σλοβακίας, της Κροατίας και την προσάρτηση της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία. Η κατάσταση των ουγγρικών πληθυσμών που βρίσκονταν εκτός των νέων συνόρων χρησιμεύει ως κίνητρο για την εφαρμογή εκ μέρους της Ουγγαρίας μιας ρητά αλυτρωτικής πολιτικής που αποτελεί και εξήγηση για την συμμαχία της χώρας με τη ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η παλιά ουγγρική κυριαρχία στη λεκάνη των Καρπαθίων βρίσκεται πάντα στην καρδιά των σχέσεων που η Ουγγαρία διατηρεί με τις γειτονικές της χώρες.
Κροατία
Πρωτεύουσα - Ζάγκρεμπ
Επίσημη γλώσσα - Κροατικά
Θρησκεία - Χριστιανισμός (καθολικοί)
Πολίτευμα - Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Οι Κροάτες έφθασαν στην περιοχή της σημερινής Κροατίας στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Οργάνωσαν το κράτος τους σε δύο δουκάτα από τον 9ο αιώνα. Ο Τόμισλαβ έγινε ο πρώτος βασιλιάς το 925, αναβιβάζοντας την Κροατία στο καθεστώς του βασιλείου. Το Βασίλειο της Κροατίας διατήρησε την κυριαρχία του σχεδόν για δύο αιώνες, φθάνοντας στο απόγειό του κατά τη βασιλεία των Βασιλιάδων Πέτερ Κρέζιμιρ και Ντμίταρ Ζβόνιμιρ. H Κροατία συνήψε μία προσωπική ένωση με την Ουγγαρία το 1102. Το 1527 για να αντιμετωπίσει την Οθωμανική απειλή το Κροατικό κοινοβούλιο εξέλεξε στον Κροατικό θρόνο το Φερδινάνδο Α΄ του Οίκου των Αψβούργων. Το 1918, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κροατία συμπεριλήφθηκε στο μη αναγνωρισμένο βραχύβιο Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων, που συγχωνεύθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου υπήρξε ένα φασιστικό Κροατικό κράτος-μαριονέτα. Μετά τον πόλεμο η Κροατία έγινε ιδρυτικό μέλος και ομόσπονδο συστατικό τμήμα του σοσιαλιστικού κράτους της δεύτερης Γιουγκοσλαβίας. Τον Ιούνιο του 1991 η Κροατία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, που τέθηκε σε ισχύ στις 8 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Ο Κροατικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας διεξήχθη με επιτυχία τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν την ανακήρυξη.
Σερβία
Πρωτεύουσα - Βελιγράδι
Επίσημη γλώσσα - Σερβικά
Θρησκεία - Χριστιανισμός (ορθόδοξοι)
Πολίτευμα - Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Μετά τις Σλαβικές μεταναστεύσεις προς τα Βαλκάνια από τον 6ο αιώνα και μετά οι Σέρβοι ίδρυσαν αρκετά κράτη κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα. Το Βασίλειο της Σερβίας αναγνωρίστηκε από τη Ρώμη και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1217. Έφτασε στο αποκορύφωμά του το 1346 ως σχετικά βραχύβια Σερβική Αυτοκρατορία. Στα μέσα του 16ου αιώνα ολόκληρη η σύγχρονη Σερβία είχε προσαρτηθεί από τους Οθωμανούς, που κατά καιρούς διακόπτονταν από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων, που άρχισε να επεκτείνεται προς την Κεντρική Σερβία από το τέλος του 17ου αιώνα, διατηρώντας σταθερή βάση στη σημερινή Βοϊβοντίνα. Στις αρχές του 19ου αιώνα η Σερβική Επανάσταση εγκαθίδρυσε το έθνος-κράτος ως την πρώτη συνταγματική μοναρχία της περιοχής, που στη συνέχεια επεξέτεινε το έδαφός του. Μετά τη Σερβική νίκη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την εν συνεχεία συνένωση με το Μαυροβούνιο, την απελευθέρωση της Βοσνίας και της Βοϊβοντίνας από τους Αψβούργους με το Βασίλειο της Σερβίας, η χώρα συνίδρυσε το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, αργότερα Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, με τους Σλοβένους και τους Κροάτες, απελευθερώνοντάς τους από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων. Η χώρα βρέθηκε σε διάφορα πολιτικά σχήματα μέχρι τους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990. Ετσι η Σερβία σχημάτισε μια ένωση με το Μαυροβούνιο το 1992, που διαλύθηκε το 2006, όταν η Σερβία έγινε και πάλι ανεξάρτητη χώρα. Το 2008, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, νότιας επαρχίας της Σερβίας με Αλβανική εθνοτική πλειοψηφία, διακήρυξε την ανεξαρτησία, με ανάμεικτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Βουλγαρία
Πρωτεύουσα - Σόφια
Επίσημη γλώσσα - Βουλγάρικα
Θρησκεία - Χριστιανισμός (ορθόδοξοι)
Πολίτευμα - Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Προϊστορικοί πολιτισμοί άρχισαν να αναπτύσσονται στα Βουλγαρικά εδάφη κατά τη Νεολιθική περίοδο. Η αρχαία ιστορία της γνώρισε την παρουσία των Θρακών και αργότερα των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Η εμφάνιση ενός ενιαίου Βουλγαρικού κράτους ανάγεται στην ίδρυση της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας το 681 μ.Χ., που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και λειτούργησε ως πολιτιστικός πυρήνας για τους Σλαβικούς λαούς κατά το Μεσαίωνα. Με την κατάρρευση της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας το 1396, τα εδάφη της περιήλθαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για πέντε σχεδόν αιώνες. Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1877-1878) δημιούργησε το Τρίτο Βουλγαρικό Κράτος. Τα επόμενα χρόνια έζησε πολλές συγκρούσεις με τους γείτονές του, γεγονός που ώθησε τη Βουλγαρία να συμμαχήσει με τη Γερμανία και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Το 1946 έγινε Σοσιαλιστικό κράτος με μονοκομματικό σύστημα. Το 1989 το Κομμουνιστικό Κόμμα επέτρεψε πολυκομματικές εκλογές, μετά τις οποίες η Βουλγαρία στράφηκε στη δημοκρατία και στην οικονομία της αγοράς.
