Οι Υπηρεσίες στην Ελλάδα - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 40ο κεφάλαιο, της Γ' ενότητας του βιβλίου της Γεωγραφίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Οι Υπηρεσίες στην Ελλάδα", θα μάθουμε για τις κυριότερες Υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και τη σημασία τους στην καθημερινή ζωή.

Η παραπάνω εικόνα παρουσιάζει τις κυριότερες Υπηρεσίες, οι οποίες διαμορφώνουν και καθορίζουν την καθημερινή μας ζωή. Ας συζητήσουμε μαζί τον ρόλο καθεμιάς στη λειτουργία της κοινωνίας μας.
Παρατηρώντας την παραπάνω εικόνα, βλέπουμε τις ελληνικές υπηρεσίες που απολαμβάνει κάθε Έλληνας πολίτης. Μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε ανάλογα με το αν ανήκουν στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης παρέχονται στους πολίτες από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ωδεία και τα φροντιστήρια. Η ναυτιλία και οι μεταφορές συμβάλουν στην ανάπτυξη του εμπορίου, του τουρισμού και κατ' επέκταση της οικονομίας μιας περιοχής. Οι υπηρεσίες υγείας, είναι άκρως απαραίτητες και παρέχουν στους πολίτες την δυνατότητα νοσηλείας σε νοσοκομεία, ιδιωτικά ιατρεία, την λήψη φαρμάκων κτλ. Ο Ο.Τ.Α. (Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης) κάνει την καθημερινή ζωή των πολιτών ευκολότερη, καθώς προσφέρει υπηρεσίες που αφορούν δημόσια έργα (δρόμους, πλατείες κ.α.). Τα Μ.Μ.Ε, ενημερώνουν και ψυχαγωγούν τους ανθρώπους καθημερινά, ενώ στην περίπτωση του ίντερνετ, συμβάλουν στην κοινωνικοποίηση και την διευκόλυνση των καθημερινών εργασιών των πολιτών. Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας παρέχουν στους πολίτες κοινωνικά αγαθά, όπως ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κ.α.. Τέλος, οι τράπεζες πωλούν οικονομικές υπηρεσίες στους πολίτες, όπως δάνεια, διαχείριση πληρωμών κ.α..

Συζητήστε μεταξύ σας ποιες Υπηρεσίες, δημόσιες και ιδιωτικές, χρειάζονται για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του εμπορίου. Να θυμάστε ότι το εμπόριο είναι η διακίνηση των προϊόντων τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές.
Το εμπόριο είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων για μία χώρα, για αυτό η ανάπτυξη του σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι απαραίτητη. Για να γίνει αυτό, οι μεταφορές και η ναυτιλία χρειάζονται για την αποτελεσματική διακίνηση των προϊόντων. Πέρα από αυτά όμως και το συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας μας (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια) πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ώστε να διευκολύνεται η δουλειά των δύο πρώτων υπηρεσιών που αναφέραμε. Έπειτα, οι τράπεζες και τα τελωνεία παίζουν σημαντικό ρόλο στις οικονομικές συναλλαγές. Πέρα από τις άμεσα εμπλεκόμενες υπηρεσίες, υπάρχουν και άλλες που παίζουν δευτερεύοντα ρόλο στο εμπόριο, όμως είναι εξίσου σημαντικές και πρέπει να τις αναφέρουμε. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για παράδειγμα, μέσω των διαφημίσεων συμβάλλουν στην προώθηση των προϊόντων και τέλος, εταιρίες παροχής ρεύματος και καυσίμου είναι απαραίτητες για τη μεταφορά αυτών.

Ομαδοποιήστε τις υπηρεσίες της προηγούμενης σελίδας στις δύο αυτές κατηγορίες. Ποιες έχουν σχέση με τη δική σας ζωή;
Υπηρεσίες για τη διακίνηση και εμπορία των προϊόντων: Εμπόριο, μεταφορές, τράπεζες, ναυτιλία, Μ.Μ.Μ., οργανισμοί κοινής ωφέλειας.
Υπηρεσίες για την καθημερινότητα των πολιτών: Υγεία, εκπαίδευση, ναυτιλία, τουρισμός, τράπεζες, Μ.Μ.Ε, οργανισμοί κοινής ωφέλειας, Ο.Τ.Α.

