Η άλωση της Τριπολιτσάς - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 7ο (έβδομο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η άλωση της Τριπολιτσάς", θα μάθουμε για την απόφαση των επαναστατών της Πελοποννήσου με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά και την άλωσή της τον Σεπτέμβριο του 1821.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Για ποιους λόγους ήταν σημαντική η άλωση της Τριπολιτσάς από τους Έλληνες;
Η άλωση της Τριπολιτσάς είχε τεράστια σημασία για τους Έλληνες. Η πόλη αυτή αποτελούσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση του τουρκικού στρατού στην Πελοπόννησο, όπως επίσης και την κεντρική εμπορική και διοικητική έδρα των Τούρκων στην περιοχή. Ο Κολοκοτρώνης ήξερε πως εάν την καταλάμβαναν, θα κατάφερναν να αποδυναμώσουν αρκετά τα υπόλοιπα κάστρα, καθώς θα έκοβαν την τροφοδοσία, και με τα όπλα που θα έπαιρναν ως λάφυρα θα κατάφερναν να οπλίσουν πολλούς αγωνιστές. Έτσι χάρη στην άλωση της Τριπολιτσάς οι Έλληνες κατάφεραν να οπλιστούν, να αποδείξουν στους εαυτούς τους πως οι Τούρκοι δεν είναι ανίκητοι, με αποτέλεσμα να αναπτερώσουν το ηθικό τους και τέλος να αποδυναμώσουν τα γύρω κάστρα.

2. Με βάση την Πηγή 2, γιατί ο κόσμος έλεγε τρελούς τους Έλληνες επαναστάτες;
Διαβάζοντας την πηγή, βλέπουμε τον Κολοκοτρώνη να αναφέρει στα απομνημονεύματά του, πως ο κόσμος θεωρούσε τους Έλληνες επαναστάτες τρελούς. Ήταν λογικό να τους χαρακτηρίσουν έτσι, καθώς οι Τούρκοι υπερείχαν σε όπλα, στρατό, ιππικό και πυροβολικό. Ο Κολοκοτρώνης όμως, απαντάει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό λέγοντας πως, εάν όντως τα σκέφτονταν αυτά οι Έλληνες, δεν θα είχαν ξεκινήσει ποτέ την επανάσταση. Οι Έλληνες γνώριζαν όλα τα μειονεκτήματα που είχαν σε σχέση με τους Τούρκους, αλλά παρόλα αυτά επέλεξαν να μπουν στον αγώνα με θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα. Έτσι κατάφεραν να αλλάξουν τον χαρακτηρισμό «τρελοί» σε «ήρωες» και να τους αποδίδονται τιμές και έπαινοι ακόμα και σήμερα.