Η επανάσταση στην Πελοπόννησο - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 3ο (τρίτο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η επανάσταση στην Πελοπόννησο", θα μάθουμε για την αρχή της επανάστασης τον Μάρτιο του 1821 στην Πελοπόννησο, για την αριθμητική υπεροχή των Ελλήνων στην περιοχή και τέλος, για το πως βοήθησε τους επαναστατημένους η ύπαρξη πολλών στελεχών της Φιλικής εταιρίας.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές στην έναρξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο;
Δύο μέλη της Φιλικής Εταιρίας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Γρηγόριος Δικαίος, γνωστός και ως Παπαφλέσσας, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη της επανάστασης. Συγκεκριμένα, ο Παπαφλέσσας διέτρεξε την ύπαιθρο και μετέφερε το μήνυμα της Μεγάλης Επανάστασης και της ελευθερίας με ενθουσιασμό, ενώ ο Κολοκοτρώνης πέρασε στη Μάνη ξεσηκώνοντας τους Έλληνες.
Δύο ακόμα πρωταγωνιστές της επανάστασης ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο οποίος μετά τις πρώτες νίκες, ύψωσε στην Πάτρα την σημαία της ελευθερίας και ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο οποίος έφτασε στην Πελοπόννησο τον Ιούνιο του 1821, στην θέση του φυλακισμένου αδελφού του Αλέξανδρου. Εκεί έλαβε την αρχηγία της επανάστασης.

2. Με βάση τα κείμενα των πηγών, ποια ήταν η κατάσταση που επικρατούσε στους υπόδουλους Έλληνες παραμονές της Επανάστασης;
Διαβάζοντας τα κείμενα των πηγών, βλέπουμε τους Έλληνες να νιώθουν αποφασισμένοι για την επανάσταση, ελπίζοντας παράλληλα στη βοήθεια της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, με βάση την πρώτη πηγή, βλέπουμε πως οι Έλληνες είναι οργανωμένοι για τον αγώνα και πως η επανάσταση στη Μολδοβλαχία ενθάρρυνε τους αγωνιστές και τους προέτρεψε να ξεκινήσουν τον αγώνα τους στην Πελοπόννησο.
Με βάση την δεύτερη πηγή, βλέπουμε πως πολλοί Έλληνες επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Επικρατεί ένα κλίμα συνεργασίας και προσμονής για την μεγάλη στιγμή. Αρχιερείς και κληρικοί βοηθούν με παρακλήσεις και λειτουργίες και πνευματικοί άνθρωποι παρακινούν τον λαό σε επανάσταση.