Η οικονομική ζωή - Οι Έλληνες κάτω από την Οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 5ο (πέμπτο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η οικονομική ζωή", θα μάθουμε για την οικονομική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι Έλληνες χάρη στην σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος για τις επαναστατικές ιδέες του 18ου αιώνα, που γνώρισαν χάρη στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Δύση.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιοι υπήρξαν οι λόγοι της μεγάλης ανάπτυξης που γνώρισε η ελληνική ναυτιλία κατά τον 18ο αιώνα;
Η Ελληνική ναυτιλία αναπτύχθηκε πολύ κατά τον 18ο αιώνα, πράγμα που ωφέλησε την ελληνική οικονομία. Οι λόγοι της ανάπτυξης ήταν δύο. Οι γεωγραφικές ανακαλύψεις και η χρήση νέων εμπορικών δρόμων, σε συνδυασμό με τον τερματισμό των κατακτήσεων, οδήγησαν στην παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι οι έμποροι δεν ήταν υποχρεωμένοι να περνούν από το έδαφος της, ως αποτέλεσμα τα έσοδα από τους φόρους του εμπορίου μειώθηκαν και το νόμισμα υποτιμήθηκε. Έτσι σιγά σιγά η οικονομική δραστηριότητα πέρασε στα χέρια των Ελλήνων.
Οι συνθήκες του Κάρλοβιτς (1699) και του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) που υπέγραψε η Οθωμανική Αυτοκρατορία έδωσαν την δυνατότητα να επηρεάζουν οι Αυστρία και η Ρωσία τις εξελίξεις στο εσωτερικό της. Επίσης οι εμπορικές συνθήκες των δυτικών χωρών με τους Οθωμανούς Σουλτάνους επέτρεψαν στους Έλληνες να πλέουν τα καράβια τους με τις σημαίες των χωρών αυτών (Αυστρίας και Ρωσίας), βοηθώντας το ελληνικό εμπόριο και την ναυτιλία να αναπτυχθούν.


2. Ποια ήταν τα πιο συνηθισμένα επαγγέλματα των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία με βάση τα κείμενα των δύο πηγών και τις εικόνες;

Διαβάζοντας τα κείμενα του μαθήματος και παρατηρώντας τις εικόνες, βλέπουμε πως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα πιο συνηθισμένα επαγγέλματα των Ελλήνων ήταν έμποροι και ναυτικοί. Ο Έλληνες εμπορεύονταν κυρίως κερί και μαλλί. Έκαναν εμπόριο και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς είχαν σχηματίσει ισχυρό εμπορικό στόλο, που τους επέτρεπε να ταξιδεύουν σε διάφορους τόπους της Κεντρική και της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και στη Ρωσία. Επίσης, βλέπουμε πως ασχολούνταν με την γεωργία και με την κτηνοτροφία.