Ρουμανία
Πρωτεύουσα - Βουκουρέστι
Επίσημη γλώσσα - Ρουμάνικα
Θρησκεία - Χριστιανισμός (ορθόδοξοι)
Πολίτευμα - Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Η σύγχρονη Ρουμανία προέκυψε μέσα στα εδάφη της Ρωμαϊκής επαρχίας της Δακίας και δημιουργήθηκε το 1859 μέσω μιας προσωπικής ένωσης των πριγκιπάτων Μολδαβίας και Βλαχίας. Το νέο κράτος, ονομαζόμενο επίσημα Romania από το 1866, κέρδισε την ανεξαρτησία του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1877. Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Τρανσυλβανία, η Βουκοβίνα και η Βεσσαραβία ενώθηκαν με το κυρίαρχο Βασίλειο της Ρουμανίας. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα εδάφη που αντιστοιχούν σήμερα χονδρικά στη Δημοκρατία της Μολδαβίας καταλήφθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση και λίγα χρόνια αργότερα η Ρουμανία έγινε σοσιαλιστική δημοκρατία και μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Μετά την Επανάσταση του 1989 η Ρουμανία ξεκίνησε την επάνοδο στη δημοκρατία και την λεγόμενη ελεύθερη καπιταλιστική οικονομία της αγοράς.
Πήγη Wikipedia
Ας συζητήσουμε ποια πολιτιστικά στοιχεία πρόσφερε καθεμία από τις συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Εποχή της Αρχαίας Ελλάδας: Δημοκρατία, φιλοσοφία, τέχνες (γλυπτική, υποκριτική, αρχιτεκτονική, σοφιστική), γράμματα, επιστήμες, ολυμπιακό πνεύμα, συμμετοχή στα κοινά
Εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: θεσμός της κρατική νομοθεσίας
Εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: καθιέρωση του χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία, λειτουργία διάφορων σχολών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, βυζαντινή φιλοσοφία
Εποχή της Αναγέννησης: Τέχνες, γράμματα, επιστήμες, φιλοσοφία, καθιέρωση αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ανεξιθρησκία, απελευθέρωση από τις θρησκευτικές προκαταλήψεις / ιδέες του μεσαίωνα.
Θυμηθείτε τα ταξίδια των εξερευνητών και αναφέρετε μερικές από τις μεγάλες ανακαλύψεις.
Βάσκο ντα Γκάμα
Ο Βάσκο ντα Γκάμα (1460 ή 1469 – 24 Δεκεμβρίου 1524), 1ος κόμης του Vidigueira, ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος και ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Ινδία μέσω θαλάσσης, συνδέοντας κατά αυτόν τον τρόπο την Ευρώπη με την Ινδία, πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής.
Το πρώτο ταξίδι του στην Ινδία (1497-1499) ήταν και το πρώτο ταξίδι που συνέδεσε την Ευρώπη με την Ασία μέσω θαλάσσης, συνδέοντας τον Ατλαντικό με τον Ινδικό ωκεανό και κατ'επέκταση την Δύση με την Ανατολή.
Η ανακάλυψη του θαλάσσιου δρόμου προς την Ινδία ήταν πολύ σημαντική, καθώς άνοιξε τον δρόμο για μια εποχή παγκόσμιου ιμπεριαλισμού ενώ για τους Πορτογάλους άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση μιας αποικιακής αυτοκρατορίας στην Ασία.
Χριστόφορος Κολόμβος
Ο Χριστόφορος Κολόμβος (μεταξύ 26 Αυγούστου και 31 Οκτωβρίου 1451 – 20 Μαΐου 1506) ήταν Γενουάτης θαλασσοπόρος χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλέας, που έγινε διάσημος επειδή ανακάλυψε την Αμερική το 1492.
Η άφιξής του στην Αμερική το 1492, θεωρείτε πολύ σημαντικό σημείο της ιστορία, για αυτό αποκαλούμε την περίοδο πριν την άφιξή του "προ Κολόμβου" ή "προκολομβιανή περίοδο".
