Ο Μάρκος Μπότσαρης - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 10ο (δέκατο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Μάρκος Μπότσαρης", θα μάθουμε για την δράση του γενναίου οπλαρχηγού κατά την περίοδο της πολιορκίας του Μεσολογγίου και για τον θάνατό του κατά τη διάρκεια της νυκτερινής, αιφνιδιαστικής επίθεσης που επιχείρησε τον Αύγουστο του 1823.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, η αξία της θυσίας του Μάρκου Μπότσαρη;
Ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν ένας από τους ήρωες της επανάστασης, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα τους. Η θυσία που έκανε έχει τεράστια σημασία και αξία καθώς, όχι μόνο έγινε παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους αγωνιστές της εποχής του, αλλά παραδίδει μαθήματα ακόμα και σε εμάς σήμερα. Όταν οι Έλληνες οπλαρχηγοί ήταν διχασμένοι μεταξύ τους, ο Μπότσαρης με αυταπάρνηση έσκισε το δίπλωμα της στρατηγίας του, παρακίνησε του υπόλοιπους να τον ακολουθήσουν και ρίχτηκε στην μάχη, με λιγοστούς Σουλιώτες, μόνο με τα σπαθιά τους. Έπεσε νεκρός από εχθρικό βόλι στη μάχη του Κεφαλόβρυσου, στις 9 Αυγούστου του 1823 και μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι στις 10 Αυγούστου με θριαμβική πομπή.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Μπότσαρης ήταν ένας ήρωας ο οποίος δεν ενδιαφερόταν για την εξουσία ή τα αξιώματα, αλλά μόνο για την ελευθερία και την σωτηρία της πατρίδας του. Είχε θάρρος, αυταπάρνηση και ηρωισμό, χαρακτηριστικά που δυστυχώς λείπουν από εμάς σήμερα.