9ο Φύλλο Αξιολόγησης - Γεωγραφία Ε' Δημοτικού  - από το https://idaskalos.blogspot.com
Τελειώνοντας τα κεφάλαια 28 έως 32 της Γ' ενότητα της Γεωγραφίας, με τίτλο "Το ανθρωπογενές περιβάλλον της Ελλάδας", στο τετράδιο εργασιών έχουμε να λύσουμε τις παρακάτω ασκήσεις.

Πάμε να δούμε πως τις λύνουμε.

1. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:
α) Σε τι βοήθησε τους  Έλληνες η γεωγραφική θέση της χώρας μας;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση. Το μεγαλύτερο μέρος της βρέχετε από θάλασσα, κάτι που ευνοεί ιδιαίτερα το εμπόριο, όπως επίσης και το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας). Έτσι η χώρα ήρθε σε επαφή με ανθρώπους διαφόρων πολιτισμών, επηρέασε και επηρεάστηκε από αυτούς.

β) Τι εννοούμε όταν λέμε «γραπτά μνημεία»;
Γραπτό μνημείο ονομάζεται κάθε επιστημονικό και λογοτεχνικό κείμενο, θρησκευτικοί ύμνοι, βιβλία, καθώς επίσης και κείμενα της παράδοσής μας.

γ) Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν την κατανομή του πληθυσμού στη χώρα μας;
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη του πληθυσμού είναι οι:
• Αριθμός γεννήσεων.
• Αριθμός θανάτων.
• Αριθμός αλλοδαπών που εγκαθίστανται στην χώρα μας.
• Αριθμός Ελλήνων μεταναστών, που φεύγουν από την χώρα μας.
• Αριθμός Ελλήνων μεταναστών, που έρχονται πίσω στην χώρα μας.

2. Στο λεξιλόγιό μας υπάρχουν πολλές λέξεις τουρκικές, όπως π.χ. μπακάλης (bakkal = παντοπώλης), μουσαφίρης (misâfir = επισκέπτης), και ιταλικές, όπως π.χ. ντομάτα (tomata), σίγουρος (sicuro = βέβαιος) κ.ά. Επίσης η μαγειρική μας έχει στοιχεία δανεισμένα από άλλους λαούς. Είναι καλό αυτό για τον πολιτισμό ενός τόπου; Γράψτε την άποψή σας και δικαιολογήστε την.
Η Ελλάδα, σε βάθος χρόνου και λόγο της γεωγραφικής της θέσης (αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων), δέχτηκε επιρροές από τους γειτονικούς λαούς και πολιτισμούς. Μέσα από τις εμπορικές σχέσεις και τους κατακτητές που είχε κατά καιρούς, η χώρα μας ενσωμάτωσε αρκετά ξένα στοιχεία όπως για παράδειγμα στην μαγειρική (χαλβάς, μπακλαβάς, γιούλμπασι), στα έθιμα, στις τέχνες, στην γλώσσα κ.α. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αυτήν την επιρροή καλή ή κακή, καθώς από την μία πλευρά μέσω αυτής της επιρροής, γνωρίζουμε νέους πολιτισμούς, από την άλλη πλευρά όμως, αν αρχίσουμε να αφομοιώνουμε ξένα στοιχεία, ξεχνώντας τα δικά μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε την πολιτισμική μας ταυτότητα. Για άλλη μια φορά λοιπόν θα αναγκαστούμε να στραφούμε στην Αριστοτελική φιλοσοφία και να πούμε "Μέτρον Άριστον". Είναι καλό να δεχόμαστε επιρροές, πρέπει όμως να διαφυλάξουμε και να προστατεύουμε τα δικά μας ήθη και έθιμα, ώστε να μην χαθούν σε βάθος χρόνου.