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις προκολομβιανής επαφής της Αμερικής με άλλες ηπείρους και είναι θέμα συζήτησης αν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι «ανακαλύπτει» μια ήπειρο η οποία κατοικείται ήδη από γηγενείς ή μη λαούς, ο Κολόμβος συχνά πιστώνεται με την ανακάλυψη της Αμερικής, καθώς το ταξίδι του σημείωσε την έναρξη ενός βίαιου αποικισμού της Νέας Γης, όπως αποκαλούνταν εναλλακτικά η αμερικανική ήπειρος.
Τζέιμς Κουκ
Ο Τζέιμς Κουκ (Αγγλία, 7 Νοεμβρίου 1728 – κόλπος Κιλακέκουα, Χαβάη, 14 Φεβρουαρίου 1779) ήταν Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια (για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας) και έπλευσε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Ήταν μάλιστα ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος. Ήταν επίσης ο πρώτος που σταμάτησε το σκορβούτο ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του, με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως.
Φερδινάνδος Μαγγελάνος
O Φερδινάνδος Μαγγελάνος (1480 - 27 Απριλίου 1521) ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος, που ηγήθηκε της αποστολής εκείνης, με την οποία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης. Δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε από ιθαγενείς στρατιώτες του φύλαρχου Λάπου Λάπου στη μάχη του Μακτάν στο νησί Μακτάν των Φιλιππίνων.
Παρόλα αυτά, έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Έγινε επίσης ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και που διέσχισε τον Ειρηνικό ωκεανό.
Πήγη Wikipedia
Ας συζητήσουμε τη συμβολή της Βιομηχανικής Επανάστασης στην εξέλιξη του σημερινού πολιτισμού. Ποιες είναι οι κοινωνικές αλλαγές στις οποίες μας οδήγησε;
Βιομηχανική Επανάσταση ονομάζεται η ιστορική περίοδος και ένα ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα ραγδαίων μεταβολών και ανακατατάξεων (τεχνικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών) οι οποίες οδήγησαν στην "εκβιομηχάνιση" της κοινωνίας στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ των ετών 1760 - 1860.
Την αλλαγή αυτή ακολούθησαν ανάλογα κινήματα σε κοινωνίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, σε διαφορετική βέβαια κλίμακα για κάθε μια από αυτές, με αποτέλεσμα η αγροτική κατά κύριο λόγο, παραγωγή να εξελιχθεί σε βιομηχανική.
Ιδιαίτερα, επηρεάστηκε η Γαλλία και αργότερα οι ΗΠΑ σε σχέση με το τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης της οικονομίας και της δομής της κοινωνίας. Οι ιδέες του διαφωτισμού που κυριαρχούσαν την εποχή αυτή, ήρθαν να ντύσουν με το πνευματικό μανδύα το σύνολο των μεταρρυθμίσεων και στον ιδεολογικό χάρτη.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Βιομηχανικής Επανάστασης είναι τα εξής:
• H εκτεταμένη χρήση νέων τεχνικών μέσων που περιόριζαν τη χειρωνακτική εργασία, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή και μειώνοντας το κόστος των προϊόντων
• H αξιοποίηση νέων μορφών ενέργειας
• H εφαρμογή καινοτομιών στη μεταλλουργία
• H ανάδειξη του εργοστασίου ως του βασικού χώρου παραγωγής, όπου συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των εργατών και τέλος
• Oι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Μερικά από τα σημαντικότερα επίτευγμα της Βιομηχανικής Επανάστασης, που επηρέασαν τον τρόπο ζωής μας σήμερα είναι: η εφεύρεση της ατμομηχανής, η μηχανή εσωτερικής καύσης, η παραγωγή ηλεκτρισμού και ο τηλέγραφος, με τον οποίο χρησιμοποιείται ηλεκτρισμός για να μεταδοθεί μέσα από καλώδια ένα μήνυμα φτιαγμένο από σήματα.
Βρείτε τρόπους αρμονικής συμβίωσης των λαών που έχουν διαφορετικά θρησκεύματα.
Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε ιδιαίτερα δύσκολους ή περίτεχνους τρόπους για να επιτύχουμε την αρμονική συμβίωση των αλλόθρησκων λαών μεταξύ τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο σεβασμός της ελευθερίας των ανθρώπων. Αν το σχολείο μάθει στα παιδιά να αγαπούν και να σέβονται τους ανθρώπους γύρω τους, χωρίς να τους κρίνουν για τυχών διαφορές, τότε δεν θα υπάρχει λόγος να φανατίζονται και να προκαλούν προβλήματα ο ένας στον άλλον. Ανεξαρτήτως θρησκείας, όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Εξετάζουμε την Ευρώπη σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους: την αρχαία περίοδο τη βυζαντινή, την Αναγέννηση και τη σύγχρονη εποχή. Εμείς, έχοντας φτιάξει τέσσερις ομάδες, βρίσκουμε τα πολιτιστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη χρονική περίοδο την οποία έχει αναλάβει η ομάδα μας.
