Ο πληθυσμός της Ελλάδας - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 29ο κεφάλαιο, της Γ' ενότητας του βιβλίου της Γεωγραφίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Ο πληθυσμός της Ελλάδας", θα μάθουμε για τον πληθυσμό της χώρας, τι είναι η απογραφή του πληθυσμού και για ποιον λόγο πρέπει να γίνεται.

Δημογραφικό πρόβλημα: ονομάζεται το πρόβλημα που δημιουργείται όταν διαφοροποιείται ο πληθυσμός ενός τόπου, όπως για παράδειγμα η ελάττωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των θανάτων ή η μείωση του αριθμού των νέων ατόμων σε συνδυασμό με την αύξηση των ηλικιωμένων.
Μετανάστευση: ονομάζεται το γεγονός κατά το οποίο άτομα μιας χώρας την εγκαταλείπουν με τη θέλησή τους, για να εγκατασταθούν σε μία άλλη.
Μετανάστες: ονομάζονται οι άνθρωποι που με τη θέλησή τους εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να ζήσουν σε έναν άλλο τόπο.
Παλιννόστηση: ονομάζεται η επιστροφή των μεταναστών από μια άλλη χώρα και η εγκατάστασή τους πίσω στην πατρίδα τους.
Παλιννοστούντες: ονομάζονται τα άτομα που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, από όπου είχαν φύγει ως μετανάστες.

Παρατηρήστε την παραπάνω εικόνα. Τι μπορείτε να πείτε για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα;
Παρατηρώντας το διάγραμμα της εικόνας, βλέπουμε πως ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε από το 1951 έως το 2001. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την αύξησή τους, καθώς και η εξέλιξη της επιστήμης και τις ιατρικής συνέβαλλαν στο να αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής και να μειωθεί ο αριθμός θανάτων από ασθένειες. Στην χώρα μας όμως, συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται, ο πληθυσμός αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί αλλοδαποί, από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή είναι οικονομικά ασθενέστερες, καταφεύγουν στην χώρα μας ώστε να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και δευτερευόντως γιατί κάποιοι Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό, γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους.

Ας εξετάσουμε μαζί τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού. Θα έχουμε υπόψη τους αλλοδαπούς κατοίκους της χώρας μας, τους  Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες και τους παλιννοστούντες, δηλαδή τους Έλληνες που επιστρέφουν στην πατρίδα.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη του πληθυσμού είναι οι:
• Αριθμός γεννήσεων.
• Αριθμός θανάτων.
• Αριθμός αλλοδαπών που εγκαθίστανται στην χώρα μας.
• Αριθμός Ελλήνων μεταναστών, που φεύγουν από την χώρα μας.
• Αριθμός Ελλήνων μεταναστών, που έρχονται πίσω στην χώρα μας.

Στις 18 Αυγούστου 1993 έφτασαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης περίπου 1.000  Έλληνες από τη Γεωργία (εικ. 29.2). Ας σκεφτούμε μαζί και ας προτείνουμε μέτρα για την καλή διαβίωσή τους στη νέα πατρίδα.
Τα μέτρα που προτείνουμε να λάβει το κράτος αλλά και οι πολίτες, για να εξασφαλίσει την καλή διαβίωση των 1.000 Ελλήνων, είναι τα εξής:
• Αποδοχή αυτών των ανθρώπων από το κοινωνικό σύνολο.
• Χαμηλά ενοίκια και παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων.
• Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
• Προσφορά εργασίας.
• Δημιουργία τμημάτων υποδοχής των παιδιών, ώστε να μάθουν την γλώσσα.
• Ένταξή τους, σε διάφορους πολιτιστικούς, αθλητικούς και καλλιτεχνικούς συλλόγους.

Ας ελέγξουμε πού οφείλεται η αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας.
Οι λόγοι που οφείλονται για την αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας είναι οι εξής:
• Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.
• Η μείωση του αριθμού των θανάτων, από ασθένειες.
• Πολλοί αλλοδαποί, από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή είναι οικονομικά ασθενέστερες, καταφεύγουν στην χώρα μας ώστε να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
• Πολλοί Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό, γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους.

