Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 39ο κεφάλαιο, της Γ' ενότητας του βιβλίου της Γεωγραφίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα", θα μάθουμε για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στη χώρα μας και τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματά της.

Οι παραπάνω εικόνες παρουσιάζουν ελληνικές βιομηχανικές μονάδες. Σημειώστε τα προϊόντα-πρώτες ύλες τα οποία χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Σε ποιες περιοχές της χώρας μας πιστεύετε ότι πρέπει να βρίσκονται αυτές οι βιομηχανίες και γιατί;
Παρατηρώντας την εικόνα 39.1, βλέπουμε ένα οινοποιείο στην Νεμέα. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι σαφώς τα σταφύλια, οπότε πρέπει να βρίσκεται σε περιοχές με αμπέλια. Στην εικόνα 39.2 βλέπουμε ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου. Επειδή το φυσικό αέριο το προμηθευόμαστε μέσω ενός δικτύου αγωγών από την Ρωσία, τα εργοστάσια αυτά βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ας συζητήσουμε μαζί με ποιον τρόπο καθένας από τους παραπάνω παράγοντες επηρεάζει την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας.
Οι τρόποι που οι παρακάτω παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας είναι οι:
Πρώτες ύλες: Το πρώτο και σημαντικότερο κομμάτι για την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στους τόπους παραγωγής των πρώτων υλών, όπως για παράδειγμα το οινοποιείο της εικόνας 39.1, όπου είναι δίπλα στα αμπέλια. Με αυτόν τον τρόπο, το μεγάλο κόστος μεταφοράς των υλών αποφεύγεται και η πιθανότητα αλλοίωσής τους μειώνεται.
Εξειδικευμένοι εργαζόμενοι: Το δεύτερο σημαντικότερο κομμάτι για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας. Εργαζόμενοι με τεχνογνωσία και κατάρτιση, βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων και στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων τους.
Ενέργεια: Η ενέργεια είναι απαραίτητη για τις βιομηχανίες. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων φροντίζουν για τη διαρκή προμήθεια ενέργειας.
Δυνατότητα προώθησης των παραγόμενων προϊόντων: Η οικονομική ανάπτυξη των χωρών, βασίζεται στην προώθηση των προϊόντων.
Συμβολή του κράτους: Το κράτος βοηθάει με την επιχορήγηση νέων τεχνολογιών, την αύξηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Μεταφορικές υποδομές: Απαραίτητες για την προώθηση των προϊόντων.
Τεχνολογία: Απαραίτητη για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την αύξηση της ταχύτητας παραγωγής τους.

Οι εικόνες 39.3 και 39.4 παρουσιάζουν στάδια της παρασκευής ζάχαρης. Ποια είναι η πρώτη ύλη που επεξεργάζεται η βιομηχανία ζάχαρης και από πού την παίρνει;
Στις εικόνες βλέπουμε τα στάδια παρασκευής ζάχαρης. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες, είναι το ζαχαρότευτλο (ζαχαροκάλαμο) και την προμηθεύονται από τις φυτείες που υπάρχουν στην χώρα μας (Ξάνθη, Θεσσαλία και Σέρρες). Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης μάλιστα, είναι μία από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Παρατηρήστε την εικόνα 39.5, που παρουσιάζει τους τρόπους παραγωγής ενέργειας. Ποιος από αυτούς είναι ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον; Δικαιολογήστε την άποψή σας.
Η αιολική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως «πράσινη» ενέργεια, καθώς είναι ο πιο φιλικός τρόπος παραγωγής ενέργειας, προς το περιβάλλον. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί παράγουν και αυτοί «πράσινη» ενέργεια, αλλοιώνουν όμως το περιβάλλον γύρω τους, αφού χρειάζεται να φτιαχτούν φράγματα για την δημιουργία τεχνητών λιμνών. Τέλος, η ατμοηλεκτρική σταθμοί δεν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, καθώς ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με τα καυσαέρια που προέρχονται από την καύση του λιγνίτη.

Ας συζητήσουμε μαζί για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας μας, οι οποίες μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργεια, ή όπως τις αποκαλούμε «πράσινες» πηγές ενέργειας, ονομάζονται οι εκμεταλλεύσιμες μορφές ενέργειας που παίρνουμε από την φύση, όπως ο άνεμος, η κυκλοφορία του νερού, η γεωθερμία κ.α. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούμε την αιολική, την ηλιακή, την υδροθερμική, την γεωθερμική, την αεροθερμική, την υδροηλεκτρική, την βιοαέρια και την ενέργεια από βιομάζα.
Η περιβαλλοντική καταστροφή από την καύση των ορυκτών καυσίμων (κάρβουνο, πετρέλαιο κ.α.) έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με την σταδιακή εξάντληση των ορυκτών αποθεμάτων, χρίζουν την στροφή προς τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, απαραίτητη.
Στην χώρα μας ευδοκιμούν τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα, λόγο του ήλιου και του ανέμου. Στην συνέχεια, έρχονται τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Ήπειρο και η χρήση γεωθερμικής ενέργειας κατά κύριο λόγο στην Μακεδονία.

