Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα - Οι Έλληνες κάτω από την Οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 9ο (ένατο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα", θα μάθουμε για τις εξεγέρσεις που έγιναν κατά την διάρκεια των τεσσάρων αιώνων της Τουρκοκρατίας και για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες τις υποκινούσαν.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Για ποιους λόγους απέτυχαν όλα τα επαναστατικά κινήματα πριν την Επανάσταση του 1821;
Ο λόγος που απέτυχαν όλα τα προηγούμενα κινήματα, ήταν ο τοπικός χαρακτήρας των εξεγέρσεων. Δεν υπήρξε κάποια συλλογική προσπάθεια από όλες τις περιοχές και έτσι η δύναμη τους ήταν ελάχιστη, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τις καταπνίγουν με ευκολία. Επίσης, οι Έλληνες βασίζονταν στους ξένους και δεν προσπαθούσαν αρκετά. Οι ξένοι από την μεριά τους αποσκοπούσαν στο να πάρουν ελληνικά εδάφη, οπότε δεν έπρατταν με τρόπο καλό για τους Έλληνες. Μόνο όταν συνειδητοποίησαν πως μόνοι τους θα μπορέσουν να αποτάξουν τους Τούρκους κατάφεραν να έρθουν πιο κοντά στην πολυπόθητη ελευθερία.
 
2. Οι ξένες δυνάμεις βοήθησαν ουσιαστικά τους Έλληνες την περίοδο της Τουρκοκρατίας με βάση τα κείμενα των πηγών;

Δυστυχώς, από τότε έως και σήμερα, η βοήθεια που προσέφεραν οι ξένες δυνάμεις, δεν ήταν ποτέ ουσιαστική. Διαβάζοντας τις πηγές βλέπουμε πως έκαναν κινήσεις βασισμένες στα δικά τους συμφέροντα, ενώ η απελευθέρωση που είχαν υποσχεθεί στους Έλληνες δεν ερχόταν ποτέ. Στις περιπτώσεις όπου όντως έστελναν βοήθεια, δεν ήταν ποτέ ικανή να αποτάξει τους Τούρκους και να απελευθερώσει τους Έλληνες. Πέρα από αυτό, οι Ρώσοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τους Έλληνες εναντίον του Ναπολέοντα, κάτι που ο Κολοκοτρώνης αρνήθηκε. Το μόνο που ενδιαφέρει τους Έλληνες τόνισε, είναι η ελευθερία της πατρίδας τους.