Το Αλβανικό Έπος - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 7ο (έβδομο) κεφάλαιο, της Ε' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Το Αλβανικό Έπος", θα μάθουμε για την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την 28η Οκτωβρίου του 1940, ύστερα από την αρνητική απάντηση των Ελλήνων προς τους Ιταλούς, που ζητούσαν (με το τελεσίγραφο του Μουσολίνι) την ελεύθερη διέλευση των στρατιωτών τους από την Ελληνοαλβανική μεθόριο και την κατάληψη στρατηγικών σημείων (λιμάνια, αεροδρόμια κ.α.) της πατρίδας μας.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Η νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς αποτέλεσε ένα μικρό θαύμα. Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε αυτό;
Η νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ένα μικρό θαύμα. Σίγουρα η πίστη των Ελλήνων στον Θεό και την Παναγία, αναπτέρωσε το ηθικό τους και τους βοήθησε να πολεμήσουν, υπήρξαν όμως και άλλοι παράγοντες. Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Μεταξάς είχε ξεκινήσει τις στρατιωτικές προετοιμασίες από το 1963, διπλασιάζοντας τις στρατιωτικές δαπάνες. Επιπλέον, ύστερα από τον τορπιλισμό της Έλλης, πραγματοποίησε σιωπηρή επιστράτευση, στέλνοντας ατομικές προσκλήσεις, ούτως ώστε να μην καταλάβουν οι Ιταλοί, ότι ετοιμαζόταν για πόλεμο. Έτσι είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα ικανό πυροβολικό, ενώ παράλληλα είχε ετοιμάσει σχέδια μάχης, ώστε να αντιμετωπίσει πιθανές επιθέσεις από την Ιταλία και τη Βουλγαρία.
Τέλος, η ψυχολογία και το ηθικό των Ελλήνων ήταν αναπτερωμένο. Συγκεκριμένα, θεωρούσαν πως η νίκη τους ήταν εξασφαλισμένη χάρη στον Θεό, όπως προαναφέραμε και χάρη στο γεγονός πως το δίκιο ήταν με το μέρος τους. Έτσι κατάφεραν να κατατροπώσουν τους Ιταλούς.

2. Αναζητήστε με τη βοήθεια του δασκάλου σας και άλλες περιπτώσεις από την ελληνική ιστορία, όπου οι Έλληνες νίκησαν ισχυρότερους αντιπάλους.
Αν κοιτάξουμε προσεκτικά την ιστορία της χώρας μας, θα διαπιστώσουμε πως τις περισσότερες φορές βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρότερους αντιπάλους. Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αντίπαλοι που καλέστηκε να αντιμετωπίσει, να υπερέχουν αριθμητικά. Για παράδειγμα, από την αρχαιότητα, οι Πέρσες υπερείχαν σε αριθμό κατά πολύ, όπως επίσης και οι Τούρκοι κατά την επανάσταση του 1821.

3. Με βάση την Πηγή 2 και το εικονογραφικό υλικό, ποια αισθήματα κυριαρχούσαν ανάμεσα στους Έλληνες κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41;
Μελετώντας την Πηγή 2 και παρατηρώντας το εικονογραφικό υλικό, διαπιστώνουμε πως τα συναισθήματα που ξεχείλιζαν από τις καρδιές των Ελλήνων, κατά την διάρκεια του πολέμου, το 1940-41, ήταν το πάθος, η λεβεντιά, η υπερηφάνεια, η φιλοπατρία και ο ενθουσιασμός.
Άνθρωποι, κάθε ηλικίας, συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, στηρίζοντας το «ΟΧΙ» του Μεταξά προς τους Ιταλούς. Οι διαφορές και οι ιδεολογίες είχαν παραμεριστεί και στην θέση τους είχε έρθει το αίσθημα της ένωσης και της ομοψυχίας. Μονοιασμένοι και δυνατοί, ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, ώστε να προστατεύσουν την πατρίδα τους.
Παρατηρούμε στις εικόνες, πως ο λαός φαίνεται ενωμένος σαν μια γροθιά, χαρούμενος και ενθουσιασμένος, ενώ χαμόγελα είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπά τους. Φαίνονται να ζητωκραυγάζουν και να πανηγυρίζουν το ιστορικό «ΌΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά. Εκτός όμως από τα πλήθη που πανηγυρίζουν, βλέπουμε και στρατιώτες να ορμούν με γενναιότητα στην μάχη και γυναίκες να εμψυχώνουν τους στρατιώτες και να τους βοηθούν, με κάθε μέσο.