Γίνετε για λίγο μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Με ποια οικονομικά και κοινωνικά μέτρα θα βοηθήσετε την ελληνική οικογένεια, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας;
Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, πρέπει να λάβει η κυβέρνηση μέτρα, τα οποία θα ενισχύσουν την οικογένεια. Συγκεκριμένα:
• Επίδομα για την στήριξη των οικογενειών, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που έχουν.
• Δημιουργία δημόσιων παιδικών σταθμών και ολοήμερων σχολείων, που θα κρατούν τα παιδιά των εργαζόμενων γονέων.
• Μείωση της φορολογίας
• Μείωση της στρατιωτικής θητείας για τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών.
• Παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά πολύτεκνων οικογενειών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ας υποθέσουμε ότι η τάξη μας ανήκει σε ένα διαπολιτισμικό σχολείο. Θα αποφασίσουμε μαζί τις δραστηριότητές μας μέσα και έξω από την τάξη, ώστε όλα τα παιδιά να είστε ενωμένα και αγαπημένα. Ποια προτείνετε να είναι η πρώτη μας δραστηριότητα;
Η πρώτη δραστηριότητα θα πρέπει να φέρει τα παιδιά πιο κοντά. Θα πρέπει να δημιουργήσουν δεσμούς και σχέσεις φιλίας μεταξύ τους. Μια καλή ιδέα είναι, αφού όλα τα παιδιά έχουν συστηθεί μεταξύ τους, να γράψουν τα ονόματά τους σε ένα χαρτάκι και έπειτα να τα βάλουν όλα σε ένα κουτί. Ύστερα το κάθε παιδί τραβάει ένα χαρτάκι. Δεν πρέπει κανένα παιδί να αποκαλύψει το όνομα που τράβηξε από το κουτί. Την επόμενη ημέρα, το κάθε παιδί προσφέρει ένα μικρό συμβολικό δώρο, στο παιδί, του οποίου το όνομα έγραφε το χαρτάκι που τράβηξε. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ακριβό ή πολύτιμο. Μία απλή ζωγραφιά, ένας βόλος, μια μικρή χειροτεχνία. Κάτι απλό, που θα κάνει το παιδί να ασχοληθεί και να σκεφτεί τι θα προσφέρει στον καινούργιο του φίλο. Έτσι τα παιδιά θα χαρούν και θα δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας μεταξύ τους.

Ας συζητήσουμε μαζί το «βάρος» της ξενιτιάς που κρύβουν οι παραπάνω στίχοι. Ίσως κατανοήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες μας.
Οι παραπάνω στίχοι παρουσιάζουν τέσσερις καταστάσεις, την ξενιτιά, την ορφάνια, τη φτώχεια και την αγάπη, ως πράγματα που μπορούν να "ζυγιστούν" και να συγκριθούν. Από αυτήν την μέτρηση φαίνεται πως η ξενιτιά είναι πολύ πιο δύσκολη από τις 4 καταστάσεις, γιατί κατά κάποιον τρόπο αυτή, εμπεριέχει και τις υπόλοιπες. Όταν βρίσκεσαι στην ξενιτιά νιώθεις μόνος, μακρυά από τους δικούς σου ανθρώπους και την κουλτούρα της χώρας σου. Έτσι είναι λογικό να νιώθεις σαν ορφανός, χωρίς αγάπη. Επιπλέον, αυτή η έλλειψη αγάπης και των δικών σου ανθρώπων, είναι ικανή να σε κάνει να νιώθεις "φτωχός", καθώς αυτά είναι τα πολυτιμότερα πράγματα στην ζωή. Έτσι η ξενιτιά κερδίζει στην σύγκριση καθώς πέρα από το δικό της βάρος, κουβαλάει μέσα της και το βάρος των υπόλοιπον καταστάσεων.


Κεφ. 29: Ο πληθυσμός της Ελλάδας - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1. Παρατήρησε στον παρακάτω χάρτη την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζεις ότι σήμερα ο αριθμός των γεννήσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων. Σκέψου και απάντησε γιατί ο πληθυσμός της χώρας μας έχει αυξηθεί.
Παρά το δυσάρεστο γεγονός της μείωσης του αριθμού των γεννήσεων, ο πληθυσμός της χώρας μας έχει σημειώσει αύξηση. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:
• Πολλοί αλλοδαποί από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή είναι οικονομικά ασθενέστερες, καταφεύγουν στην χώρα μας ώστε να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
• Πολλοί Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό, γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους (παλιννόστηση).

2. Αντιστοίχισε κάθε λέξη με τη σωστή φράση:
Ο πληθυσμός της Ελλάδας - από το https://idaskalos.blogspot.com

3. Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν στο παρακάτω κείμενο:
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (Ε.Σ.Υ.Ε.) κάθε δέκα χρόνια πραγματοποιεί απογραφή των κατοίκων της χώρας μας. Δηλαδή κάνει μια στατιστική έρευνα, για να μετρήσει τον πληθυσμό και να εξακριβώσει τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά των κατοίκων της Ελλάδας. Υπάλληλοι της Ε.Σ.Υ.Ε. και άτομα που έχει ορίσει επισκέπτονται όλα τα σπίτια της πατρίδας μας και καταγράφουν όλους τους κατοίκους κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι
10.964.020 κάτοικοι.