Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό - Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους νεότερους χρόνους - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 2ο (δεύτερο) κεφάλαιο, στην Α ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό", θα μιλήσουμε για τα ταξίδια Ευρωπαίων εξερευνητών, κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, που άλλαξαν τη ζωή των ανθρώπων, ανακαλύπτοντας, έως τότε, άγνωστες περιοχές. Επίσης, για την γέννηση του Καπιταλισμού στο εσωτερικό της Ευρώπης, για τις αλλαγές που έγιναν με σκοπό τον σεβασμό στους νόμους και τον περιορισμό της βασιλικής εξουσίας και για το πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού, όπου οι εκφραστές του, αμφισβητώντας τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, έδωσαν έμφαση στο φωτισμό του ανθρώπου μέσω της παιδείας, προκειμένου να κατανοήσει τα δικαιώματά του. Τέλος για την ανάπτυξη των φυσικών επιστημών και την ανανέωση που γνώρισαν οι τέχνες, την εποχή του Διαφωτισμού.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε.

1. Ποιες ήταν οι σπουδαιότερες γεωγραφικές ανακαλύψεις των Ευρωπαίων κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα;
Κατά τον 15ο και τον 16ο αιώνα, αρκετοί τολμηροί Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι και εξερευνητές, αξιοποιώντας την επιστήμη της γεωγραφίας, ταξίδεψαν ως τα πέρατα του κόσμου, ανακαλύπτοντας άγνωστες έως τότε περιοχές της γης και χαράζοντας νέους εμπορικούς δρόμους. Τις σπουδαιότερες γεωγραφικές ανακαλύψεις έκαναν ο Βαρθολομαίος Ντιάζ, που ανακάλυψε το Ακρωτηρίο της Καλής Ελπίδας, ο Βάσκο Ντα Γκάμα, που διέπλευσε τον Ινδικό Ωκεανό, ο Μαγγελάνος, που πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της γης, αποδεικνύοντας τη σφαιρικότητά της. Τέλος, ο Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492 ανακάλυψε την Αμερική. 

2. Με βάση την Πηγή 2, πώς ορίζει ο Μοντεσκιέ το περιεχόμενο της πολιτικής αρετής;
Ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Μοντεσκιέ, ισχυριζόταν πως μπορούμε να ορίσουμε την πολιτική αρετή, σαν την αγάπη των νόμων και της πατρίδας. Ο κάθε πολίτης πρέπει να δείχνει μια συνεχή προτίμηση του δημόσιου συμφέροντος, παρά του ατομικού. Επειδή λοιπόν η  πολιτική αρετή είναι μια αυταπάρνηση, που είναι κάτι το πολύ δυσάρεστο, χρειάζεται αγάπη για να τη διατηρήσουμε, πράγμα που παρατηρείται μόνο στις δημοκρατίες. Μόνο σ' αυτές η κυβέρνηση είναι εμπιστευμένη σε κάθε πολίτη και έτσι η πολιτική αρετή μπορεί να διατηρηθεί.