Στο 3ο (τρίτο) κεφάλαιο, στην Α ενότητα του βιβλίου της ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, με τίτλο "Η Αμερικανική και η Γαλλική Επανάσταση", θα μιλήσουμε για δύο μεγάλες επαναστάσεις, που
ξέσπασαν στα τέλη του 18ου αιώνα, επηρεασμένες από τις ιδέες του Διαφωτισμού. Την Αμερικανική Επανάσταση το 1776 και την Γαλλική επανάσταση το 1789.
ξέσπασαν στα τέλη του 18ου αιώνα, επηρεασμένες από τις ιδέες του Διαφωτισμού. Την Αμερικανική Επανάσταση το 1776 και την Γαλλική επανάσταση το 1789.
Δείτε το βίντεο με την αφήγηση του μαθήματος ή προχωρήστε παρακάτω για να διαβάσετε τις λύσεις των ασκήσεων.
Στο μάθημα αυτό υπάρχουν δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουμε.
1. Ποιες ομοιότητες παρατηρείτε ανάμεσα στην Αμερικανική και την Γαλλική Επανάσταση;
Στα τέλη του 18ου αιώνα ξέσπασαν δύο μεγάλες επαναστάσεις: η Αμερικανική Επανάσταση, το 1776 και η Γαλλική Επανάσταση, το 1789. Οι ομοιότητες σε αυτές τις επαναστάσεις είναι ο λόγος για τον οποίο έγιναν, ο χρόνος καθώς και η λαϊκή τάξη η οποία τις υποκίνησε. Συγκεκριμένα, επηρεασμένες από τις ιδέες του Διαφωτισμού, έγιναν από τις λαϊκές τάξεις, οι οποίες εναντιώθηκαν στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με αιτήματα την ελευθερία, την ισότητα και τη συμμετοχή στην εξουσία, εξεγέρθηκαν και επικοινώνησαν αυτό το μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά την Αμερικανική Επανάσταση, οι άποικοι του Νέου Κόσμου εξεγέρθηκαν εναντίον των Βρετανών διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους και σχημάτισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) και κατά την Γαλλική Επανάσταση οι αστοί, ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας την εξουσία από τον αυτοκράτορα.
2. Ποια θεωρούνται τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση τα κείμενα των δυο πηγών; Τι πιστεύουμε σήμερα;
Διαβάζοντας τις δύο πηγές, βλέπουμε πως τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα είναι:
• Η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων
• Η ελευθερία και το δικαίωμα στην ζωή
• Ο σεβασμός στην προσωπική ιδιοκτησία
• Η ασφάλεια και η αντίσταση στην καταπίεση
• Η άσκηση της εξουσίας από τον ίδιο το λαό (δημοκρατία)
Σήμερα, προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρούμε πως μόνο με τον σεβασμό μπορούμε να προχωρήσουμε σαν κοινωνία και να ζήσουμε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι.
0 Σχόλια