Η βλάστηση της Ελλάδας - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 23ο κεφάλαιο, της Β' ενότητας του βιβλίου της Γεωγραφίας της Ε' Δημοτικού, με τίτλο "Η βλάστηση της Ελλάδας", θα μάθουμε τι ονομάζουμε βλάστηση μιας περιοχής και σε τι διαφέρει
από την έννοια της χλωρίδας, όπως επίσης και για τα σημαντικότερα είδη βλάστησης που έχει η Ελλάδα.

Βλάστηση: ονομάζεται ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται οι φυτικοί οργανισμοί σε μια περιοχή και σχηματίζουν διάφορες ομάδες.
Ποώδης βλάστηση: ονομάζονται τα χαμηλά φυτά, με μαλακό και τρυφερό κορμό.
Ψυχρόβιο φυτό: ονομάζεται το φυτό, που αναπτύσσεται σε μεγάλα υψόμετρα, με σχετικά χαμηλές
θερμοκρασίες καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.

Παρατηρώντας τις παραπάνω φωτογραφίες ας εντοπίσουμε μαζί ποια περιοχή έχει πυκνή βλάστηση. Υπάρχει πλούσια χλωρίδα;
Παρατηρώντας τις δύο εικόνες του βιβλίου μας, εύκολα διαπιστώνουμε πως η πρώτη εικόνα έχει πυκνή βλάστηση, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη με δέντρα, ενώ η δεύτερη έχει πολύ λιγότερα. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε όμως, ότι η πρώτη εικόνα έχει πλούσια χλωρίδα, καθώς όπως έχουμε μάθει, χλωρίδα ονομάζεται το σύνολο των φυτικών οργανισμών που ζουν στην γη ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Στην φωτογραφία 23.1α βλέπουμε μεν πολύ βλάστηση, δεν βλέπουμε ποικιλία όμως. Επομένως, μπορούμε να πούμε πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεμάτη με δέντρα από το συγκεκριμένο είδος, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε όμως με σιγουριά, πως διαθέτει παράλληλα και πλούσια βλάστηση.

Πείτε ποια από τις περιοχές των εικόνων 23.1α και 23.1β έχει πλουσιότερη βλάστηση. Πώς χαρακτηρίζετε τη χλωρίδα της; Τι παρατηρείτε;
Όπως είπαμε και στην προηγούμενη άσκηση, η εικόνα 23.1α έχει πλουσιότερη βλάστηση, δηλαδή έχει περισσότερα δέντρα σε σχέση με την εικόνα 23.1β. Η χλωρίδα, όμως της πρώτης εικόνας είναι φτωχή, δεν παρουσιάζει δηλαδή ποικιλία φυτών, καθώς παρατηρούμε μόνο ένα είδος δέντρου. Άρα συμπεραίνουμε πως οι έννοιες χλωρίδα και βλάστηση, έχουν διαφορετική σημασία, όπως επίσης και πως μπορεί μία περιοχή με πυκνή βλάστηση να έχει φτωχή χλωρίδα ή και το αντίστροφο.

Χωριζόμαστε σε πέντε ομάδες. Η κάθε ομάδα θα επεξεργαστεί μία ζώνη βλάστησης. Βρίσκουμε φωτογραφίες με χαρακτηριστικά είδη χλωρίδας, που υπάρχουν σε κάθε ζώνη βλάστησης και φτιάχνουμε μια σύνθεση φωτογραφιών (κολάζ) για κάθε ζώνη.
Αφού χωριστούμε σε ομάδες, με μία απλή αναζήτηση στο ίντερνετ βρίσκουμε φωτογραφίες των φυτών της κάθε ζώνης.
• Μεσογειακή ζώνη βλάστησης: Θυμάρι, ρίγανη, φρύγανα, πουρνάρια, χαλέπιος πεύκη, πικροδάφνη, δάφνη, μυρτιά, κουμαριά κ.α.
• Παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης: Οξιά, βελανιδιά, κυκλάμινα, φλαμουριά, βατομουριά, σπάρτο, φτελιά, ασφάκα, χνοώδης δρυς κ.α.
• Ζώνη ψυχρόβιων κωνοφόρων: Έλατο, πεύκο, κυπαρίσσι, κέδρος, σημύδα, ερυθρελάτη κ.α.
• Ζώνη δασών οξιάς - ελάτης και κωνοφόρων (ορεινή, υπαλπική): Καστανιά, πλάτανος, ελάτη, ιτιά, οξιά, τσάι του βουνού κ.α.
• Ζώνη υψηλών όρεων (αλπική): ξεραγκαθιά, αμάραντος, βιολέτα, γεράνι, καμπανούλα, βερβερίδα, αγριολούλουδα κ.α. 


Κεφ. 23: Η βλάστηση της Ελλάδας - Τετράδιο εργασιών - Λύσεις ασκήσεων


1. Σε ποιες περιοχές του παρακάτω χάρτη θα ζωγραφίσεις έλατα, οξιές, αγριογαρίφαλα, θυμάρι, πουρνάρια, πλατάνια και έλατα;
Έλατα και οξιές: Αυτά τα δέντρα ευδοκιμούν στις ορεινές περιοχές (1700 - 1800 μ. υψόμετρο), οπότε θα τα ζωγραφίσουμε στις ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας. (Ζώνη δασών οξιάς-ελάτης).
Αγριογαρίφαλα: Αυτά τα λουλούδια ευδοκιμούν σε υψηλά υψόμετρα (1700 - 2900 μ.), οπότε θα τα ζωγραφίσουμε στα ψηλά όρη της χώρας μας, όπως στον Όλυμπο, στον Σμόλικα, τον Βόρα κ.α. (Ζώνη υψηλών όρεων (αλπική))
Θυμάρι και πουρνάρια: Τα πουρνάρια και το θυμάρι θα τα ζωγραφίσουμε κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας και στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους (Μεσογειακή ζώνη βλάστησης).
Πλατάνια: Τα πλατάνια ευδοκιμούν σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο (600 - 1200 μ.), οπότε θα τα ζωγραφίσουμε στις περιοχές που βρίσκονται σε λίγο μεγαλύτερο υψόμετρο από την θάλασσα.


2. Συμπλήρωσε την ακροστιχίδα της λέξης «ΒΛΑΣΤΗΣΗ»:
α) Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε περισσότερες ... απ’ ό,τι στην Ανατολική
β) Είναι και αυτός ζώο του ελληνικού δάσους, που κινδυνεύει να εξαφανιστεί
γ) Η χώρα μας έχει πολύμορφο ...
δ) Η ζώνη των κωνοφόρων δέντρων εκτείνεται και στη ... Ελλάδα
ε) Οι ... συνθήκες δημιουργούν σε μια περιοχή πλούσια ή φτωχή
βλάστηση
στ) Είναι και αυτή ψυχρόβιο κωνοφόρο δέντρο (αντίστροφα)
ζ) Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή φράγματος στον ρου του ποταμού ...
η) Έτσι λέγεται η μεσογειακή ζώνη βλάστησης (με άρθρο)

α) Βροχοπτώσεις
β) Λύκος
γ) Ανάγλυφο
δ) Στερεά
ε) Τοπικές
στ) Ητάλερθυρε
ζ) Στρυμόνα
η) Ημακία