Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου - Η μεγάλη επανάσταση
Στο 5ο (πέμπτο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου", θα μάθουμε για τους σπουδαίους ναυτικούς που προσέφεραν της υπηρεσίες τους, μεταφέροντας τρόφιμα και πολεμοφόδια στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και προστατεύοντας αυτές τις περιοχές από τις επιθέσεις του τουρκικού στόλου. Ανάμεσα σε αυτούς τους άνδρες, ξεχώρισαν για το έργο τους ο Ανδρέας Μιαούλης, ο Κωνσταντίνο Κανάρης και ο Δημήτριος Παπανικολής. 

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Σε τι είδους επιχειρήσεις συμμετείχαν τα ελληνικά πλοία;
Τα ελληνικά πλοία διέφεραν αρκετά από τα Τουρκικά. Ήταν λιγότερα και μικρότερα σε σχέση με τα τουρκικά, υπερτερούσαν όμως σε ταχύτητα και τα πληρώματα σε εμπειρία. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν ήταν τριών ειδών:
• Πολιορκίες παραθαλάσσιων κάστρων, όπως της Μονεμβασιάς και του Ναβαρίνου και στην υποστήριξη χερσαίων μαχών από τη θάλασσα.
• Σε καταδρομές στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου αιχμαλώτιζαν ή κατέστρεφαν εχθρικά πλοία.
• Σε ναυμαχίες στο ανοιχτό πέλαγος, στις οποίες συμμετείχαν τα πυρπολικά (σκάφη γεμάτα εύφλεκτο υλικό που προσδένονταν στα οθωμανικά καράβια και έπειτα έπαιρναν φωτιά).

2. Με βάση τα κείμενα των πηγών, ποια επιχειρήματα χρησιμοποιούνται προκειμένου να πεισθούν οι Έλληνες να επαναστατήσουν εναντίον των Τούρκων;
Διαβάζοντας τις τρεις πηγές βλέπουμε τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Ύδρας για να ξεσηκώσουν του Έλληνες να επαναστατήσουν εναντίον των Τούρκων. Συγκεκριμένα:
• Στην πρώτη πηγή βλέπουμε τους κατοίκους της Ύδρας να λένε στους καπετάνιους του ελληνικού στόλου, πως ο εχθρός είναι κοινός και πως η επανάσταση έχει ως στόχο την απόκτηση της ελευθερίας. Έτσι, οι Έλληνες πρέπει να έχουν ως κοινό σκοπό τους την απελευθέρωση της πατρίδας τους.
• Στην δεύτερη πηγή βλέπουμε πως οι Υδραίοι μαζί με τους Σπετσιώτες και τους Ψαριανούς, μιλώντας για το ένδοξο παρελθόν των Ελλήνων, παρακινούν τους συμπατριώτες τους να πάρουν τα όπλα και να φανούν αντάξιοι του παρελθόντος. Τους συμβουλεύουν να δείξουν γενναιότητα και να μη δειλιάσουν, αφού είναι απόγονοι του Μιλτιάδη και του Θεμιστοκλή. Σύμφωνα με τους κατοίκους αυτών των τριών νησιών, η επανάσταση θα γίνει για την πατρίδα και την χριστιανική πίστη.
• Στην τρίτη και τελευταία πηγή, περιγράφεται η συνάντηση των νικητών της στεριάς και της θάλασσας. Βλέπουμε τους Έλληνες αξιωματικούς και τους ναύτες να νιώθουν υπερηφάνεια για την νίκη τους, ενώ μέσα από τα λόγια τους φαίνεται πως έχουν αναπτερωμένο ηθικό και πως ήδη νιώθουν νικητές. Έτσι, προσπαθούν να παρακινήσουν με το παράδειγμά τους και τους υπόλοιπους Έλληνες να επαναστατήσουν.