Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα - Η μεγάλη επανάσταση - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 16ο (δέκατο έκτο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Οι Εθνοσυνελεύσεις και η πολιτική οργάνωση του Αγώνα", θα μάθουμε για την προσπάθεια των Ελλήνων να σχηματίσουν κεντρική διοίκηση, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, για να συντονίσει τον αγώνα τους, πράγμα που οδήγησε τους Έλληνες να πραγματοποιήσουν τις Εθνοσυνελεύσεις και να ψηφίσουν Συντάγματα για την πολιτική τους οργάνωση.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές αποφάσεις των τριών Εθνοσυνελεύσεων;
• Στην Α' Εθνοσυνέλευση, που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου του 1821, στην Επίδαυρο, ψηφίστηκε για πρώτη φορά Σύνταγμα. Επίσης, διακηρύχθηκε η ανεξαρτησία των Ελλήνων και σχηματίσθηκαν δύο σώματα για την άσκηση της κεντρικής εξουσίας, το Βουλευτικό και το Εκτελεστικό. Η Κόρινθος ορίστηκε η πρωτεύουσα του νέου κράτους και τέλος, οργανώθηκαν Υπουργεία και η απονομή δικαιοσύνης ρυθμίστηκε με διαφορετικό τρόπο, από αυτόν επί Τουρκοκρατίας.
• Στην Β' Εθνοσυνέλευση, που έγινε το 1823 στο Άστρο της Αρκαδίας, ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα, αποφασίστηκε να καταργηθούν τα τοπικά κέντρα εξουσίας, ούτως ώστε να ενισχυθεί η κεντρική διοίκηση. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν τρία πολιτικά κόμματα ώστε να σταματήσουν οι διαμάχες ανάμεσα στους προκρίτους και τους στρατιωτικούς. Τα κόμματα ήταν:
α) το Αγγλικό, που το υποστήριζε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και οι Υδραίοι, β) το Γαλλικό, με τον Ιωάννη Κωλέττη και τους Ρουμελιώτες και γ) το Ρωσικό υπό την επιρροή του Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών της Πελοποννήσου.
• Στην Γ' Εθνοσυνέλευση, που έγινε το 1827, στην Τροιζήνα, ψηφίστηκε καινούργιο, δημοκρατικότερο από τα προηγούμενα, Σύνταγμα και το Ναύπλιο ορίστηκε πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. Κυβερνήτης της Ελλάδας ορίστηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας και αρχηγοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ορίστηκαν οι Άγγλοι αξιωματικοί σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς στην ξηρά και ο λόρδος Τόμας Κόχραν στην θάλασσα.

2. Με βάση την Πηγή 1, ποια ήταν η ατμόσφαιρα που επικρατούσε κατά την Α' Εθνοσυνέλευση;
Διαβάζοντας την πηγή, βλέπουμε πως κατά την διάρκεια της Α' Εθνοσυνέλευσης, επικρατούσε συγκίνηση, ευτυχία και ενθουσιασμός. Οι Έλληνες για πρώτη φορά μετά από 400 ολόκληρα χρόνια, θα πατούσαν στα χώματα της πατρίδας τους γνωρίζοντας πως είναι δικιά τους. Θα ζούσαν χωρίς την σκιά των Τούρκων, ελεύθεροι και ευτυχισμένοι. Τα συναισθήματα που ένιωθαν, τα δάκρυα που έτρεχαν από τα μάτια τους και ο ενθουσιασμός τους, ήταν απόλυτα λογικά και αναμενόμενα. Όπως λέει και η τελευταία πρόταση της πηγής, ήταν σαν Ανάσταση για τους Έλληνες.