Αρχαία περίοδος
• Γέννηση της δημοκρατίας
• Ανάπτυξη της φιλοσοφικής σκέψης
• Ομηρικά έπη
• Αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες (Αριστοφάνης, Σοφοκλής κ.α.)
• Κατασκευή του Παρθενώνα και άλλων αρχιτεκτονικών έργων
• Γλυπτά και αγγεία
Βυζαντινή περίοδος
• Μελέτη και διάσωση έργων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων
• Κατασκευή Αγίας Σοφίας
• Εφαρμογή διοικητικού συστήματος / νομοθεσίας
• Ανάπτυξη βυζαντινής φιλοσοφίας
• Επικράτηση του Χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία
Αναγέννηση
• Θρησκευτική μεταρρύθμιση
• Άνθιση των τεχνών
• Γεωγραφικές ανακαλύψεις
• Διαφωτισμός και άνθιση της φιλοσοφίας
Σύγχρονη εποχή
• Α' και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
• Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
1. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες;
Γράψε «Σ» για τη σωστή και «Λ» για τη λανθασμένη στο
α) Όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης έχουν τα ίδια ήθη και έθιμα Λ
β) Οι ανακαλύψεις συνέβαλαν στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ευρώπης Σ
γ) Η βιομηχανική επανάσταση οδήγησε την Ευρώπη σε κοινωνικές αλλαγές Σ
δ) Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι δημιούργημα του ελληνικού
και του ρωμαϊκού πολιτισμού Σ
ε) Όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης έχουν την ίδια θρησκεία Λ
2. Συγκέντρωσε πληροφορίες αναφορικά με παραδοσιακούς χορούς και μουσικά όργανα από τρεις χώρες της Ευρώπης της δικής σου επιλογής.
Χώρα - Παρ. Χορός - Μουσικό όργανο
Ελλάδα - Τσάμικο - Μπουζούκι
Ισπανία - Φλαμένκο - Ισπανική κιθάρα
Σκωτία - Κέλτικος - Γκάιντα
Ρωσία - Καζάσκα - Μπαλαλάικα
3. Οι κάτοικοι μερικών χωρών άλλων ηπείρων μιλούν ορισμένες ευρωπαϊκές γλώσσες. Εξήγησε πώς συνέβη αυτό.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην εξάπλωση των ευρωπαϊκών γλωσσών είναι τρεις: οι εξερευνήσεις που έγιναν, η ανακάλυψη της Αμερικής (Νέου Κόσμου) και τέλος η ίδρυση αποικιών σε άλλες ηπείρους.
Οι Άγγλοι, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι, κάθε φορά που κατακτούσαν μία καινούρια περιοχή και ίδρυαν μία νέα αποικία, επέβαλαν την γλώσσα τους στους ιθαγενείς. Ως αποτέλεσμα, η γλώσσα τους διαδόθηκε σε όλη την υδρόγειο.
Ας κάνουμε ένα υποθετικό ταξίδι διασχίζοντας τον Δούναβη από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ας καταγράψουμε τα πολιτιστικά στοιχεία των λαών που θα συναντήσουμε (γλώσσα, θρησκεία, ιστορικά στοιχεία κ.λπ.).
Γερμανία
Πρωτεύουσα - Βερολίνο
Επίσημη γλώσσα - Γερμανική
Θρησκεία - Χριστιανισμός (διαμαρτυρόμενοι και καθολικοί)
Πολίτευμα - Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η Γερμανία, επίσημα Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπης, και πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθως και μία από τις σημαντικότερες βιομηχανικές και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Μετά από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Γερμανική Επανάσταση του 1918-1919, η Αυτοκρατορία αντικαταστάθηκε με την Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το 1933, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, ιδρύθηκε η Ναζιστική Γερμανία, μία δικτατορία που γρήγορα οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες της ιστορίας, το Ολοκαύτωμα.
Αυστρία
Πρωτεύουσα - Βιέννη
Επίσημη γλώσσα - Γερμανική
Θρησκεία - Χριστιανισμός (καθολικοί)
Πολίτευμα - Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η Αυστρία , επισήμως σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Αυστρίας, είναι μεσόγειο κράτος της Κεντρικής Ευρώπης και αποτελεί ομοσπονδία 9 κρατιδίων. Κατά την πιο πρόσφατη επίσημη εκτίμηση ο πληθυσμός της ανήλθε σε 8.902.600 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2020.
Η Αυστρία κατατάσσεται σταθερά ως μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου ανά κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα υψηλό βιοτικό επίπεδο και το 2018 κατέλαβε την 20ή θέση στον κόσμο στη σχετική λίστα για τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.
Σλοβακία
Πρωτεύουσα - Μπρατισλάβα
Επίσημη γλώσσα - Σλοβακικά
Θρησκεία - Χριστιανισμός (καθολικοί)
Πολίτευμα - Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η Σλοβακία είναι δημοκρατία στην κεντρική Ευρώπη. Η χώρα έχει σύνορα με την Τσεχία και την Αυστρία στα δυτικά, την Πολωνία βόρεια, την Ουκρανία στα ανατολικά και την Ουγγαρία στα νότια. Ο πληθυσμός της είναι 5.452.257 κάτοικοι, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2019. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Μπρατισλάβα και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Κόσιτσε στην ανατολική πλευρά της χώρας. Εθνική εορτή είναι η 1η Σεπτεμβρίου (του 1992, η Ημέρα του Συντάγματος).
