Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 5ο (πέμπτο) κεφάλαιο, της Ε΄ ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή", θα μάθουμε για ένα από τα πιο θλιβερά κεφάλαια της νεότερης ιστορίας μας, που οδήγησαν στην σφαγή και τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τα σπίτια και τον τόπο τους.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποια ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε η προέλαση του ελληνικού στρατού στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας;
Οι πολεμικές συγκρούσεις του ελληνικού στρατού με τα τουρκικά στρατεύματα, ξεκίνησαν τον Μάιο του 1919. Οι Έλληνες, για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον ελληνικό πληθυσμό, αναγκάστηκαν να επεκτείνουν τη γραμμή κατοχής. Έτσι, κατέλαβαν τα σημαντικά κέντρα Εσκί Σεχίρ και Αφιόν Καραχισάρ.
Το αρνητικό όμως ήταν πως αυτά τα σημεία, απείχαν πολλά χιλιόμετρα από τη βάση της Σμύρνης, έτσι ο ήδη ταλαιπωρημένος από τις συνεχείς μάχες στρατός, αντιμετώπιζε δυσκολίες ανεφοδιασμού. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσει η αμυντική γραμμή, όταν επιτέθηκαν οι Τούρκοι του Κεμάλ, τον Αύγουστο του 1922.

2. Με βάση τις πηγές και το εικονογραφικό υλικό προσπαθήστε να περιγράψετε τα συναισθήματα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τόσο το 1919, όταν αποβιβάστηκε εκεί ο ελληνικός στρατός, όσο και το 1922, κατά την Καταστροφή.
Διαβάζοντας τις πηγές και παρατηρώντας το εικονογραφικό υλικό, βλέπουμε την διαφορά των συναισθημάτων των ανθρώπων όταν ήρθε ο Ελληνικός στρατός και κατά την Καταστροφή το 1922. Συγκεκριμένα, στην πρώτη πηγή βλέπουμε πως όταν αποβιβάστηκε το 1919 ο ελληνικός στρατός στο λιμάνι της Σμύρνης, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας ξεχείλισαν από συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού και ελπίδας.
Στην δεύτερη πηγή, βλέπουμε πως η χαρά και η ελπίδα είχαν δώσει την θέση τους στον τρόμο, τον πανικό και την απελπισία, καθώς οι Τούρκοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους και έσφαζαν, λεηλατούσαν και κατέστρεφαν τα πάντα.