Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων - Οι Έλληνες κάτω από την Οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 2ο (δεύτερο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων", θα μάθουμε για τις δυσκολίες που βάραιναν τους
υπόδουλους Έλληνες και τις διακρίσεις που αντιμετώπιζαν τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας, ιδιαιτέρως στην φορολογία.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιες ήταν οι διακρίσεις σε βάρος των υπόδουλων Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία;
Οι σημαντικότερες διακρίσεις που γίνονταν εις βάρος των Ελλήνων, αφορούσαν την φορολογία. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στηριζόταν στην φορολογία για την συντήρησή της. Επιβάρυναν λοιπόν τους Χριστιανούς με τακτικούς φόρους, περισσότερους από τους Μουσουλμάνους, όπως τον κεφαλικό φόρο, τον φόρο για τη χρήση της γης (έγγειος), τον φόρο εστίας για τις κατοικίες τους και για την αγροτική παραγωγή (δεκάτη). Επίσης, πολλές φορές υπήρχαν και έκτακτοι φόροι, ακόμη και αγγαρείες. Οι διακρίσεις αυτές, ήταν πολύ πιο έντονες σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς η κεντρική εξουσία δεν μπορούσε εύκολα να ελέγξει τους τοπικούς διοικητές. Έτσι αυτοί το εκμεταλλεύονταν και κακομεταχειρίζονταν τους χριστιανούς, κυρίως σε περιόδους ταραχών, αλλά και για να ενισχύσουν το προσωπικό τους ταμείο.
 
2. Ποια τύχη περίμενε τους υπόδουλους Έλληνες σε περίπτωση που δεν υπάκουαν στις διαταγές των Οθωμανών Τούρκων με βάση την Πηγή 2;

Εάν οι Έλληνες δεν συμμορφώνονταν με τις διαταγές των Τούρκων, θάνατος και τρομερά βασανιστήρια τους περίμεναν. Διαβάζοντας την πηγή 2, μαθαίνουμε για την εκτέλεση ογδόντα Ελλήνων, που με δόλιο τρόπο φυλακίστηκαν, μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν για την πατρίδα τους. Αυτός ο τρόπος συνηθιζόταν εκείνη την εποχή. Αρχικά ο μπέης συγχωρούσε υποτίθεται τα παραπτώματα των Ελλήνων και τους πρόσφερε φιλοξενία με τιμές. Το βράδυ τους φυλάκιζε και τους σκότωνε.