Μετά τη Συμφωνία του Μονάχου και την Απονομή της Βιέννης, η Ναζιστική Γερμανία απειλούσε να προσαρτήσει μέρος της Σλοβακίας και να επιτρέψει στις υπόλοιπες περιοχές να χωριστούν από την Ουγγαρία ή την Πολωνία, εκτός αν δηλώσουν ανεξαρτησία. Έτσι, η Σλοβακία αποχώρησε από την Τσεχοσλοβακία το Μάρτιο του 1939 και συμμάχησε, όπως ζήτησε η Γερμανία, με τη συμμαχία του Χίτλερ. Η απόσχιση είχε δημιουργήσει το πρώτο σλοβακικό κράτος στην ιστορία. Η κυβέρνηση της Πρώτης Σλοβακικής Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του Γιόζεφ Τίσο και του Βόιτεχ Τούκα, επηρεάστηκε έντονα από τη Γερμανία.
Ουγγαρία
Πρωτεύουσα - Βουδαπέστη
Επίσημη γλώσσα - Ουγγρική
Θρησκεία - Χριστιανισμός (καθολικοί και διαμαρτυρόμενοι)
Πολίτευμα - Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Η Ουγγαρία είναι παλιά χώρα, που ιδρύθηκε ως βασίλειο το 1000 από τον Στέφανο Α' της Ουγγαρίας της οποίας η κυριαρχία, που χάθηκε στη διάρκεια της Μάχης του Μοχάτς το 1526 στην πραγματικότητα θα ξαναβρεθεί το 1920 ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Τριανόν. Αυτή η ανεξαρτησία έχει ως κυριότερη επίπτωση την απώλεια των δύο-τρίτων των κομητειών του παλιού Βασιλείου της Ουγγαρίας, τη δημιουργία της Σλοβακίας, της Κροατίας και την προσάρτηση της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία. Η κατάσταση των ουγγρικών πληθυσμών που βρίσκονταν εκτός των νέων συνόρων χρησιμεύει ως κίνητρο για την εφαρμογή εκ μέρους της Ουγγαρίας μιας ρητά αλυτρωτικής πολιτικής που αποτελεί και εξήγηση για την συμμαχία της χώρας με τη ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η παλιά ουγγρική κυριαρχία στη λεκάνη των Καρπαθίων βρίσκεται πάντα στην καρδιά των σχέσεων που η Ουγγαρία διατηρεί με τις γειτονικές της χώρες.
Κροατία
Πρωτεύουσα - Ζάγκρεμπ
Επίσημη γλώσσα - Κροατικά
Θρησκεία - Χριστιανισμός (καθολικοί)
Πολίτευμα - Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Οι Κροάτες έφθασαν στην περιοχή της σημερινής Κροατίας στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Οργάνωσαν το κράτος τους σε δύο δουκάτα από τον 9ο αιώνα. Ο Τόμισλαβ έγινε ο πρώτος βασιλιάς το 925, αναβιβάζοντας την Κροατία στο καθεστώς του βασιλείου. Το Βασίλειο της Κροατίας διατήρησε την κυριαρχία του σχεδόν για δύο αιώνες, φθάνοντας στο απόγειό του κατά τη βασιλεία των Βασιλιάδων Πέτερ Κρέζιμιρ και Ντμίταρ Ζβόνιμιρ. H Κροατία συνήψε μία προσωπική ένωση με την Ουγγαρία το 1102. Το 1527 για να αντιμετωπίσει την Οθωμανική απειλή το Κροατικό κοινοβούλιο εξέλεξε στον Κροατικό θρόνο το Φερδινάνδο Α΄ του Οίκου των Αψβούργων. Το 1918, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κροατία συμπεριλήφθηκε στο μη αναγνωρισμένο βραχύβιο Κράτος των Σλοβένων, Κροατών και Σέρβων, που συγχωνεύθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου υπήρξε ένα φασιστικό Κροατικό κράτος-μαριονέτα. Μετά τον πόλεμο η Κροατία έγινε ιδρυτικό μέλος και ομόσπονδο συστατικό τμήμα του σοσιαλιστικού κράτους της δεύτερης Γιουγκοσλαβίας. Τον Ιούνιο του 1991 η Κροατία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, που τέθηκε σε ισχύ στις 8 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Ο Κροατικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας διεξήχθη με επιτυχία τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν την ανακήρυξη.