Συζητήστε μεταξύ σας για τις υπηρεσίες που υπάρχουν στον τόπο σας και καταγράψτε τα αρνητικά σημεία της λειτουργίας τους. Τι προτείνετε για την καλύτερη προσφορά τους στην κοινωνία;
Οι υπηρεσίες που παρέχονται στον τόπο μας, είναι σχεδόν όσες παρουσιάζονται στην εικόνα 40.1. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα αρνητικά τους:
Εκπαίδευση: Δυστυχώς η έλλειψη δασκάλων και καθηγητών, σε συνδυασμό με το μη φιλικό προς τον μαθητή, μαθησιακό περιβάλλον, την χειραγωγημένη από την εκάστοτε κυβέρνηση γνώση και τις παλαιωμένες έως κατεστραμμένες εγκαταστάσεις των σχολείων, στερούν και από τους λίγους, άξιους εκπαιδευτικούς, την δυνατότητα να παρέχουν σωστή γνώση στα παιδιά.
Υγεία: Η έλλειψη ιατρών, εξοπλισμού, φαρμάκων και κατάλληλων υποδομών, δεν εξυπηρετεί καθόλου την δουλειά των γιατρών, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την υγεία και πολλές φορές την ζωή των πολιτών, που έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Γραφειοκρατία: Η έλλειψη ηλεκτρονικών υπηρεσιών δυσκολεύει πολύ την ζωή των πολιτών, καθώς για να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές ή τις υποχρεώσεις τους με τις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες, αναγκάζονται να υπομένουν ατελείωτες ώρες στις ουρές αναμονής που σχηματίζονται σε αυτές.
Ο.Τ.Α.: Η έλλειψη χρημάτων δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των απαραίτητων δημοσίων έργων, με αποτέλεσμα να μην βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αφού αναφέραμε τα κυριότερα από τα προβλήματα που υπάρχουν στις υπηρεσίες, δημόσιες και μη, πάμε να προτείνουμε λύσεις:
• Ψηφιακός εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών.
• Βελτίωση των υποδομών.
• Αξιοκρατική αξιολόγηση των εργαζομένων για το έργο τους.
• Πρόσληψη εργαζομένων βάση κριτηρίων και όχι γνωριμιών.
• Παροχή γνώσης κατά το αρχαιοελληνικό πρότυπο. Η γνώση ισοδυναμεί με την αλήθεια, κάτι που απέχει πολύ από το φιλτραρισμένο περιεχόμενο των "εκπαιδευτικών" εγχειριδίων.

Ας συζητήσουμε μαζί για τον καθοριστικό ρόλο των υπηρεσιών της Εκπαίδευσης στην πνευματική ανάπτυξη του ελληνικού πληθυσμού.
Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της φιλοσοφίας. Ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης και πλήθος φιλοσόφων έχουν μιλήσει για την αξία της εκπαίδευσης στην ζωή μας. Στην σύγχρονη εποχή, το Υπουργείο Παιδείας, είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση των πολιτών, από τα πρώτα στάδια της, στο νηπιαγωγείο, έως και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Μεριμνά για την στελέχωση αυτών των φορέων με εκπαιδευτικούς και κατάλληλο εξοπλισμό. Μέσα από τα σχολεία, μαθαίνουμε πράγματα απαραίτητα για την ζωή μας, ανοίγονται νέοι ορίζοντες και μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε αυτό που μας αρέσει και θα θέλαμε να ασχοληθούμε στο μέλλον. Βέβαια, η εκπαίδευση και η πνευματική αναζήτηση, δεν πρέπει να περιορίζεται στο σχολείο, ενώ παράλληλα ο δάσκαλος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αλάθητη αυθεντία, αλλά ως πηγή γνώσεων που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρον.

Ας χωριστούμε σε δύο ομάδες, μία για τον δημόσιο και μία για τον ιδιωτικό τομέα. Θα καταγράψουμε τα γνωστότερα επαγγέλματα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των υπηρεσιών του κάθε τομέα.
Γνωστότερα επαγγέλματα δημοσίου τομέα: Γιατρός, εκπαιδευτικός, δικαστής, αστυνομικός, παπάς, δημοτικός υπάλληλος, υπάλληλος υπουργείου, ταχυδρόμος, λιμενικός, καθαριστής κ.α.
Γνωστότερα επαγγέλματα ιδιωτικού τομέα: Κρεοπώλης, μανάβης, ηλεκτρολόγος, φαρμακοποιός, δικηγόρος, υδραυλικός, μηχανικός, ξενοδόχος, σερβιτόροι, μάγειροι, πωλητές κ.α.

Κεφ. 40: Οι Υπηρεσίες στην Ελλάδα - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1. Συμπλήρωσε το κείμενο με τις λέξεις που λείπουν:
Οι υπηρεσίες της χώρας μας ανήκουν στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι τομείς αυτοί πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει τις καλύτερες υπηρεσίες τη στιγμή που τις χρειάζεται. Αυτό σημαίνει καλή ποιότητα  ζωής. Επίσης δηλώνει ότι το κράτος σέβεται τους πολίτες του και θεσπίζει μέτρα για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και την άριστη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι ελληνικές υπηρεσίες μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με τη διακίνηση και εμπορία των προϊόντων και τις υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

2. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.) και ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε.) ανήκουν στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας. Γράψε και άλλους οργανισμούς αυτής της κατηγορίας που γνωρίζεις και ανάφερε σε τι μας εξυπηρετεί ο καθένας. (Οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας καταγράφονται στον τηλεφωνικό κατάλογο του Ο.Τ.Ε., τόμο Ρ-Ω, στις ροζ σελίδες.)
ΟΣΕ = Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας 
ΕΦΚΑ = Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (το πρώην ΙΚΑ)
ΕΥΔΑΠ = Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης
ΕΛΤΑ = Ελληνικά Ταχυδρομεία
ΕΣΥ = Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΕΟΤ = Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού
ΟΑΣΑ = Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών
ΟΣΚ = Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
ΕΡΤ = Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση
ΔΕΠΑ = Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου

3. Έχεις ομαδοποιήσει με τους συμμαθητές σου προφορικά στην τάξη τις Υπηρεσίες σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Κάνε την ομαδοποίηση τώρα γραπτά και προσπάθησε να αναφέρεις ποιες Υπηρεσίες αφορούν και σε πρόσωπα και σε προϊόντα.
Θέματα καθημερινότητας πολιτών: Υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, τράπεζες, Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, ΜΜΕ, ναυτιλία, τουρισμός Ο.Τ.Α.
Διακίνηση και εμπορία προϊόντων: Εμπόριο, μεταφορές, ναυτιλία, τράπεζες, Πρόσωπα και προϊόντα: Ο.Κ.Ω.