Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου - Οι Έλληνες κάτω από την Οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 1ο (πρώτο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η κατάκτηση της ελληνικής Χερσονήσου", θα μιλήσουμε για το πως οι Οθωμανοί Τούρκοι, μέσα σε δύο αιώνες (15ος - 17ος αιώνας) κατέκτησαν ολόκληρη σχεδόν την ελληνική Χερσόνησο, εκτός από τα Ιόνια νησιά

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποια ήταν τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες την περίοδο της ξένης κυριαρχίας;
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ξένης κυριαρχίας, οι Έλληνες αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα. Έγιναν μεγάλες οικονομικές, δημογραφικές και κοινωνικές μεταβολές. Πολλοί κάτοικοι έφευγαν από τον τόπο τους και μετακινούνταν σε ορεινές περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι Βυζαντινοί άρχοντες εξαφανίστηκαν και οι Έλληνες λόγιοι έφυγαν για τη Δυτική Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα η μετανάστευση, οι διωγμοί κατά των Χριστιανών και το παιδομάζωμα, επηρέασαν την συνοχή του ελληνικού πληθυσμού. Η βαριά φορολογία, οι αγγαρείες για την κατασκευή δημοσίων έργων και η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής στην διοίκηση ήταν ακόμη μερικά προβλήματα που δυσκόλευαν την ζωή των κατακτημένων Ελλήνων.

2. Με βάση την Πηγή 2, ποια είναι η ελπίδα που εκφράζουν οι υπόδουλοι Έλληνες
;
Διαβάζοντας την πηγή, βλέπουμε τον καημό των Ελλήνων της εποχής και τα βάσανα που πέρασαν. Το κείμενο αυτό είναι η διαθήκη ενός ξενιτεμένου Έλληνα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τόπο του, με μόνη του ελπίδα πως με την βοήθεια του φιλεύσπλαχνου και πανάγαθου Θεού, θα απελευθερωθεί η πατρίδα του. Χαρακτηρίζουν τους Τούρκους ως «τρομερούς, απάνθρωπους, αντίχριστους και άσπλαχνους». Το μόνο που θέλουν οι Έλληνες χριστιανοί είναι η αποτίναξη της σκλαβιάς και η ελευθερία του γένους. Η διαθήκη τελειώνει με την επιθυμία να ταφούν τα κόκαλά του στην πατρίδα μόνο όταν ελευθερωθεί.