Η Φιλική Εταιρία - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 1ο (πρώτο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Φιλική Εταιρία", θα μάθουμε πότε και από ποιους ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, για ποιο σκοπό και τι ρόλο είχε στην Ελληνική επανάσταση.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Με ποιους τρόπους έδρασε η Φιλική Εταιρία και ποιοι ήταν οι στόχοι της;
Η Φιλική εταιρία ιδρύθηκε με έναν και μόνο στόχο, να συντονίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της υπόδουλης Ελλάδας. Λειτουργούσε μυστικά, τα μέλη της υπέγραφαν με ψευδώνυμα και κατά την ένταξή τους στην Εταιρία δεσμεύονταν με ιερό όρκο. Στηρίζονταν στον ενθουσιασμό των λόγιων πατριωτών και σε χρήματα που κατέβαλλαν τα μέλη της. Παράδειγμα αποτελεί ο μεγαλέμπορος Παναγιώτης Σέκερης, που προσέφερε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στην εταιρία. Χάρη στην δράση της, εντάθηκαν οι προετοιμασίες για τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821, η οποία έγινε πολύ οργανωμένα και εκμεταλλεύτηκε την παρακμή των Οθωμανών για να δράση.

2. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι ο Κολοκοτρώνης (Πηγή 2) υποστηρίζει πως οι Έλληνες θα έπρεπε να βασίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις; Στην απάντηση θα σας βοηθήσει η «Ματιά στο παρελθόν» και όσα έχετε διδαχθεί στην προηγούμενη ενότητα.

Διαβάζοντας την πηγή βλέπουμε τον Κολοκοτρώνη να λέει πως μόνο στις δικές τους δυνάμεις πρέπει να στηρίζονται οι Έλληνες, έχοντας απόλυτο δίκιο. Στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για την Ελλάδα. Με την ήττα του Ναπολέοντα στην μάχη του Βατερλό το 1815, η Ρωσία, η Αυστρία και η Πρωσία ίδρυσαν την Ιερή Συμμαχία. Μέσα από αυτή προωθούσαν τα δικά τους συμφέροντα, απαγορεύοντας κάθε επαναστατικό κίνημα, ώστε να διατηρηθεί η μοναρχία. Έτσι είναι σαφές πως δεν θα βοηθούσαν τους Έλληνες να επαναστατήσουν ή ακόμα και αν το έκαναν, θα φρόντιζαν να πάρουν εκείνοι την θέση των Οθωμανών.