Οι δάσκαλοι του Γένους - Οι Έλληνες κάτω από την Οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 7ο (έβδομο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι δάσκαλοι του Γένους", θα μάθουμε για τους μορφωμένους Έλληνες που συνέβαλαν με την προφορική διδασκαλία τους και μετά τα κείμενα τους στην καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Τι θεωρείτε ότι προσέφεραν στο Γένος οι δάσκαλοι της Τουρκοκρατίας;
Οι δάσκαλοι ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, οι οποίοι είχαν αναλάβει την παιδεία στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Δίδασκαν σε σχολεία, ναούς, δημόσιους χώρους και έγραφαν και τύπωναν βιβλία, επιστολές και άρθρα. Το σημαντικότερο όμως, ήταν ότι βοήθησαν στην προετοιμασία της Ελληνικής επανάστασης, τονώνοντας την ελληνική παιδεία μέσα από τα σχολεία και ενισχύοντας τον φιλελληνισμό στην δύση.

2. Να σχολιάσετε τις απόψεις του Κοσμά του Αιτωλού για την παιδεία. Θα σας βοηθήσει και η Πηγή 3.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός θεωρούσε την παιδεία πολύ σημαντική. Διαβάζοντας την πηγή 3, τον βλέπουμε να προτρέπει τους γονείς να μορφώνουν τα παιδιά τους και να μην φροντίζουν να τους αφήσουν μόνο πλούτη. Τονίζει μάλιστα, πως καλύτερα φτωχός και μορφωμένος, παρά πλούσιος και αγράμματος. Μέσα από την μόρφωση, τα χριστιανικά ήθη και την πίστη στο Θεό, η Ελληνική πολιτισμική ταυτότητα θα μπορούσε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το εθνικό φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.