Οι αγώνες του Καραϊσκάη - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 13ο (δέκατο τρίτο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι αγώνες του Καραϊσκάκη",  θα  μάθουμε για την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή και την σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων, υπό την αρχηγία του Γεωργίου Καραϊσκάκη και τις σημαντικές νίκες που πέτυχε το 1826. Τέλος θα μάθουμε για τον θάνατό του, στις 23 Απριλίου του 1827 και την παράδοση της Ακρόπολης στους Οθωμανούς.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιο ήταν το σχέδιο του Καραϊσκάκη για να νικήσει τον Κιουταχή;
Ο Καραϊσκάκης είχε αποφασίσει να κάνει έναν αντιπερισπασμό τον Οκτώβριο του 1826. Κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Στερεάς, ώστε να ξεσηκώσει το πλήθη στα κατακτημένα μέρη και να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των Τούρκων από τη Θεσσαλία. Έτσι θα τους ανάγκαζε να αποσύρουν τα στρατεύματα από την πολιορκία της Ακρόπολης.

2. Ποια είναι τα συναισθήματα που κυρίευσαν τους Έλληνες μόλις πληροφορήθηκαν τον θάνατο του Καραϊσκάκη; Στην απάντηση θα σας βοηθήσουν και οι πηγές.

Διαβάζοντας τις πηγές, βλέπουμε πως οι Έλληνες ένιωσαν τεράστια θλίψη και απογοήτευση όταν έμαθαν για τον θάνατο του Καραϊσκάκη. Τον χαρακτήριζαν ως «ένδοξο νικητή», «εξολοθρευτή τυράννων», «ανδρείο συστρατιώτη» και «σαν το θεό Άρη τολμηρό». Δεν αποτελούσε μόνο έναν ατρόμητο πολεμιστή, αλλά ήταν και ένας σπουδαίος αρχηγός. Έτσι ήταν λογικό οι Έλληνες να χάσουν το θάρρος τους και την ψυχική τους δύναμη, όταν ο αρχιστράτηγος πέθανε.
Στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, βλέπουμε τον συγγραφέα να παραθέτει τα τελευταία λόγια του Καραϊσκάκη, ο οποίος μέχρι την στιγμή που ξεψύχησε, συμβούλευε τους συναγωνιστές του να είναι μονοιασμένοι. Τελειώνει περιγράφοντας την ταφή του.
Στο δημοτικό τραγούδι, φαίνεται ο πόνος, ο θρήνος και η λύπη των συναγωνιστών για τον χαμό του ήρωα, ενώ παράλληλα βλέπουμε τον αλύγιστο χαρακτήρα του Καραϊσκάκη, ο οποίος λαβωμένος, λίγο πριν τον θάνατο, παρακαλούσε να τον πάνε να καθαρίσει τις πληγές του, ώστε να γυρίσει πίσω.