Σερβία
Πρωτεύουσα - Βελιγράδι
Επίσημη γλώσσα - Σερβικά
Θρησκεία - Χριστιανισμός (ορθόδοξοι)
Πολίτευμα - Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Μετά τις Σλαβικές μεταναστεύσεις προς τα Βαλκάνια από τον 6ο αιώνα και μετά οι Σέρβοι ίδρυσαν αρκετά κράτη κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα. Το Βασίλειο της Σερβίας αναγνωρίστηκε από τη Ρώμη και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1217. Έφτασε στο αποκορύφωμά του το 1346 ως σχετικά βραχύβια Σερβική Αυτοκρατορία. Στα μέσα του 16ου αιώνα ολόκληρη η σύγχρονη Σερβία είχε προσαρτηθεί από τους Οθωμανούς, που κατά καιρούς διακόπτονταν από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων, που άρχισε να επεκτείνεται προς την Κεντρική Σερβία από το τέλος του 17ου αιώνα, διατηρώντας σταθερή βάση στη σημερινή Βοϊβοντίνα. Στις αρχές του 19ου αιώνα η Σερβική Επανάσταση εγκαθίδρυσε το έθνος-κράτος ως την πρώτη συνταγματική μοναρχία της περιοχής, που στη συνέχεια επεξέτεινε το έδαφός του. Μετά τη Σερβική νίκη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την εν συνεχεία συνένωση με το Μαυροβούνιο, την απελευθέρωση της Βοσνίας και της Βοϊβοντίνας από τους Αψβούργους με το Βασίλειο της Σερβίας, η χώρα συνίδρυσε το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, αργότερα Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας, με τους Σλοβένους και τους Κροάτες, απελευθερώνοντάς τους από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων. Η χώρα βρέθηκε σε διάφορα πολιτικά σχήματα μέχρι τους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990. Ετσι η Σερβία σχημάτισε μια ένωση με το Μαυροβούνιο το 1992, που διαλύθηκε το 2006, όταν η Σερβία έγινε και πάλι ανεξάρτητη χώρα. Το 2008, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, νότιας επαρχίας της Σερβίας με Αλβανική εθνοτική πλειοψηφία, διακήρυξε την ανεξαρτησία, με ανάμεικτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Βουλγαρία
Πρωτεύουσα - Σόφια
Επίσημη γλώσσα - Βουλγάρικα
Θρησκεία - Χριστιανισμός (ορθόδοξοι)
Πολίτευμα - Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Προϊστορικοί πολιτισμοί άρχισαν να αναπτύσσονται στα Βουλγαρικά εδάφη κατά τη Νεολιθική περίοδο. Η αρχαία ιστορία της γνώρισε την παρουσία των Θρακών και αργότερα των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Η εμφάνιση ενός ενιαίου Βουλγαρικού κράτους ανάγεται στην ίδρυση της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας το 681 μ.Χ., που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και λειτούργησε ως πολιτιστικός πυρήνας για τους Σλαβικούς λαούς κατά το Μεσαίωνα. Με την κατάρρευση της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας το 1396, τα εδάφη της περιήλθαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για πέντε σχεδόν αιώνες. Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1877-1878) δημιούργησε το Τρίτο Βουλγαρικό Κράτος. Τα επόμενα χρόνια έζησε πολλές συγκρούσεις με τους γείτονές του, γεγονός που ώθησε τη Βουλγαρία να συμμαχήσει με τη Γερμανία και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Το 1946 έγινε Σοσιαλιστικό κράτος με μονοκομματικό σύστημα. Το 1989 το Κομμουνιστικό Κόμμα επέτρεψε πολυκομματικές εκλογές, μετά τις οποίες η Βουλγαρία στράφηκε στη δημοκρατία και στην οικονομία της αγοράς.
Ρουμανία
Πρωτεύουσα - Βουκουρέστι
Επίσημη γλώσσα - Ρουμάνικα
Θρησκεία - Χριστιανισμός (ορθόδοξοι)
Πολίτευμα - Ημιπροεδρική Δημοκρατία
Η σύγχρονη Ρουμανία προέκυψε μέσα στα εδάφη της Ρωμαϊκής επαρχίας της Δακίας και δημιουργήθηκε το 1859 μέσω μιας προσωπικής ένωσης των πριγκιπάτων Μολδαβίας και Βλαχίας. Το νέο κράτος, ονομαζόμενο επίσημα Romania από το 1866, κέρδισε την ανεξαρτησία του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1877. Με το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Τρανσυλβανία, η Βουκοβίνα και η Βεσσαραβία ενώθηκαν με το κυρίαρχο Βασίλειο της Ρουμανίας. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα εδάφη που αντιστοιχούν σήμερα χονδρικά στη Δημοκρατία της Μολδαβίας καταλήφθηκαν από τη Σοβιετική Ένωση και λίγα χρόνια αργότερα η Ρουμανία έγινε σοσιαλιστική δημοκρατία και μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Μετά την Επανάσταση του 1989 η Ρουμανία ξεκίνησε την επάνοδο στη δημοκρατία και την λεγόμενη ελεύθερη καπιταλιστική οικονομία της αγοράς.
Πήγη Wikipedia
Ας συζητήσουμε ποια πολιτιστικά στοιχεία πρόσφερε καθεμία από τις συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Εποχή της Αρχαίας Ελλάδας: Δημοκρατία, φιλοσοφία, τέχνες (γλυπτική, υποκριτική, αρχιτεκτονική, σοφιστική), γράμματα, επιστήμες, ολυμπιακό πνεύμα, συμμετοχή στα κοινά
Εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: θεσμός της κρατική νομοθεσίας
Εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: καθιέρωση του χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία, λειτουργία διάφορων σχολών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, βυζαντινή φιλοσοφία
Εποχή της Αναγέννησης: Τέχνες, γράμματα, επιστήμες, φιλοσοφία, καθιέρωση αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ανεξιθρησκία, απελευθέρωση από τις θρησκευτικές προκαταλήψεις / ιδέες του μεσαίωνα.
