7ο Φύλλο Αξιολόγησης - Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - από το https://idaskalos.blogspot.com
Τελειώνοντας τα κεφάλαια 22 έως 24 της Β' ενότητα της Γεωγραφίας, με τίτλο "Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας", στο τετράδιο εργασιών έχουμε να λύσουμε τις παρακάτω ασκήσεις.

Πάμε να δούμε πως τις λύνουμε.

1. Έχετε αναλάβει να οργανώσετε μια εκστρατεία διάσωσης του γυπαετού στην Κρήτη, ο οποίος απειλείται με αφανισμό. Γράψτε στις γραμμές που ακολουθούν:
α) Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρετε για την προστασία του;
Για να προστατεύσουμε αυτό το όμορφο πουλί, πρέπει να λάβουμε τα εξής μέτρα:• Να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις συνέπειες που θα φέρει η εξαφάνισή του και τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε ως ιδιώτες.
• Να μιλήσουμε στα σχολεία και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους, για την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.
• Να απαγορεύσουμε το κυνήγι του γυπαετού.
• Να υπάρχουν μεγάλες ποινές σε περίπτωση λαθροθηρίας.
• Να δημιουργήσουμε εθελοντικές ομάδες, που θα παρέχουν τροφή σε αυτά τα πουλιά.
• Να προστατεύσουμε τις σημαντικές περιοχές, όπως τις θέσεις αναπαραγωγής, τροφοληψίας κ.λ.π.

β) Πώς θα ευαισθητοποιήσετε τους συνανθρώπους σας να συμβάλουν στην προσπάθειά σας αυτή;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ευαισθητοποιήσεις τους συνανθρώπους σου. Μια καλή ιδέα είναι η διοργάνωση μιας συναυλίας σε κάποια πλατεία, όπου εκεί θα υπάρχουν άνθρωποι που θα μοιράζουν φυλλάδια και θα ενημερώνουν τον κόσμο σχετικά με τον γυπαετό της Κρήτης. Επίσης μπορούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο μέσω εκπαιδευτικών διαλέξεων και σεμιναρίων ή ακόμα οργανώνοντας προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

2. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τους εθνικούς δρυμούς της χώρας μας. Γράψτε γιατί πρέπει να διατηρήσουμε αυτά τα μνημεία της φύσης.
Εθνικός δρυμός ονομάζεται ένας βιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική αξία που παραμένει ανεπηρέαστος (ή έχει επηρεαστεί ελάχιστα από ανθρώπινες δραστηριότητες) και διατηρεί την ποικιλομορφία των οικολογικών, βιολογικών, γεωμορφολογικών και αισθητικών στοιχείων του. Ο βιότοπος είναι οροθετημένος και προστατεύεται από ειδικούς νόμους προκειμένου να διαφυλαχτεί η μοναδικότητα του φυσικού πλούτου. Στην Ελλάδα διαθέτουμε δέκα δρυμούς συνολικής έκτασης 68.732 εκταρίων, με βασικό σκοπό την προστασία της φύσης από τους ανθρώπους, ώστε να συνεχίσει τις δικές της διεργασίες. Πολλά απειλούμενα υπό εξαφάνιση ζώα και φυτά του ελληνικού οικοσυστήματος βρίσκονται εκεί, οπότε είναι απαραίτητη η διατήρηση αυτών των μνημείων της φύσης.