3ο Φύλλο Αξιολόγησης - Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - από το https://idaskalos.blogspot.com
Τελειώνοντας τα κεφάλαια 8 έως 12 της Β' ενότητα της Γεωγραφίας, με τίτλο "Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας", στο τετράδιο εργασιών έχουμε να λύσουμε τις παρακάτω ασκήσεις.

Πάμε να δούμε πως τις λύνουμε.

1. Δίνονται τα ονόματα: Μυρτώο, Ικάριο, Χίος, Θερμαϊκός κόλπος, Άκτιο, Δρέπανο, Ταίναρο, Νυμφαίο, Kέρκυρα, Άραξος, Σούνιο, Εύβοια, Παγασητικός κόλπος, Ρόδος, Μύκονος. Τοποθέτησέ τα στον χάρτη.3ο Φύλλο Αξιολόγησης - Γεωγραφία Ε' Δημοτικού - από το https://idaskalos.blogspot.com
1) Δρέπανο, 2) Νυμφαίο, 3) Παγασητικός κόλπος, 4) Εύβοια, 5) Χίος, 6) Ικάριο, 7) Ρόδος, 8) Μύκονος, 9) Σούνιο, 10) Μυρτώο, 11) Ταίναρο, 12) Άραξος, 13) Άκτιο, 14) Κέρκυρα και 15) Θερμαϊκός κόλπος.

2. Γράψε γιατί μια παραθαλάσσια πόλη αναπτύσσεται εύκολα και εξήγησε γιατί μια ηπειρωτική χρειάζεται να συνδέεται με την πόλη-λιμάνι.
Η γεωγραφική θέση παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική, εμπορική και πληθυσμιακή ανάπτυξη μιας πόλης. Για αυτό από τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι προτιμούσαν να μένουν δίπλα στην θάλασσα, καθώς μπορούσε να τους εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σε σχέση με ένα βουνό. Οι ηπειρωτικές πόλεις, που βρίσκονταν μακρυά από την θάλασσα, δεν είχαν την δυνατότητα να μεταφέρουν και να εμπορευθούν εύκολα τα προϊόντα τους, οπότε αναγκάζονταν να δημιουργήσουν συμμαχία / συνεργασία με παραθαλάσσιες πόλεις (που τις ονόμαζαν επίνειο) ώστε μέσω από αυτές να διακινήσουν εύκολα τα αγαθά τους. Έτσι, μπορούσαν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους, σε μακρινές περιοχές και να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς. 
Για αυτούς τους λόγους, οι παραθαλάσσιες πόλεις είχαν πάντα μεγαλύτερη οικονομική αλλά και τουριστική ανάπτυξη, από τις ηπειρωτικές.