Η γερμανική επίθεση και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 8ο (όγδοο) κεφάλαιο, της Ε' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η γερμανική επίθεση και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος", θα μάθουμε για την βοήθεια που πρόσφεραν οι Γερμανοί στους Ιταλούς, για την καθυπόταξη της Ελλάδας και τέλος, για την ήττα των Γερμανών το 1945, από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Για ποιους λόγους ήταν απαραίτητη η κατάκτηση της Ελλάδας προτού οι Γερμανοί προχωρήσουν προς τη Σοβιετική Ένωση;
Οι Γερμανοί έπρεπε να κατακτήσουν την Ελλάδα, προτού προχωρήσουν προς τη Σοβιετική Ένωση, ώστε να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στα Βαλκάνια. Οι Βρετανοί, είχαν την έδρα της αεροπορίας τους εκεί και αποτελούσαν απειλή για τις γερμανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Με την κατάκτηση της Ελλάδας, θα μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να ελέγξουν τα Βαλκάνια και να προχωρήσουν στην συνέχεια, προς την Σοβιετική Ένωση. 
Στην αρχή, πίστευαν πως οι Ιταλοί, θα κατάφερναν να κατακτήσουν την χώρα μας, με την επίθεση του Φθινοπώρου του 1940. Μετά την ήττα τους όμως, άλλαξαν τα σχέδια των Γερμανών, καθώς πλέον ήταν απαραίτητο να μας επιτεθούν οι ίδιοι.

2. Με τη βοήθεια του δασκάλου σας, να σχολιάσετε τις υπογραμμισμένες φράσεις του Γάλλου φιλοσόφου Καμύ, που περιέχονται στην Πηγή 1.
Διαβάζοντας την Πηγή 1, βλέπουμε την εκτίμηση και τον σεβασμό που νιώθει ο Γάλλος φιλόσοφος, Αλμπέρ Καμύ, για την Ελλάδα. Αναγνωρίζει πως την ιδέα που έχουμε για την ελευθερία και πολλές άλλες, τις οφείλουμε στην χώρα μας και πως παρόλο την ήττα μας, το δίκιο ήταν με το μέρος μας.
Παρά τα δεινά που υποφέραμε από τους Γερμανούς, τα 5 χρόνια κατοχής, ο Καμύ κρατά στη μνήμη του τον εκπληκτικό πόλεμο εναντίων των Ιταλών, την πίστη των Ελλήνων στην ελευθερία και την υπερηφάνεια τους. Συγκεκριμένα, τονίζει πως οι Έλληνες είναι ένας μικρός λαός, με μεγάλη ψυχή, που αποδείχτηκε ισάξιος με το καταπληκτικό παρελθόν του. Τέλος, υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν κατακτήθηκαν ποτέ αιωνίως, καθώς με το θάρρος και την τόλμη τους, κατάφερναν πάντα να κερδίζουν την ελευθερία τους.