Η επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα - Η μεγάλη επανάσταση
Στο 4ο (τέταρτο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα", θα μάθουμε για την αρχή της επανάστασης τον Μάρτιο του 1821 στην Στερεά Ελλάδα, για την την μάχη στην Αλαμάνα και τον φρικτό θάνατο που βρήκε εκεί ο Αθανάσιος Διάκος και τέλος, για την μάχη στο χάνι της Γραβιάς, στην οποία διακρίθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες μάχες που δόθηκαν στη Στερεά Ελλάδα στο ξεκίνημα της Επανάστασης; Να τις σημειώσετε στο χάρτη.
Στην Στερεά Ελλάδα έγιναν αρκετές μάχες, από τις οποίες μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο για την σπουδαιότητά τους. Συγκεκριμένα:
• Η μάχη της Αλαμάνας, έγινε στις 23 Απριλίου του 1821, με αρχηγό τον Αθανάσιο Διάκο. Οι Έλληνες αγωνιστές αντιμετώπισαν με θάρρος και τόλμη τους πασάδες Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη. Δυστυχώς όμως ο Αθανάσιος Διάκος πιάστηκε αιχμάλωτος αφού τραυματίστηκε και βρήκε φρικτό θάνατο δια ανασκολοπισμού (σούβλισμα), επειδή αρνήθηκε την πρόταση του Ομέρ Βρυώνη.
• Η μάχη στο χάνι της Γραβιάς, έγινε στις 8 Μαΐου του 1821, με αρχηγό τον Οδυσσέα Ανδρούτσος. Ο παλιός αρματολός με τους άντρες του απέκρουσε τις τουρκικές επιθέσεις κλεισμένοι στο χάνι και έπειτα, το βράδυ μετά την μάχη, κατάφερε να περάσει με τους άνδρες του ανάμεσα από τους Τούρκους, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

2. Με βάση την Πηγή 1, ποια επιχειρήματα χρησιμοποιεί ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στην προσπάθειά του να εμψυχώσει τους κατοίκους του Γαλαξιδίου;
Διαβάζοντας την πηγή 1, βλέπουμε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο να επιχειρηματολογεί υπέρ της επανάστασης, ώστε να εμψυχώσει τους κατοίκους του Γαλαξιδίου. Συγκεκριμένα αναφέρει πως ήταν γραμμένο από τον Θεό να επαναστατήσουν οι Έλληνες κατά των Τούρκων. Έπειτα τονίζει πως η ζωή των υπόδουλων είναι γεμάτη πίκρες και επισημαίνει τις ιεροσυλίες που έχουν διαπράξει οι Τούρκοι στις εκκλησίες (πως τις έχουν κάνει τζαμιά και στάβλους). Τελειώνοντας, λέει πως κανένας Έλληνας δεν έχει κάτι δικό του, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να το πάρουν οι Τούρκοι και πως οι οικογένειες βρίσκονται στο δρόμο διωγμένοι από τους κατακτητές. Έχοντας τελειώσει την επιχειρηματολογία του, ο Ανδρούτσος παρακινεί τους Γαλαξιδιώτες να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά να πράξουν και πως ο Χριστός θα είναι δίπλα τους και θα τους βοηθά στον αγώνα τους.