Συγχορδίες - από το https://idaskalos.blogspot.com
Σε αυτό το μάθημα, θα μιλήσουμε για ένα από τα σημαντικότερα "κεφάλαια" της μουσικής, τις Συγχορδίες.

Τι είναι οι Συγχορδίες;

Κάθε τραγούδι, κομμάτι ή μελωδία που έχεις ακούσει, αποτελείται από αυτό που ονομάζουμε συγχορδίες, δηλαδή από σύνολα τριών τουλάχιστον φθόγγων που ακούγονται ταυτόχρονα.

Πως σχηματίζουμε μία συγχορδία

Μία συγχορδία σχηματίζεται από νότες που απέχουν μεταξύ τους διάστημα τρίτης, δηλαδή έχουν απόσταση 2 τόνων μεταξύ τους (τρίτης μεγάλο) ή ενός τόνου και ενός ημιτονίου (τρίτης μικρό).
Υπάρχει κανόνας για τα διαστήματα τρίτης που υπάρχουν αλλά για αυτά θα μιλήσουμε στο επόμενο μάθημα.

• Ο πρώτος φθόγγος κάθε συγχορδίας ονομάζεται θεμέλιος και αποτελεί τη βάση και το χαρακτηριστικότερο φθόγγο της συγχορδίας. Π.χ. στην συγχορδία της Ντο ματζόρε, ο θεμέλιος φθόγγος είναι η νότα ντο.
• Οι υπόλοιποι φθόγγοι ονομάζονται τρίτη και πέμπτη, ενώ σε μερικές συγχορδίες έχουμε και έβδομη, ένατη, κ.ο.κ. Αρμονικά πλήρης όμως, είναι η συγχορδία που περιέχει τουλάχιστον τρεις φθόγγους (πρώτη, τρίτη και πέμπτη) και ονομάζεται τρίφωνη συγχορδία.
Με λιγότερους από τρεις φθόγγους, συνήθως χωρίς την πέμπτη, είναι ελλιπής. Μια συγχορδία μπορεί με την προσθήκη περισσότερων φθόγγων, με απόσταση τρίτης, να επεκταθεί θεωρητικά απεριόριστα, στην πράξη όμως, φτάνουμε (πολύ σπάνια) το πολύ μέχρι τη δέκατη τρίτη.

Ας δούμε ένα παράδειγμα, πάνω στην κλίμακα της Ντο ματζόρε, για να κατανοήσουμε όλα όσα είπαμε.

ΝΤΟ - ΡΕ - ΜΙ - ΦΑ - ΣΟΛ - ΛΑ - ΣΙ - ΝΤΟ

Μπορούμε να φτιάξουμε συγχορδία με κάθε νότα της κλίμακας, εμείς όμως θα φτιάξουμε από την πρώτη, δηλαδή την Ντο. Η συγχορδία μας λοιπόν αποτελείται από τις νότες Ντο - Μι - Σολ.

Αφού λοιπόν έχουμε την συγχορδία μας, πάμε να την αναλύσουμε, με βάση αυτά που μάθαμε.
Το πρώτο πράγμα που είπαμε για τις συγχορδίες, είναι ότι η κάθε νότα της απέχει κατά ένα διάστημα τρίτης.
• Η Ντο από την Μι απέχει ένα διάστημα τρίτης μεγάλο (2 τόνους). Συγκεκριμένα, η Ντο από τη Ρε απέχει κατά ένα τόνο και η Ρε από τη Μι απέχει επίσης ένα τόνο.
• Η Μι από τη Σολ απέχει ένα διάστημα τρίτης μικρό (1 τόνος και 1 ημιτόνιο). Συγκεκριμένα, η Μι από τη Φα απέχει κατά ένα ημιτόνιο και η Φα από τη Σολ απέχει κατά ένα τόνο.

Το επόμενο πράγμα που θα αναλύσουμε είναι το όνομα που παίρνει κάθε νότα της συγχορδίας.
• Η Ντο είναι η θεμέλιος ή βασική νότα της συγχορδίας. Από αυτή παίρνει και το όνομά της.
• Η Μι είναι η τρίτη νότα της συγχορδίας, η οποία καθορίζει αν η συγχορδία θα είναι Μείζονα ή Ελάσσονα. (Θα τα μάθουμε στο επόμενο μάθημα).
• Η Σολ είναι η Πέμπτη νότα της συγχορδίας.

Στο επόμενο μάθημα, θα δούμε ποια είναι τα είδη των συγχορδιών και τι τα καθορίζει.