Ο Φιλελληνισμός - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 14ο (δέκατο τέταρτο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της  ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Φιλελληνισμός", θα μάθουμε για τους ξένους που εμπνεύστηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τους Έλληνες με διάφορους τρόπους.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποια ήταν η προσφορά των Φιλελλήνων στην ελληνική Επανάσταση;
Οι Φιλέλληνες προσέφεραν, με τον τρόπο τους, πολλά στην Ελληνική Επανάσταση. Περισσότεροι από 1.200 Ευρωπαίοι (Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Πολωνοί και Ελβετοί) πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα, πολεμώντας εναντίον των Τούρκων, πλάι στους Έλληνες. Στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, σχηματίστηκαν Φιλελληνικές Επιτροπές, οι οποίες βοηθούσαν είτε υλικά, στέλνοντας τρόφιμα, χρήματα και πολεμοφόδια, είτε παρέχοντας ηθική υποστήριξη στους αγωνιστές, με δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και έντυπα, με καλλιτεχνικά έργα και συναυλίες.

2. Τι εννοεί ο Φιλέλληνας Άγγλος ποιητής Πέρσι Σέλλεϋ με τη φράση «Όλοι είμαστε Έλληνες»;

Στο ποίημα του, ο Φιλέλληνας Άγγλος ποιητής, εκπρόσωπος του ρομαντισμού, αποδίδει φόρο τιμής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζει πως η πατρίδα μας, υπήρξε η γενέτειρα του πολιτισμού, καθώς εδώ δημιουργήθηκαν οι νόμοι, η φιλοσοφία, η φιλολογία, οι τέχνες, η ιατρική, οι επιστήμες και η δημοκρατία. Όπως αναφέρει, χωρίς την Ελλάδα, η Ρώμη δεν θα είχε σκορπίσει την παιδεία, την μόρφωση και την τέχνη, με αποτέλεσμα η Ευρωπαίοι να είναι ειδωλολάτρες και άγριοι, ενώ συμπληρώνει πως: «Η μορφή και το πνεύμα του ανθρώπου έφτασαν την τελειότητά τους στην Ελλάδα».