Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση - Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους νεότερους χρόνους - από το «https://idaskalos.blogspot.gr»
Στο 1ο (πρώτο) κεφάλαιο, στην Α ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση", θα μάθουμε για την πνευματική και καλλιτεχνική
ανάπτυξη που εμφανίστηκε στην Ευρώπη, στα μέσα του 14ου αιώνα, που ονομάστηκε Αναγέννηση και για τις νέες ιδέες στο χώρο της θρησκείας, κατά τον 16ο αιώνα, που οδήγησαν στην θρησκευτική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, για την επιρροή που άσκησε ο αρχαίος Ελληνικός και Ρωμαϊκός πολιτισμός, στους ανθρώπους του πνεύματος, κατά την αναγέννηση. Για τη δημιουργία του κινήματος του ουμανισμού, για την άνθιση που γνώρισαν οι τέχνες, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική. Έπειτα, για την πρόοδο της επιστήμης με τις αστρονομικές θεωρίες του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου και για την βελτίωση της ανατομίας και της Ιατρικής. Τέλος θα μάθουμε για την θρησκευτική μεταρρύθμιση στις αρχές του 16ου αιώνα, όπου ο Γερμανός Μαρτίνος Λούθηρος εναντιώθηκε στην εξουσία του Πάπα δημιουργώντας τον Προτεσταντισμό και για την διαμάχη που είχε με την καθολική εκκλησία.

Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.


Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε.

1. Ποιοι καλλιτεχνικοί και επιστημονικοί τομείς αναπτύχθηκαν κυρίως την περίοδο της Αναγέννησης; 
Η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική, γνώρισαν μεγάλη άνθιση περίοδο της Αναγέννησης. Μεγάλες μορφές της εποχής ήταν οι ζωγράφοι Σάντρο Μποτιτσέλι, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαήλ και στην Ισπανία, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή Ελ Γκρέκο (Ο Έλληνας). Σπουδαία προσωπικότητα στην αρχιτεκτονική ήταν ο Φίλιππος Μπρουνελέσκι, στα γράμματα ο Ολλανδός θεολόγος και φιλόλογος Έρασμος, ο Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Ισπανός Μιχαήλ Θερβάντες με το μυθιστόρημα «Δον Κιχώτης».
Εκτός όμως από τα γράμματα και τις τέχνες, αναπτύχθηκαν και οι επιστήμες. Την περίοδο της Αναγέννησης διατυπώθηκαν οι αστρονομικές θεωρίες του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου, ενώ βελτιώθηκε πολύ η ανατομία και η ιατρική.

2. Με βάση την Πηγή 2, τι επικαλείται ο Μαρτίνος Λούθηρος για να στηρίξει την απόφασή του να αμφισβητήσει το αλάθητο του Πάπα;

Ο Μαρτίνος Λούθηρος, εναντιώθηκε στην εξουσία και το αλάθητο του Πάπα. Βασιζόμενος στα λεγόμενα της Αγίας Γραφής και στην λογική του, υποστηρίζει πως κανένας άνθρωπος ούτε καν ο ίδιος ο Πάπας και οι Σύνοδοι, δεν είναι αλάθητος και μπορεί να υποπέσει σε οποιοδήποτε σφάλμα. Συγκεκριμένα λέει πως με βάση την Αγία Γραφή ο μόνος αλάθητος είναι ο ίδιος ο Θεός και ότι πολλές φορές οι πάπες και οι σύνοδοι έχουν σφάλει και έχουν πέσει σε αντιφάσεις. Έτσι δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφασή του.