Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο - ο Παπαφλέσσας - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 11ο (ενδέκατο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο - ο Παπαφλέσσας",  θα  μάθουμε για τον ερχομό του Ιμπραήμ Πασά στην Πελοπόννησο, τον χειμώνα του 1824-1825, την οχύρωση του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και τέλος την άνιση μάχη που ακολούθησε, με αποτέλεσμα τον θάνατο του Παπαφλέσσα.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μάχης στο Μανιάκι;
Ο Παπαφλέσσας, μπροστά στον κίνδυνο να σβήσει η επανάσταση, ως υπουργός Εσωτερικών, ζήτησε την αποφυλάκιση των οπλαρχηγών από την κυβέρνηση και έπειτα πήγε στη Μεσσηνία και οχυρώθηκε με τους άνδρες του στο Μανιάκι. Έδωσαν μία άνιση μάχη στις 20 Μαΐου του 1825, στην οποία έχασε την ζωή του. Κατάφερε όμως να καθυστερήσει τον Ιμπραήμ.
Ύστερα από τη μάχη, η κυβέρνηση αποφάσισε γενική αμνηστία. Ελευθερώθηκαν οι φυλακισμένοι οπλαρχηγοί και ο Κολοκοτρώνης διορίστηκε αρχιστράτηγος. Παράλληλα ο Ιμπραήμ, έφτασε στην Τριπολιτσά και μετά από δύο ημέρες προχώρησε εναντίον του Ναυπλίου. Αναγκάστηκε όμως να επιστρέψει στην Τριπολιτσά, αφού συγκρούστηκε στους Μύλους της Αργολίδας με στρατιωτικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Υψηλάντη και τον Μακρυγιάννη.

2. Με βάση τα κείμενα των πηγών, ποιο ήταν το ηθικό των Ελλήνων αγωνιστών που πολέμησαν τον Ιμπραήμ στο Μανιάκι;
Διαβάζοντας τις δύο πηγές, βλέπουμε πως το ηθικό των Ελλήνων μετά από τη μάχη στο Μανιάκι ήταν αναπτερωμένο, ενώ πλέον ένιωθαν χρέος απέναντι στην πατρίδα τους. Αυτό μας το δείχνουν τα λόγια τους, καθώς όπως γράφει ο Κολοκοτρώνης: «ας χανόμουν, ας πήγαινα, αν τον σκότωνα θα έσωζα το έθνος μου» και ο Νικόλαος Κασομούλης: «αφού πολέμησαν ανδρεία, όπως άλλοι Λεωνίδες και Σπαρτιάτες, σκοτώθηκαν όλοι στη θέση αυτή, ακλόνητοι, σφάζοντας και σφαζόμενοι». Πράγματι δεν τους τρόμαξε ο θάνατος και παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι το τέλος, δίνοντας την ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και την ελευθερία του έθνους.