5ο Φύλλο Αξιολόγησης - Γεωγραφία Ε' Δημοτικού  - από το https://idaskalos.blogspot.com
Τελειώνοντας τα κεφάλαια 16 έως 18 της Β' ενότητα της Γεωγραφίας, με τίτλο "Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας", στο τετράδιο εργασιών έχουμε να λύσουμε τις παρακάτω ασκήσεις.

Πάμε να δούμε πως τις λύνουμε.

1. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:
α)  Τι είναι καιρός;
Καιρός ονομάζονται οι καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, βροχή, άνεμοι κ.ά.) που επικρατούν σε ένα μέρος σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

β)  Τι είναι κλίμα ενός τόπου;
Κλίμα ονομάζονται οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε έναν τόπο σε κάθε εποχή κι επαναλαμβάνονται σχεδόν ίδιες για πολλά χρόνια.

γ)  Ποιο είναι το κλίμα της Ελλάδας;
Η χώρα μας, γενικά, έχει ήπιους, υγρούς χειμώνες και θερμά, ξηρά καλοκαίρια. Το κλίμα αυτό, το οποίο παρουσιάζεται στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, ονομάζεται εύκρατο μεσογειακό.

δ)  Ποιοι είναι οι ιδιαίτεροι παράγοντες που διαμορφώνουν το κλίμα μιας περιοχής;
Το κλίμα μιας περιοχής εξαρτάται από…
• την απόστασή της από τη θάλασσα
• το υψόμετρό της από την επιφάνεια της θάλασσας
• τις ειδικές τοπικές συνθήκες

2. Στην περιοχή της Ελλάδας που κατοικείτε επικρατούν συγκεκριμένες τοπικές συνθήκες. Ανάλογα με το κλίμα της περιοχής σας, γράψτε ποιες προετοιμασίες γίνονται από τους κατοίκους, για να υποδεχτούν τον χειμώνα.
Για να λύσουμε αυτή την άσκηση πρέπει να βρούμε τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά στοιχεία του τόπου μας, τα οποία επηρεάζουν το κλίμα της περιοχής. Τα στοιχεία αυτά είναι: η απόσταση που έχει η ξηρά από την θάλασσα, το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής, ο επικρατέστερος άνεμος, το υψόμετρο και τέλος τα θαλάσσια ρεύματα. Έπειτα περιγράφουμε το κλίμα της περιοχής.
Για παράδειγμα στην Πάτρα:
Η Πάτρα έχει μεσογειακό κλίμα, με πολλές βροχές, ήπιους χειμώνες και θερμά ξηρά καλοκαίρια. Τον χειμώνα η θερμοκρασία της κυμαίνεται από 1-15 βαθμούς Κελσίου, ενώ το καλοκαίρι από 30-40 βαθμούς. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Πάτρα είναι 41,3 βαθμοί Κελσίου και η χαμηλότερη -4,5. Ο επικρατέστερος άνεμος στην Πάτρα, από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι νοτιοδυτικός, ενώ από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο είναι βορειοανατολικός. Χαρακτηριστικό της Πάτρας, είναι τα υψηλά ποσοστά υγρασίας, τα οποία φτάνουν κατά μέσο όρο τα 50% - 60%
Για να προετοιμαστούν οι κάτοικοι για τον χειμώνα εξασφαλίζουν αρκετά ξύλα για το τζάκι ή την ξυλόσομπα ή προμηθεύονται με πετρέλαιο για τα καλοριφέρ. Τέλος φροντίζουν να αγοράσουν αδιάβροχα και ομπρέλες, εάν δεν διαθέτουν ήδη.