Η παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου - Η μεγάλη επανάσταση - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 15ο (δέκατο πέμπτο) κεφάλαιο, στην Γ' ενότητα του βιβλίου της  ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου", θα μάθουμε για την ναυμαχία που έγινε στις 8 Οκτωβρίου του 1827, ανάμεσα στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ρωσικά πολεμικά πλοία, εναντίον των Τούρκων και των Αιγυπτίων και για το πως η νίκη των Ευρωπαίων συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Πάμε να δούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις, στις εργασίες και στα ερωτήματα του βιβλίου μας.

1. Από πότε άρχισε να αλλάζει η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στους Έλληνες και για ποιους λόγους;
Από τον τρίτο χρόνο της Επανάστασης και ενώ ο αγώνας των επαναστατημένων Ελλήνων συνεχιζόταν, οι Μεγάλες Δυνάμεις άρχισαν να μεταβάλουν σταδιακά τη στάση τους απέναντι στους Έλληνες. Αυτό συνέβη καθαρά και μόνο λόγο των συμφερόντων τους στη περιοχή και του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ τους. Έτσι η αγγλική πολιτική έγινε πιο φιλική προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες το 1823, κάτι που οδήγησε και τους Ρώσους, να αλλάξουν την στάση τους.

2. Τι εννοεί ο Μακρυγιάννης με τη φράση «Είμαστε στο εμείς»; (Πηγή 2)
Ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του γράφει την φράση: «Είμαστε στο εμείς». Με αυτήν αναφέρεται στους Έλληνες που αγωνίστηκαν στην επανάσταση ανεξαρτήτως μόρφωσης, οικονομικής κατάστασης ή επαγγέλματος, λέγοντας πως η πατρίδα ανήκει σε όλους. Έτσι προάγει την αξία της ομόνοιας και της ενότητας μεταξύ των Ελλήνων και καταδικάζει τις εμφύλιες διαμάχες και τα πολιτικά συμφέροντα που οδηγούν τους Έλληνες στον διχασμό. Η φράση αυτή είναι διαχρονική, καθώς πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως η πατρίδα ήταν είναι και πρέπει να είναι στο «εμείς» και όχι στο «εγώ», καθώς μόνο έτσι θα υπάρξει πρόοδος και ελευθερία.