Η εκστρατεία του Δράμαλη-Δερβενάκια - Η μεγάλη επανάσταση - Η μεγάλη επανάσταση - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 9ο (ένατο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η εκστρατεία του Δράμαλη - Δερβενάκια", θα μάθουμε για την στρατιωτική επιχείρηση που
πραγματοποιήθηκε στη Στερεά Ελλάδα, από τους Οθωμανούς, την άνοιξη του 1822, με επικεφαλής τον Δράμαλη, η οποία κατέληξε σε ήττα στα Δερβενάκια, στις 26 Ιουλίου του 1822.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιος ήταν ο σκοπός της στρατιάς του Δράμαλη;
Η στρατιά του Δράμαλη είχε ως στόχο της την καταστολή της επανάστασης των Ελλήνων αγωνιστών. Αφού είχε καταστείλει τα επαναστατικά κινήματα στο Πήλιο, στα Άγραφα και στον Ασπροπόταμο, ο Δράμαλης, ηγήθηκε της εκστρατείας προς την Πελοπόννησο. Συνέλεξε τεράστιο στρατό στην Υπάτη,  18.000 στρατιώτες πεζούς και ιππείς, πυροβόλα και εκατοντάδες μεταφορικά ζώα και κατευθύνθηκε νότια. Παρόλα αυτά ηττήθηκε στο Άργος από τον Κολοκοτρώνη και άλλους αγωνιστές.

2. Με βάση τα κείμενα των πηγών, ποια επιχειρήματα χρησιμοποιεί ο Κολοκοτρώνης για να εμψυχώσει τους άνδρες του στα Δερβενάκια;
Διαβάζοντας τις δύο πηγές βλέπουμε τον εμψυχωτικό λόγο και τις οδηγίες που δίνει ο Κολοκοτρώνης, για να εμψυχώσει και να προετοιμάσει τους άνδρες του στα Δερβενάκια. Συγκεκριμένα:
• Στην πρώτη πηγή βλέπουμε τον Κολοκοτρώνη να ξεκινάει τον λόγο του ρητορικά, παραλλάζοντας την φράση «ελευθερία ή θάνατος» σε «σήμερα γεννηθήκαμε και σήμερα θα πεθάνουμε». Έπειτα, δίνει οδηγίες για το πως πρέπει να προετοιμαστούν να την μάχη και τέλος, κλείνει λέγοντας πως στον ύπνο του ήρθε η τύχη της πατρίδας και του αποκάλυψε πως θα επιτύχουν την μεγαλύτερη έως τότε νίκη και πως ο Θεός θα είναι δίπλα τους.
• Στην δεύτερη πηγή, βλέπουμε πως οι Έλληνες γνωρίζουν πως οι Τούρκοι βρίσκονται αποδυναμωμένοι σε άθλια κατάσταση και χωρίς προμήθειες. Έτσι η αδυναμία αυτή, αναπτερώνει το ηθικό των επαναστατών, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ελπίδα να νικήσουν τον εχθρό.