Κύπρος: το φυσικό περιβάλλον - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 44ο κεφάλαιο, της Δ' ενότητας του βιβλίου της Γεωγραφίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Κύπρος: το φυσικό περιβάλλον", θα μάθουμε για τη γεωγραφική θέση και τα κυριότερα
γεωμορφολογικά στοιχεία της Μεγαλονήσου.

Παρατηρήστε τον παραπάνω χάρτη και προσδιορίστε τη θέση της Κύπρου ως προς την Ελλάδα. Μπορεί να θεωρηθεί η θέση της τόπος συνάντησης λαών από διαφορετικές ηπείρους; Σε ποιες ηπείρους είναι κοντά η Κύπρος;
Η Κύπρος βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ελλάδας και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αφρική και την Ασία, έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή ένωση, από το 2004. Έτσι, όπως και η χώρα μας, αποτελεί σταυροδρόμι των τριών αυτών Ηπείρων.

Παρατηρήστε τον χάρτη της εικόνας 44.2 και βρείτε μεταξύ ποιων κόλπων εκτείνεται η πεδιάδα της Μεσαορίας.
Η πεδιάδα της Μεσαορίας (Μεσαριάς), όπως βλέπουμε στον χάρτη, βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κύπρου και εκτείνεται μεταξύ των κόλπων Αμμοχώστου και Μόρφου.

Ο οριζόντιος διαμελισμός της Κύπρου αποτελείται από πολλούς κόλπους, μία μεγάλη χερσόνησο και πολλές άλλες μικρές. Εντοπίστε τα στοιχεία αυτά στον χάρτη. Δείξτε και τις δύο μεγάλες οροσειρές της.
Μικρές χερσόνησοι (ακρωτήρια), Κόλποι, Οροσειρές, Χερσόνησος Καρπασίας
Κύπρος: το φυσικό περιβάλλον - από το https://idaskalos.blogspot.com

Εντοπίστε τα ποτάμια της Κύπρου στον χάρτη της εικόνας 44.2 και βρείτε ποια από αυτά εκβάλλουν στον κόλπο της Μόρφου, της Αμμοχώστου και της Λεμεσού.
Στον Κόλπο Μόρφου εκβάλλουν οι ποταμοί Οβγός και Σερράχης.
Στον Κόλπο Αμμοχώστου εκβάλλουν οι ποταμοί Πεδιαίος και Γιαλιάς.
Στον Κόλπο Λεμεσού εκβάλλουν οι ποταμοί Γερμασόγεια και Γαρύλλης.

Οι στίχοι του ποιητή Μαλένη παρουσιάζουν και μερικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κλίμα της Κύπρου. Ας βρούμε τα στοιχεία αυτά, για να συμπληρώσουμε τα χαρακτηριστικά του κυπριακού κλίματος.
Ο ποιητής αναφέροντας πως στην Κύπρο υπάρχουν ξεραμένα λιβάδια και λίβας, δηλαδή ζεστός άνεμος, υποδηλώνει πως η περιοχή χαρακτηρίζεται από ξηρά και ζεστά καλοκαίρια χωρίς βροχές. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει την θερμοκρασία της υψηλή, σαν καιρό των Ηφαιστίων, ενώ το τοπίο της, χάρη στα ξερά λιβάδια και στο σχήμα του νησιού, το χαρακτηρίζει σαν ένα χρυσοπράσινο φύλλο.

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες ας συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για την πλούσια χλωρίδα και την πολύ ενδιαφέρουσα πανίδα της Κύπρου. (Μην ξεχάσουμε το Αγρινό ή Μουφλόν.)
Ομάδα Α
Πληροφορίες για την κυπριακή χλωρίδα:
Πλατύφυλλα δέντρα: πλάτανος καβάτζι κ.α.
Κωνοφόρα δέντρα: άγριος πεύκος, λεύκα, κυπριακός κέδρος, κυπαρίσσι, ελιές κ.α.
Ψηλοί θάμνοι: θυμάρι, σπατζιά, αγριοκουμαριά
Ενδημικά φυτά: κρόκος, τουλίπα, μελισσάκι, κενταύρεια, ρόδι της χιονίστρας, μπόσεα

Ομάδα Β
Πληροφορίες για την κυπριακή πανίδα:
Αγρινό, αρκόθρουπος, πέρδικα, ανθρωποπούλι, χαμαιλέοντας, θερκό, οχιά, δρόπης, κυπριακό φίδι, γύπας, σκαντζόχοιρος, αλεπού, λαγός κ.α.


Κεφ. 44: Κύπρος: το φυσικό περιβάλλον - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1. Με τη βοήθεια του χάρτη του βιβλίου σου ζωγράφισε κι εσύ στο πλαίσιο που ακολουθεί τον γεωμορφολογικό χάρτη της Κύπρου. Σημείωσε και τα ονόματα βουνών, ποταμών, πεδιάδων και άλλων γεωμορφολογικών στοιχείων που θα ζωγραφίσεις.
Αφού ζωγραφίσουμε το περίγραμμα της Κύπρου, με καφέ χρώμα ζωγραφίζουμε τα βουνά και με πράσινο τις πεδιάδες.

2. «Στείλε» στην Κύπρο ό,τι της ταιριάζει:
Κύπρος: το φυσικό περιβάλλον - από το https://idaskalos.blogspot.com

3. Λύσε τον γρίφο και θα μάθεις πώς ονομαζόταν η Κύπρος στα παλιά χρόνια, επειδή στο έδαφός της αναπτύσσονταν πολλά ερπετά εξαιτίας του θερμού κλίματος και των μεγάλων διαστημάτων ανομβρίας.
Όλυμπος - Το ψηλότερο βουνό της οροσειράς του Τροόδους
Φράγματα - Τα κατασκευάζουν οι Κύπριοι για άρδευση και ύδρευση
Ιριακολακ - Της Κύπρου είναι θερμό και ξηρό (αντίστροφα)
Οροσειρά - Είναι και του Πενταδάκτυλου
Ύδρευση - Γι’ αυτήν κατασκευάζονται φράγματα και λίμνες
Σερράχης - Ποταμός που διαρρέει το λεκανοπέδιο της Μόρφου
Αμμόχωστος - Στον κόλπο της εκβάλλουν μικροί ποταμοί