Οι αγώνες των Σουλιωτών - Οι Έλληνες κάτω από την Οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 10ο (δέκατο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι αγώνες των Σουλιωτών", θα μάθουμε για τις επαναστατικές ενέργειες των Σουλιωτών, εναντίων των Τούρκων και συγκεκριμένα για τους αγώνες εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Για ποιούς λόγους οι Σουλιώτες ήταν γνωστοί ως ικανότατοι πολεμιστές;
Οι Σουλιώτες έμεινα γνωστοί στην ιστορία για τις πολεμικές τους ικανότητες. Εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών ζωής τους και της πολύχρονης ενασχόλησή τους με τα όπλα, απέκτησαν άριστη γνώση του εδάφους, ομαδικό πνεύμα και το κυριότερο, εξαιρετική τόλμη. Πολεμούσαν συνήθως οχυρωμένοι πίσω από φυσικά εμπόδια, μέρα αλλά και νύχτα, ενώ ακόμα δεν δίσταζαν να επιτεθούν, σε μεγαλύτερο αριθμό αντιπάλων, με τα σπαθιά τους, αιφνιδιάζοντας έτσι τους εχθρούς τους.

2. Ποιο ήταν το υπέρτατο αγαθό για τους Σουλιώτες με βάση τα κείμενα των πηγών;

Διαβάζοντας τα κείμενα των πηγών, βλέπουμε πως το υπέρτατο αγαθό για τους Σουλιώτες, ήταν η ελευθερία της πατρίδας τους. Κανένα άλλο αγαθό δε συγκρίνεται για αυτούς με την πατρίδα και καμία περιουσία δεν μπορεί να την εξαγοράσει. Ήταν πιστοί στο Θεό και έδειχναν γενναιότητα σε κάθε μάχη. Προτιμούσαν μάλιστα οι γονείς να σκοτωθούν τα παιδιά τους στην μάχη και το θεωρούσαν τιμή, παρά να χτυπηθούν στην πλάτη, κάτι που θα έδειχνε πως δείλιασαν και το έβαλαν στα πόδια.