Θυμηθείτε τα ταξίδια των εξερευνητών και αναφέρετε μερικές από τις μεγάλες ανακαλύψεις.
Βάσκο ντα Γκάμα
Ο Βάσκο ντα Γκάμα (1460 ή 1469 – 24 Δεκεμβρίου 1524), 1ος κόμης του Vidigueira, ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος και ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην Ινδία μέσω θαλάσσης, συνδέοντας κατά αυτόν τον τρόπο την Ευρώπη με την Ινδία, πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής.
Το πρώτο ταξίδι του στην Ινδία (1497-1499) ήταν και το πρώτο ταξίδι που συνέδεσε την Ευρώπη με την Ασία μέσω θαλάσσης, συνδέοντας τον Ατλαντικό με τον Ινδικό ωκεανό και κατ'επέκταση την Δύση με την Ανατολή.
Η ανακάλυψη του θαλάσσιου δρόμου προς την Ινδία ήταν πολύ σημαντική, καθώς άνοιξε τον δρόμο για μια εποχή παγκόσμιου ιμπεριαλισμού ενώ για τους Πορτογάλους άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση μιας αποικιακής αυτοκρατορίας στην Ασία.
Χριστόφορος Κολόμβος
Ο Χριστόφορος Κολόμβος (μεταξύ 26 Αυγούστου και 31 Οκτωβρίου 1451 – 20 Μαΐου 1506) ήταν Γενουάτης θαλασσοπόρος χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλέας, που έγινε διάσημος επειδή ανακάλυψε την Αμερική το 1492.
Η άφιξής του στην Αμερική το 1492, θεωρείτε πολύ σημαντικό σημείο της ιστορία, για αυτό αποκαλούμε την περίοδο πριν την άφιξή του "προ Κολόμβου" ή "προκολομβιανή περίοδο".
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις προκολομβιανής επαφής της Αμερικής με άλλες ηπείρους και είναι θέμα συζήτησης αν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι «ανακαλύπτει» μια ήπειρο η οποία κατοικείται ήδη από γηγενείς ή μη λαούς, ο Κολόμβος συχνά πιστώνεται με την ανακάλυψη της Αμερικής, καθώς το ταξίδι του σημείωσε την έναρξη ενός βίαιου αποικισμού της Νέας Γης, όπως αποκαλούνταν εναλλακτικά η αμερικανική ήπειρος.
Τζέιμς Κουκ
Ο Τζέιμς Κουκ (Αγγλία, 7 Νοεμβρίου 1728 – κόλπος Κιλακέκουα, Χαβάη, 14 Φεβρουαρίου 1779) ήταν Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια (για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας) και έπλευσε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Ήταν μάλιστα ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος. Ήταν επίσης ο πρώτος που σταμάτησε το σκορβούτο ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του, με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως.
Φερδινάνδος Μαγγελάνος
O Φερδινάνδος Μαγγελάνος (1480 - 27 Απριλίου 1521) ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος, που ηγήθηκε της αποστολής εκείνης, με την οποία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης. Δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε από ιθαγενείς στρατιώτες του φύλαρχου Λάπου Λάπου στη μάχη του Μακτάν στο νησί Μακτάν των Φιλιππίνων.
Παρόλα αυτά, έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Έγινε επίσης ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και που διέσχισε τον Ειρηνικό ωκεανό.
Πήγη Wikipedia
Ας συζητήσουμε τη συμβολή της Βιομηχανικής Επανάστασης στην εξέλιξη του σημερινού πολιτισμού. Ποιες είναι οι κοινωνικές αλλαγές στις οποίες μας οδήγησε;
Βιομηχανική Επανάσταση ονομάζεται η ιστορική περίοδος και ένα ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα ραγδαίων μεταβολών και ανακατατάξεων (τεχνικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών) οι οποίες οδήγησαν στην "εκβιομηχάνιση" της κοινωνίας στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ των ετών 1760 - 1860.
Την αλλαγή αυτή ακολούθησαν ανάλογα κινήματα σε κοινωνίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, σε διαφορετική βέβαια κλίμακα για κάθε μια από αυτές, με αποτέλεσμα η αγροτική κατά κύριο λόγο, παραγωγή να εξελιχθεί σε βιομηχανική.