Γίνετε όλη η τάξη δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια παραγωγής χημικών προϊόντων. Ποια μέτρα θα συμφωνήσετε να λάβετε μαζί με τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων, ώστε οι δημότες σας να έχουν καλή ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα τα εργοστάσια να λειτουργούν για να υπάρχει απασχόληση; Δηλαδή τι θα κάνετε για να επικρατεί στον τόπο σας βιώσιμη ανάπτυξη;
Δυστυχώς, η έντονη βιομηχανική δραστηριότητα και η καλή ποιότητα ζωής της περιοχής, δεν συμβαδίζουν. Οι ρύποι που παράγονται μολύνουν το περιβάλλον, καθιστώντας ανθυγιεινή την ζωή στην περιοχή. Για αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε με τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων την λήψη των ακόλουθων μέτρων:
• Τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στις καμινάδες, ώστε να συγκρατούν τα δηλητηριώδη αέρια.
• Τοποθέτηση συστήματος μείωσης της ηχορύπανσης
• Θέσπιση υψηλών προστίμων σε όσους παραβαίνουν τον κανονισμό λειτουργίας.

Ας συζητήσουμε γιατί οι περισσότερες βιομηχανίες βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Η Αττική και η Θεσσαλονίκη, αποτελούν τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και διαθέτουν σύγχρονα συγκοινωνιακά δίκτυα. Έτσι είναι λογικό οι περισσότερες βιομηχανίες να βρίσκονται εκεί, καθώς η μεταφορά των πρώτων υλών και η διανομή των προϊόντων είναι άμεση, εύκολη και γρήγορη. Επιπλέον, στα αστικά κέντρα υπάρχουν περισσότεροι εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι εργαζόμενοι για τις βιομηχανικές μονάδες.

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες βρίσκουμε τα αγροτικά προϊόντα και τα προϊόντα που προέρχονται από τα ορυκτά και τα οποία εξάγει η χώρα μας.
Πρώτη ομάδα:
Εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα: Λάδι, ελιές, τυροκομικά, φρούτα, μέλι, μαστίχα, καπνός, κρασί, βαμβάκι κ.α.

Δεύτερη ομάδα:
Εξαγόμενα ορυκτά προϊόντα: Λιγνίτης, μάρμαρο, χαλκός, βωξίτης κ.α.

Κεφ. 39: Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες;
Γράψε «Σ» για τη σωστή και «Λ» για τη λανθασμένη στο
α) Η βιομηχανική ανάπτυξη μιας χώρας δεν εξαρτάται από την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, όπου θα πωληθούν τα προϊόντα της - Λ
β) Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η Ελλάδα προέρχεται
από την καύση του λιγνίτη και τις υδατοπτώσεις - Σ
γ) Η χώρα μας κάνει εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου - Λ
δ) Η ανάπτυξη των βιομηχανιών κοντά σε αστικά κέντρα επιβαρύνει το περιβάλλον προκαλώντας σοβαρά προβλήματα ρύπανσης - Σ
ε) Οι πρώτες ύλες είναι τα προϊόντα που παράγουν οι βιομηχανίες - Λ

2. Διάβασε το παρακάτω λογοτεχνικό κείμενο και προσπάθησε να επισημάνεις και να εξηγήσεις τις αντιθέσεις των δύο παραγράφων. Οι αντιθέσεις ξεκινούν με το ίδιο υπογραμμισμένο ρήμα (π.χ. είδαμε κτίσματα – είδαμε τον ήλιο).
Σταθήκαμε στην πόλη / βγήκαμε έξω στη φύση: Εδώ θέλει να τονίσει την αντίθεση μεταξύ της ελευθερίας και του χώρου που προσφέρει η ύπαιθρος και του περιορισμένου και ασφυκτικού χώρου που προσφέρει η πόλη.
Είδαμε κτίσματα και κατασκευές / είδαμε τον ήλιο να λάμπει: Εδώ τονίζεται η μονοτονία της πόλης με τα τσιμεντένια κτίρια και η ζωντάνια της φύσης, με τον γαλανό ουρανό της υπαίθρου.
Μυρίσαμε την αποπνικτική οσμή / μυρίσαμε την πρασινάδα: Παρουσιάζεται η αντίθεση ανάμεσα στις άσχημες οσμές από τα καυσαέρια της πόλης και με τον καθαρό αέρα, με τις όμορφες μυρωδιές των δέντρων και των φυτών της υπαίθρου.
Ακούσαμε τα βογκητά / ακούσαμε το τραγούδι: Τονίζεται η διαφορά ανάμεσα στην ηχορύπανση της πόλης και στην ηρεμία της φύσης.
Αγγίξαμε το τραχύ δέρμα / αγγίξαμε τα πέταλα: Τονίζεται η σκληρότητα και η αποξένωση της πόλης σε σχέση με την γαλήνη και την αρμονία της φύσης.
Γευτήκαμε τις σοκολατένιες λιχουδιές / γευτήκαμε τους καρπούς της αλήθειας: με αυτή την αντίθεση τονίζονται οι "σειρήνες" που υπάρχουν στην πόλη και μας δελεάζουν, σε σχέση με την αθωότητα και την αρμονία στην ύπαιθρο.

3. Ανέβα την πυραμίδα βρίσκοντας τις λέξεις που κρύβουν τα πλακάκια της (ξεκινώντας από κάτω):
Βιομηχανική - Υπάρχει και τέτοια μονάδα
Ναυπηγεία - Είναι κι αυτά βιομηχανίες σε παραθαλάσσιες περιοχές
Συμβολή - Χρειάζεται αυτή του κράτους για την προώθηση των παραγόμενων προϊόντων
Πρώτη - Τέτοια ύλη είναι και τα ορυκτά
Ζωή - Έχει και αυτή ποιότητα
Β - Το πρώτο γράμμα της παραγωγής που εξετάζουμε