11ο Φύλλο Αξιολόγησης - Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - από το https://idaskalos.blogspot.com
Τελειώνοντας τα κεφάλαια 36 έως 39 της Γ' ενότητας της Γεωγραφίας, με τίτλο "Το ανθρωπογενές περιβάλλον της Ελλάδας", στο τετράδιο εργασιών έχουμε να λύσουμε τις παρακάτω ασκήσεις.

Πάμε να δούμε πως τις λύνουμε.

1. Εντοπίστε στον χάρτη τον τόπο όπου κατοικείτε. Σύμφωνα με το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν δικαιολογήστε την αγροτική ή κτηνοτροφική παραγωγή
της περιοχής σας. Αν ζείτε σε νησί ή παραλιακό μέρος, καταγράψτε τα αλιεύματα.

Για να λύσουμε αυτήν την άσκηση θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν χάρτη προϊόντων, έναν γεωμορφολογικό χάρτη και να λάβουμε υπόψιν τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας. Για παράδειγμα στην Πάτρα:
Η Πάτρα εκτείνεται από τις δυτικές απολήξεις του Παναχαϊκού όρους (μεγ. υψόμετρο: 1.928 μέτρα) μέχρι και τις ακτές του Πατραϊκού κόλπου, ο οποίος στην ουσία είναι μια εγκόλπωση του Ιονίου πελάγους. Έχει μεσογειακό κλίμα, με ήπιους και υγρούς χειμώνες και θερμά ξηρά καλοκαίρια, χωρίς βέβαια να λείπουν και κάποιες καλοκαιρινές μπόρες. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν τη γεωργία, ιδιαίτερα στα πεδινά του νομού, αλλά και την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές πρώτες ύλες προς επεξεργασία και προώθηση. Προϊόντα που παράγονται στην Πάτρα είναι τα εξής: Κρασιά (με πιο γνωστό την Μ
αυροδάφνη), λουκούμια, ποτά (με πιο γνωστή την τεντούρα), τυροκομικά προϊόντα, γλυκά του κουταλιού, οπωροκηπευτικά και ψαρικά.

2. Ποια ορυκτά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο υπέδαφος της χώρας μας; Ποιο από τα ορυκτά αυτά σχετίζεται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;
Στη χώρα μας βρίσκονται μεγάλες ποσότητες λιγνίτη στη Μεγαλόπολη και στο Αλιβέρι, βωξίτη στον Παρνασσό και μαρμάρου. Ο λιγνίτης είναι το υλικό που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.

3. Απαντήστε στις ερωτήσεις:
α) Ποια είναι η συμβολή των σύγχρονων αγροτικών μηχανημάτων στην παραγωγή;
Τα σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, ενώ παράλληλα το κόστος παραγωγής τους μειώνεται, έτσι η δουλειά των αγροτών και των κτηνοτρόφων, απλοποιείται και βελτιώνεται πολύ.

β) Τι έχει δημιουργήσει το κράτος, για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των αγροτών;
Το κράτος έχει δημιουργήσει οργανωμένες υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) κ.α.. Αυτές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών, βοηθώντας τους οικονομικά και συμβουλευτικά.