Ιδιαίτερα, επηρεάστηκε η Γαλλία και αργότερα οι ΗΠΑ σε σχέση με το τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης της οικονομίας και της δομής της κοινωνίας. Οι ιδέες του διαφωτισμού που κυριαρχούσαν την εποχή αυτή, ήρθαν να ντύσουν με το πνευματικό μανδύα το σύνολο των μεταρρυθμίσεων και στον ιδεολογικό χάρτη.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Βιομηχανικής Επανάστασης είναι τα εξής:
• H εκτεταμένη χρήση νέων τεχνικών μέσων που περιόριζαν τη χειρωνακτική εργασία, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή και μειώνοντας το κόστος των προϊόντων
• H αξιοποίηση νέων μορφών ενέργειας
• H εφαρμογή καινοτομιών στη μεταλλουργία
• H ανάδειξη του εργοστασίου ως του βασικού χώρου παραγωγής, όπου συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία των εργατών και τέλος
• Oι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Μερικά από τα σημαντικότερα επίτευγμα της Βιομηχανικής Επανάστασης, που επηρέασαν τον τρόπο ζωής μας σήμερα είναι: η εφεύρεση της ατμομηχανής, η μηχανή εσωτερικής καύσης, η παραγωγή ηλεκτρισμού και ο τηλέγραφος, με τον οποίο χρησιμοποιείται ηλεκτρισμός για να μεταδοθεί μέσα από καλώδια ένα μήνυμα φτιαγμένο από σήματα.
Βρείτε τρόπους αρμονικής συμβίωσης των λαών που έχουν διαφορετικά θρησκεύματα.
Δεν χρειάζεται να σκεφτούμε ιδιαίτερα δύσκολους ή περίτεχνους τρόπους για να επιτύχουμε την αρμονική συμβίωση των αλλόθρησκων λαών μεταξύ τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο σεβασμός της ελευθερίας των ανθρώπων. Αν το σχολείο μάθει στα παιδιά να αγαπούν και να σέβονται τους ανθρώπους γύρω τους, χωρίς να τους κρίνουν για τυχών διαφορές, τότε δεν θα υπάρχει λόγος να φανατίζονται και να προκαλούν προβλήματα ο ένας στον άλλον. Ανεξαρτήτως θρησκείας, όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Εξετάζουμε την Ευρώπη σε τέσσερις διαφορετικές χρονικές περιόδους: την αρχαία περίοδο τη βυζαντινή, την Αναγέννηση και τη σύγχρονη εποχή. Εμείς, έχοντας φτιάξει τέσσερις ομάδες, βρίσκουμε τα πολιτιστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη χρονική περίοδο την οποία έχει αναλάβει η ομάδα μας.
Αρχαία περίοδος
• Γέννηση της δημοκρατίας
• Ανάπτυξη της φιλοσοφικής σκέψης
• Ομηρικά έπη
• Αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες (Αριστοφάνης, Σοφοκλής κ.α.)
• Κατασκευή του Παρθενώνα και άλλων αρχιτεκτονικών έργων
• Γλυπτά και αγγεία
Βυζαντινή περίοδος
• Μελέτη και διάσωση έργων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων
• Κατασκευή Αγίας Σοφίας
• Εφαρμογή διοικητικού συστήματος / νομοθεσίας
• Ανάπτυξη βυζαντινής φιλοσοφίας
• Επικράτηση του Χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία
Αναγέννηση
• Θρησκευτική μεταρρύθμιση
• Άνθιση των τεχνών
• Γεωγραφικές ανακαλύψεις
• Διαφωτισμός και άνθιση της φιλοσοφίας
Σύγχρονη εποχή
• Α' και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
• Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κεφ. 30: Πολιτιστικά χαρακτηριστικά των λαών της Ευρώπης - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων
1. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες;
Γράψε «Σ» για τη σωστή και «Λ» για τη λανθασμένη στο
α) Όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης έχουν τα ίδια ήθη και έθιμα Λ
β) Οι ανακαλύψεις συνέβαλαν στην πολιτιστική ανάπτυξη της Ευρώπης Σ
γ) Η βιομηχανική επανάσταση οδήγησε την Ευρώπη σε κοινωνικές αλλαγές Σ
δ) Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι δημιούργημα του ελληνικού
και του ρωμαϊκού πολιτισμού Σ
ε) Όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης έχουν την ίδια θρησκεία Λ
2. Συγκέντρωσε πληροφορίες αναφορικά με παραδοσιακούς χορούς και μουσικά όργανα από τρεις χώρες της Ευρώπης της δικής σου επιλογής.
Χώρα - Παρ. Χορός - Μουσικό όργανο
Ελλάδα - Τσάμικο - Μπουζούκι
Ισπανία - Φλαμένκο - Ισπανική κιθάρα
Σκωτία - Κέλτικος - Γκάιντα
Ρωσία - Καζάσκα - Μπαλαλάικα
3. Οι κάτοικοι μερικών χωρών άλλων ηπείρων μιλούν ορισμένες ευρωπαϊκές γλώσσες. Εξήγησε πώς συνέβη αυτό.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην εξάπλωση των ευρωπαϊκών γλωσσών είναι τρεις: οι εξερευνήσεις που έγιναν, η ανακάλυψη της Αμερικής (Νέου Κόσμου) και τέλος η ίδρυση αποικιών σε άλλες ηπείρους.
Οι Άγγλοι, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι, κάθε φορά που κατακτούσαν μία καινούρια περιοχή και ίδρυαν μία νέα αποικία, επέβαλαν την γλώσσα τους στους ιθαγενείς. Ως αποτέλεσμα, η γλώσσα τους διαδόθηκε σε όλη την υδρόγειο.
0 Σχόλια