Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία - Η μεγάλη επανάσταση
Στο 6ο (έκτο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία", θα μάθουμε για την εξέγερση των
Σουλιωτών στην Ήπειρο καθώς και των Θεσσαλών και των Μακεδόνων, οι οποίες δυστυχώς, λόγο έλλειψης οργάνωσης και εξαιτίας της παρουσίας ισχυρών οθωμανικών δυνάμεων στις περιοχές, οδηγήθηκαν σε αποτυχία.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Τι γνωρίζετε για τη μάχη στο Πέτα;
Στις 4 Ιουλίου του 1822, έγινε μάχη στο Πέτα μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων και του οθωμανικού στρατού. Ο Χουρσίτ Πασάς, αφού εξόντωσε τον Αλή, προετοιμάστηκε να πάει στην Πελοπόννησο με σκοπό να καταπνίξει την επανάσταση. Οι Έλληνες και οι φιλέλληνες αγωνιστές, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, προσπάθησαν να τον εμποδίσουν, επειδή όμως οι Τούρκοι υπερείχαν σε αριθμό, οι Έλληνες δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο των Ελλήνων να σκοτωθεί και μεγάλο μέρος τους να πιαστεί αιχμάλωτο. Ύστερα από αυτήν την ήττα των Ελλήνων, οι Τούρκοι είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν την Δυτική Ελλάδα και να πολιορκήσουν το Μεσολόγγι.

2. Ποιο ήταν το όραμα του νεαρού Μακεδόνα, όπως περιγράφεται στην Πηγή 1;
Διαβάζοντας την πρώτη πηγή, βλέπουμε την επιστολή που έστειλε ένας ξενιτεμένος Μακεδόνας, ο Αναστάσιος Πάπας, στον αδερφό του, περιγράφοντας το όραμα που είδε. Λέει πως του εμφανίστηκε μία ταλαιπωρημένη και δυστυχισμένη γυναικεία μορφή, η οποία ήταν η Ελλάδα. Τον μάλωνε που έμενε άπραγος και δεν έκανε κάτι για την δυστυχία της χώρας του, ενώ παράλληλα τον προέτρεπε να γυρίσει και να πολεμήσει σαν γνήσιος Μακεδόνας. Του λέει πως θα πρέπει να επιλέξει την υπεράσπιση της πατρίδας, παρά την ασφάλειά του, καθώς μόνο έτσι θα τιμήσει τους προγόνους του. Τονίζει μάλιστα πως, αν την ακούσει, θα δοξαστεί και θα μείνει γνωστός για τη γενναιότητά του και τον παρομοιάζει με τον μυθικό γενάρχη Αριστόδημο.