Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών - Οι Έλληνες κάτω από την Οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 6ο (έκτο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι Έλληνες των παροικιών και των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών", θα μάθουμε για την μετανάστευση των Ελλήνων κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και για τους λόγους που τους οδήγησαν στο να εγκαταλήψουν την γενέτειρά τους.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιες ήταν οι περίοδοι της μετανάστευσης των Ελλήνων στο εξωτερικό;
Η μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε μέσα σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη περίοδος ήταν από τον 15ο έως τον 16ο αιώνα και ήταν υποχρεωτική. Λόγιοι, ευγενείς και στρατιώτες, μόνοι ή με τις οικογένειές τους, εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγο πολεμικών συγκρούσεων και της επέκτασης των Τούρκων.
Η δεύτερη μεταναστευτική περίοδος ήταν τον 17ο 18ο αιώνα και ήταν εθελοντική και ειρηνική. Τα αίτια ήταν κυρίως οικονομικά, Έμποροι μετέφεραν με καραβάνια που διέσχιζαν τα βαλκάνια τα εμπορεύματά τους, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία, μέσω από συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους. Κατά μήκος αυτών των δρόμων, σε αρκετές πόλεις εγκαταστάθηκαν Έλληνες.


2. Με βάση την Πηγή 1, ποιο θεωρούν ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινότητάς τους οι Έλληνες του Umago;

Διαβάζοντας την πηγή 1, βλέπουμε τους Έλληνες του Umago (μία παραθαλάσσια πόλη της βορειοδυτικής Ιταλίας), οι οποίοι δεν έχουν χριστιανική εκκλησία και ιερέα στην πόλη τους. Με επιστολή τους εκφράζουν το πρόβλημά τους, και εξηγούν πως στο παρελθόν είχαν κάποιον ιερέα και μία φράγκικη εκκλησούλα, όμως εδώ και ένα χρόνο ο παπάς τους έχει αφήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να νιώθουν απροστάτευτοι από την αγάπη του Θεού. Μέσα από την επιστολή τους εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν ιερέα και δικό τους εκκλησάκι, ώστε να μπορούν να εκφράσουν την αγάπη και την πίστη τους στον Θεό.