Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί - Οι Έλληνες κάτω από την Οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 4ο (τέταρτο) κεφάλαιο, στην Β ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί", θα μάθουμε για τους Έλληνες που αντιστάθηκαν στην οθωμανική κυριαρχία. Συγκεκριμένα θα μάθουμε για τους Κλέφτες που ζούσαν στην ύπαιθρο, οργανωμένοι σε μικρές ομάδες και για τους Αρματολούς, οι οποίοι ήταν βοηθητικά στρατεύματα των Τούρκων, αλλά συνεργάζονταν συνήθως με τους κλέφτες.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Σε τι διέφεραν οι κλέφτες από τους αρματολούς;
Οι κλέφτες ήταν ένοπλοι Έλληνες, που ζούσαν στην ύπαιθρο. Είχαν τα λημέρια τους σε δύσβατα μέρη και οργανώνονταν σε μικρές ομάδες. Η κάθε μία είχε τον δικό της καπετάνιο και μπαϊράκι (Λάβαρο). Ήταν εχθροί των Τούρκων και έγιναν σύμβολο της αντίστασης των υπόδουλων Ελλήνων, ενάντια στους κατακτητές.
Οι Αρματολοί ήταν Ελληνικά βοηθητικά στρατεύματα που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στην ύπαιθρο. Παρά το γεγονός πως ήταν στην υπηρεσία των Τούρκων, συχνά συνεργάζονταν με τους κλέφτες, και κατά τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας πολλοί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και έγιναν κλέφτες.


2. Με βάση την Πηγή 2, πώς αντιμετώπιζαν κατά την Τουρκοκρατία οι Έλληνες αγρότες τους κλέφτες;

Διαβάζοντας την Πηγή 2, βλέπουμε πως το να είσαι «κλέφτης» ήταν κάτι πολύ σπουδαίο για τους αγρότες. Ήταν καύχημα το να είσαι εσύ ή το παιδί σου κλέφτης, για αυτό και κάθε πατέρας ευχόταν αυτό για το παιδί του. Πρόθυμα μάλιστα, εγκατέλειπαν όλες τις αγροτικές δουλείες τους, για να βοηθήσουν όταν χρειαζόταν. Άρα βλέπουμε πως οι αγρότες θαύμαζαν και σέβονταν τους κλέφτες.