Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του - Η μεγάλη επανάσταση - από το https://idaskalos.blogspot.com
Στο 17ο (δέκατο έβδομο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του", θα μάθουμε για την ζωή και το έργο αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, που επέλεξε η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827, ως Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές ενέργειες του Καποδίστρια την εποχή που ήταν κυβερνήτης της Ελλάδας;
Ο Καποδίστριας όταν έγινε κυβερνήτης της Ελλάδας έκανε κάποιες ενέργειες για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Συγκεκριμένα:
• Συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στο πρόσωπό του και ανέβαλλε την Δ' Εθνοσυνέλευση για δύο χρόνια.
• Ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα και έκοψε νομίσματα (φοίνικας), που αντικατέστησαν τα τουρκικά γρόσια.
• Ίδρυσε την Γεωργική σχολή στην Τίρυνθα, εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας και στήριξε την παραγωγή μεταξιού, έτσι αναπτύχθηκε το εμπόριο και η ναυτιλία.
• Οργάνωσε τακτικό στρατό.
• Έβαλε αρμόδια επιτροπή να συντάξει βιβλία και να δημιουργήσει αλληλοδιδακτικά σχολεία. Επίσης ίδρυσε το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο, λειτούργησε αλληλοδιδακτικά και χειροτεχνικά σχολεία στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας και δημιούργησε το Κεντρικό Σχολείο στην ίδια περιοχή.
• Χρησιμοποίησε το κύρος και την εμπειρία του στη διεθνή διπλωματία, ώστε να πετύχει την κατοχύρωση, όσο το δυνατόν περισσοτέρων εδαφών στο ελληνικό κράτος. Πρότεινε πλήρη ανεξαρτησία και δικό του ηγεμόνα. Επιπλέον, προσπάθησε να κρατήσει επαναστατημένη την Κρήτη και τη Στερεά Ελλάδα, ώστε να καταφέρει να συμπεριλάβει και αυτές τις περιοχές στο νέο κράτος.

2. Με βάση την Πηγή 2, ποια ήταν η κατάσταση της γεωργίας την εποχή του Καποδίστρια;
Την εποχή του Καποδίστρια η γεωργία ήταν σε απελπιστική κατάσταση. Οι αγρότες ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση, μερικοί μάλιστα δεν είχαν ούτε το απαραίτητο ζευγάρι βόδια, ενώ οι μέθοδοι καλλιέργειας ήταν απαρχαιωμένοι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα κείμενα του Ησίοδου, η μέθοδος καλλιέργειας είχε παραμείνει ίδια για τρεις χιλιάδες χρόνια.