Ελάσσονες κλίμακες με Υφέσεις - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για τις Ελάσσονες (Μινόρε) κλίμακες, με υφέσεις.
 
Για να δείτε την σχέση μιας μείζονος και μίας ελάσσονος κλίμακας, τι είναι η σχετική ελάσσονα όπως επίσης και τα είδη των ελασσόνων κλιμάκων, δείτε το μάθημα: Ελάσσονες κλίμακες με Διέσεις

Ο τρόπος που θα τις μελετήσουμε είναι ο εξής: Πρώτα θα πούμε ποια είναι η σειρά των υφέσεων. Στην συνέχεια θα πούμε ποια είναι η σειρά των κλιμάκων, ανάλογα με τον αριθμό των υφέσεών τους. Τέλος, θα φτιάξουμε έναν πίνακα όπου θα βάλουμε τις κλίμακες με την σειρά και δίπλα τους θα γράψουμε τις υφέσεις που έχει η κάθε μία.

Σειρά υφέσεων (♭):
Σι-Μι-Λα-Ρε-Σολ-Ντο-Φα
Σειρά ελασσόνων κλιμάκων με υφέσεις:
ΡΕ-ΣΟΛ-ΝΤΟ-ΦΑ-ΣΙ♭-ΜΙ♭-ΛΑ♭

Η πρώτη κλίμακα, δηλαδή η Ρε, όπως και η Φα ματζόρε (η σχετική της μείζονα), έχει μία ύφεση, την σι♭, η Σολ έχει 2, η Ντο έχει 3, η Φα έχει 4 κ.τ.λ.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο αριθμός των υφέσεων, ανεβαίνει προοδευτικά. Όπως ανεβαίνουμε κάθε κλίμακα, κρατάμε την ύφεση που είχαμε ήδη και προσθέτουμε άλλη μία. Για να το κατανοήσουμε ας κοιτάξουμε το εξής παράδειγμα:

Η Ρε ελάσσονα κλίμακα έχει μόνο μία ύφεση, την σι♭. Για να βρούμε την ύφεση της επόμενης στην σειρά κλίμακας, δηλαδή της Σολ ελάσσονος, αυτό που κάνουμε είναι να προσθέσουμε την επόμενη ύφεση που βλέπουμε στην σειρά, πιο πάνω. Άρα η Σολ ελάσσονα θα έχει σι♭ και μι♭ (ΣΟΛ-ΛΑ-ΣΙ♭-ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΙ♭-ΦΑ-ΣΟΛ)

Ας φτιάξουμε λοιπόν έναν πίνακα, στον οποίο θα έχουμε την κλίμακα και τον αριθμό των υφέσεων (τις οποίες θα παραθέσουμε μέσα σε παρένθεση). Θα βάψουμε με κόκκινο χρώμα την καινούρια ύφεση.

• Ρε 1 (σι)
• Σολ 2 (σι,μι)
• Ντο 3 (σι,μι,λα)
• Φα 4 (σι,μι,λα,ρε)
• Σι♭ 5 (σι,μι,λα,ρε,σολ)
• Μι♭ 6 (σι,μι,λα,ρε,σολ,ντο)
• Λα♭ 7 (σι,μι,λα,ρε,σολ,ντο,φα)