Οι αγώνες του Κανάρη - Η μεγάλη επανάσταση - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 8ο (όγδοο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι αγώνες του Κανάρη", θα μάθουμε για τις ναυτικές επιχειρήσεις του ελληνικού στόλου και
συγκεκριμένα τις καταδρομικές ενέργειες του Κωνσταντίνου Κανάρη. Θα δούμε για τις παράτολμες αποστολές που πραγματοποίησε, όπως η πυρπόληση της ναυαρχίδας του τουρκικού στόλου, γνωστή ως «Καταφρονήτρα των πυρπολικών».

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Τι ήταν τα πυρπολικά και ποιος ο ρόλος τους στις ναυτικές επιχειρήσεις;
Τα πυρπολικά ή αλλιώς μπουρλότα, ήταν μικρά πολεμικά σκάφη, γεμάτα με εκρηκτικά υλικά, που τα άναβαν και στη συνέχεια τα έσπρωχναν προς τα εχθρικά καράβια για να τα κάψουν. Η κατασκευή τους τελειοποιήθηκε κατά την επανάσταση του '21 και χρησιμοποιήθηκαν μέρα και νύχτα. Τα πλοία αυτά τα επάνδρωναν ριψοκίνδυνοι εθελοντές, γνωστοί ως μπουρλοτιέρηδες, οι οποίοι πλησίαζαν αθόρυβα τα εχθρικά πλοία τη νύχτα και προσέδεναν πάνω σε αυτά με γάντζους τα πυρπολικά. Έπειτα, εγκατέλειπαν τα σκάφη, ενώ ο κυβερνήτης έφευγε τελευταίος ανάβοντας το φιτίλι με δαυλό.
Αργότερα, τα πυρπολικά τα χρησιμοποιούσαν και την ημέρα σε ναυμαχίες, όπου προπορεύονταν από τον υπόλοιπο στόλο, επέλεγαν το στόχο τους και με ελιγμούς πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις τους. Έγιναν 59 τέτοιες επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 39 είχαν επιτυχία.
Ο πρώτος που χρησιμοποίησε πυρπολικό ήταν ο Δημήτριος Παπανικολής στην ναυμαχία της Ερεσσού, στις 27 Μαΐου του 1821. Ο γνωστότερος μπουρλοτιέρης όμως, ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης από τα Ψαρά.

2. Ποιες ήταν οι κυριότερες ναυτικές επιχειρήσεις, στις οποίες πήρε μέρος ο Κανάρης;
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης, αφού εγκατέλειψε το εμπορικό ναυτικό, πήρε μέρος σε πολλές ναυτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:
• Τον Ιούνιο του 1822, ανατίναξε την ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου στο λιμάνι της κατεστραμμένης Χίου. Εκεί βρήκαν το θάνατο ο αρχιναύαρχος Καρά Αλής και 2.000 περίπου Οθωμανοί ναύτες, που γιόρταζαν τότε το Μπαϊράμι.
• Τον Οκτώβριο του 1822, πυρπόλησε την αντιναυαρχίδα του νέου Τούρκου ναυάρχου στην Τένεδο. Αυτό οδήγησε τον οθωμανικό στόλο να κλειστεί στην έδρα του στα Δαρδανέλια.
• Το 1824, κατέστρεψε δύο τουρκικά πολεμικά πλοία στη Σάμο και στη Μυτιλήνη.
• Τον Αύγουστο του 1825, είχε προτείνει να πυρπολήσουν τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στη βάση του, στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Μπήκε μόνο αυτός στο λιμάνι με το πυρπολικό του, αναγκάστηκε όμως να βάλει πρόωρα φωτιά, καθώς ο ευνοϊκός άνεμος είχε κοπάσει και η επιχείρηση είχε γίνει αντιληπτή από ένα γαλλικό πολεμικό.
• Το 1826, έκανε επίθεση εναντίον μιας τουρκικής φρεγάτας, στην οποία τραυματίστηκε και κινδύνεψε να αιχμαλωτιστεί.